ZETApress

hírportál

Ironman 70.3 Budapesten

IronManA World Triathlon Corporation (WTC) és a Kropkó Promotion együttműködésében 9 hónap (288 nap) múlva, 2014. augusztus 23-án, szombaton Budapesten rendezik meg az IronMan 70.3-at, ami a világkupa-sorozat hivatalos féltávú versenye ? tudtuk meg kora délután a Duna parti Hotel Sofitel Budapest Bellevue-termében.

Budapest lesz az Ironman-versenysorozat történetében az első kelet-közép-európai helyszín, Berlin és Koppenhága mellett a harmadik olyan európai főváros, ahol az Ironman-márkanév alatt triatlonversenyt szervezhetnek. A sportszakmai sikeren túlmenően óriási turistaforgalomra, és extraprofitra is számíthat Budapest a nemzetközi versenynek köszönhetően. A sajtótájékoztató előadói Kai Walter, Ironman COO of Europe, Dr. Simicskó István, az EMMI sportért és ifjúságért felelős államtitkára és Kropkó Péter hatszoros Ironman-győztes, négyszeres Strongman Japán-győztes, 12-szeres triatlon magyar bajnok, a Kropkó Promotion ügyvezetője volt.

Jövő augusztus 23-án féltávú, azaz 1,9 kilométer úszásból, 90 kilométer kerékpározásból és 21,1 kilométer futásból álló (összesen 113 km-es) triatlon Ironman-versenyt rendeznek Budapesten. A rendezvényre a mellékversenyekkel együtt összesen négyezer indulót várnak, köztük 2500 külföldit, a kísérőket is beleszámítva pedig nagyjából tízezren érkeznek majd Budapestre, s ebből mintegy hétezeren külföldről.

Huszonöt éve, az első profi Ironman-versenyem óta erről álmodok. Egy esztendeje ezt tervezzük és szervezzük. Több tízezer szurkolót és több százezer televíziónézőt remélünk ? mondta a 2005-ben 42 évesen visszavonult Kropkó Péter. A sportember könnyeivel küszködve beszélt arról, hogy aki elindul egy Ironman-versenyen, az már bajnok, aki célba ér, az hős. Szerinte az Ironman a mindennapi hősökről szól, mert ez az a sport, amelyben a 2000. célba érkező nagyobb tapsot kap, mint a győztes.

Az Ironman-sorozat nemzetközi szervezőjének (World Triathlon Corporation ? WTC) képviseletében Kai Walter kijelentette: Budapest tökéletes helyszín, mert egyrészt kiváló infrastruktúrával rendelkezik, másrészt lenyűgöző. ? A budapesti az első kelet-európai versenyhelyszín lesz az Ironman-sorozatban, melynek évente 180 ezer indulója van ? mondta, majd hozzátette: a magyar fővárosban a különböző kategóriában összesen ötven helyet osztanak ki a féltávú Ironman vb-re. A WTC regionális vezetője a budapesti viadalig visszaszámláló órával ajándékozta meg Kropkót. Elárulta még, hogy a két fél kettő plusz két évre szóló szerződést kötött, de mindkét érdekelt hosszú távra tervez.

Az emberiség egyik legnagyobb találmánya a sport, amelynek nevelő és közösségépítő szerepe megkérdőjelezhetetlen. A triatlon pedig az egyik legdinamikusabban fejlődő sportág. Az lenne a legideálisabb, ha a társadalom csupa Ironmanből állna ? mondta Simicskó István államtitkár, aki hangsúlyozta: a jelenlegi sportbarát kormány egyik nagy eredménye, hogy míg 2010-ben 234 ezer gyermek volt igazolt sportoló, mostanra ez a szám 302 ezerre nőtt. A politikus nem tudta még megmondani, mennyi pénzzel támogatják az eseményt, de azt megjegyezte: a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) remek sportágfejlesztési koncepciót dolgozott ki, amelynek támogatására ötvenmillió forintot adnak.

Ez egy nagy lépés célunk elérésében, hogy közelebb hozzuk a sportágat az emberekhez. A triatlonvilágnak megmutatjuk Budapestet, a budapestieknek pedig a triatlont ? jelentette ki Bíró Marcell, az MTSZ elnöke. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a pálya útvonaláról még nem született döntés, ez csak az elkövetkezendő hetekben várható. Remélhetőleg elkészülnek addig a folyamatban lévő útkarbantartások és átalakítások, mert egyelőre főváros-szerte csak akadályversenyeket lehetne rendezni!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Triatlonhétvége Budapesten | ZETApress

Szóljon hozzá!