ZETApress

hírportál

All-Star Kosárgála

All-Star Gála 2016A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége idén is a szurkolók szavazatai alapján állította össze az All-Star Kosárlabda Gála kezdőcsapatait, akik november 26-án szombaton a budapesti Tüskecsarnokban léphetnek pályára ? tudtuk meg a Magyar Sport Házában.

Az esemény délutáni sajtótájékoztatóján kiderült, hogy Nyugat válogatottját a listavezető EGIS Körmend edzőpárosa, Teo Csizmics és Hencsey Tamás irányítják, míg a Kelet csapatát Szolnokról Sztojan Ivkovics és Pór Péter dirigálják majd. A kezdőcsapatok tagjaira október 28-tól november 20-án éjfélig lehetett szavazni az esemény hivatalos internetes oldalán. A Nyugat kezdő ötöse (3 magyar): Ubilla Emanuel Zalakerámia ZTE KK, Govens Darin Falco KC Szombathely, Ferencz Csaba Egis Körmend, Lóránt Péter és Keller Ákos Alba Fehérvár. A Kelet kezdő ötöse (1 magyar): Kinney James és Vodvoda Dávid Szolnoki Olaj KK, Lilov Ivan Naturtex-SZTE-Szedeák, Stamenkovic Svetozar JP Auto-JKSE, Poscic Matija MAFC. A cseréket az edzők jelölik ki, így egy-két napon belül jelentik majd be a szervezők a teljes kereteket.

A gálán idén is lesz az integráció és tolerancia jegyében kerekesszékes kosárlabda bemutató, ismét érkezik a mindig látványos táncbemutatót produkáló Red Foxes csoport Ukrajnából és természetesen nem maradhat ki a programból a hárompontos dobó, illetve a zsákolóverseny sem. A főmeccs szünetében egy nagyszabású ünnepség is a gála része, ahol a 2016-os esztendő kosárlabda sikereinek részeseit tapsolhatja meg a közönség. Többek között az Európa-bajnok 3×3-as női válogatott, a 18 év után ismét Európa-bajnoki résztvevő felnőtt férfi válogatott tagjai is ott lesznek a pályán. Reményeink szerint szerdán Szlovákiában a felnőtt női válogatott is kivívja az Eb-részvételt, így őket is ünnepelhetjük majd a Tüskecsarnokban szombaton este.

MKOSZA mai sajtóeseményen Szalai Ferenc elnök és dr. Braun Márton elnök-vezérigazgató bejelentette, hogy a Magyar Kosárlabda Szövetség és a Szerencsejáték Zrt. együttműködési megállapodást kötött, melynek keretében a nemzeti lottótársaság rendelkezik a szövetség alá tartozó klubok reklám- és marketing jogainak jelentős részével a 2016/17-es bajnoki szezonban. ? A kosárlabda Európában a második, Magyarországon pedig a harmadik legnépszerűbb látványsportág, amely széles utánpótlással és szurkolói körrel rendelkezik. A hazai klubok eseményei a leglátogatottabb sportrendezvények közé tartoznak, a kosárlabdás rajongótábor sportot szerető és ismerő közönség. A Szerencsejáték Zrt. számára ez a szurkolói kör kiemelt célcsoportot jelent a sportfogadói bázisunk növelése és a sportfogadási termékeink népszerűsítése szempontjából ? mondta el a zrt. első embere.

Nagyot dobtak a kosarasaink

Nagyszerű évet zár a magyar kosárlabda sport. Úgy férfi, mint női válogatottunk kiharcolta a jövő évi Európa-bajnoki részvételt. Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke érthetően elégedett. ? Minek köszönhető a szinte robbanásszerű fejlődés a sportágban? ? kérdezte tőle Takács Gábor a sajtótájékoztató végeztével.

SZ.F: Hat éve indítottuk az Új pályán-programot. Szisztematikusan építkeztünk, ennek is köszönhető, hogy míg 2010-ben 24 ezer igazolt kosaras játszott Magyarországon, most több mint ötvenezer. A kosárlabda bekerült a Nemzeti Alaptantervbe. Ez azt jelenti, hogy a torna, az úszás és az atlétika mellett az alsó tagozatos gyerekek megismerkednek a sportág alapjaival.

? Gondolom, anyagilag is jobban állnak a korábbi időszakhoz képest.

SZ.F: Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de amikor hat éve elnök lettem, 200 millió forint volt az MKOSZ költségvetése. Jelenleg 7,5 milliárdból gazdálkodunk. Természetesen ebben nagy szerepet játszik a tao.

? A kosárlabda az egyik legnépszerűbb sportág.

SZ.F: Igen, az NB I-es meccseken az átlag nézőszám 1200. Egyébként az utóbbi években tíz csarnokot építettünk, illetve újítottunk fel országszerte.

? Milyen a hazai bajnokság színvonala?

SZ.F: Úgy gondolom, hogy emelkedett. Két férfi csapatunk, a Körmend és az Alba Fehérvár túljutott az Európa Kupa első körén, a Sopron női együttese pedig legyőzte a klasszisokkal felálló francia Bourges-ot az Euroligában.

Szóljon hozzá!