ZETApress

hírportál

A magyarok 8. napja

Az ünnepélyes első lépést csütörtökön a Női kategóriában Nona Gaprindashvili, női sakkvilágbajnok – az első, aki elnyerte a FIDE nagymesteri címét – tette meg Giorgi Godabrelidze, a Grúziai Sportminisztérium sportosztályának vezetője jelenlétében.

A Nyílt kategóriában H.E.Sheikh Bin Khalifa Al Nehyan, az Ázsiai Sakkszövetség elnöke, H.E.Saud Hamad Al-Shamsi, az Egyesült Arab Emírségek magyarországi nagykövete kíséretében lépte meg a csütörtöki (8.) napon – tudatta a Magyar Sakk Szövetség.

Egyetlen örömteli eredmény, de az igen fontos. A férfi csapatunk legyőzte Örményországot és ezzel holtversenyben a 2-3. helyen áll. Gledura Benjamin, aki szerdán néha a vesztés határát is súrolta, most sötéttel higgadtan elfogadta az ellenfele gyalogáldozatát, majd kivédte a támadást. Nyugodt játékvezetéssel döntő pontot szerzett – írta Tompa János delegációvezetőnk. A másik három táblán leginkább a pihenőnap után visszatérő Sjugirov próbálkozott kezdeményezéssel, de a döntetlen-mezsgyét nem lépték át ők sem. Rapport és Lékó biztonsági megnyitási változatokat alkalmazva remiztek és így megszereztük a nagyon értékes 2 pontot.

Az első soron India legázolta Iránt. Olyan előnnyel vezetnek, hogy még a régi számítási rendszerben (a tábla pontok alapján is) szinte behozhatatlannak tűnne az előnyük. Kissé tréfásan azt mondhatnánk, hogy a magyarok mellett Indiának kéne erősen drukkolnunk. Ha mi már vesztettünk ellenünk, akkor verjék meg az összes riválisunkat is, akikkel versenyt futunk a magasabb helyekért! Most élmezőnyben az igen előkelő 2-3. pozícióban vagyunk (holtversenyben az üzbégekkel), de várhatóan sorsdöntő, igen nehéz mérkőzések következnek.

A pénteki 9. napon mindjárt a feljövőben lévő USA, akinek a negyedik tábláján a régebbi világklasszis Aronjan játszik, aki akár az elsőn is lehetne. A szűk élcsoport állása: 1. India 16, 2. Üzbegisztán 14, 3. Magyarország A 14, 4-6. Kína, USA, Irán 13-13 ponttal. A 12 pontos üldözők mezőnyében található többek között Anglia, Németország, Kína, Grúzia, Szerbia és Norvégia, akik még nem mondtak le az éremről.

A nők Ukrajnával mérkőztek és három remi mellett egy parti elvesztésével a mérkőzés is elveszett. A másodikon Hoang erőszakosan próbálta kinyitni az állást és gyalogszerkezete meggyengüléséért nem kapott ellenértéket. Anyagi hátrányba került, bár utána hosszan küzdött a döntetlenért, de sikertelenül. A többi ukrán hölgy eközben biztosan tartotta az egyensúlyt, s ezzel megszerezték csapatgyőzelmet.

A második számú válogatottjaink eredményei: a férfiaknál Belgiummal szemben csak 2:2-es döntetlent értünk el, míg a nők Moldovától 1,5:2,5-re kikaptak. Ezzel mindkét együttesünk messze eltávolodott az élmezőnytől. Még gyengébben ment a sakk a fiú utánpótlás csapatnak: Magyarország C-Angola 1,5:2,5. Egyedül a C-válogatott lányai győztek 4:0-ra Tunézia ellen.

A magyar nők eredményei

A-csapat: A 14. helyre rangsorolt első csapatunk a forduló előtt a 9. helyről várta a folytatást, amely során az 5. helyen rangsorolt ukrán csapattal találkoztunk. Magyarország A-Ukrajna 1,5 : 2,5. Asztalhoz ülő csapattagok: Gaál Zsóka, Hoang Thanh Trang, Papp Petra, Lázárné Vajda, Szidónia, csapatkapitány: Fodor Tamás. A két, eddig veretlen játékosunk közül a mérkőzés után Lázárné Vajda Szidónia tudta megőrizni továbbra is a veretlenségét. A sikertelen forduló után a 18. helyre estünk vissza a tabellán. Pénteken a 27. helyen álló Kanada csapata lesz az ellenfelünk.

B-csapat: A 31. helyre rangsorolt második csapatunk a forduló előtt az 51. helyről várta az újabb erőpróbát, melyben az 55. helyen álló Moldova csapata ellen ültünk asztalhoz. Magyarország B-Moldova 1,5:2,5. Asztalhoz ülő csapattagok: Mihók-Juhász Barbara, Lakos Nikoletta, Karácsonyi Kata, Demeter Dorina, csapatkapitány: Galyas Miklós. A vereséggel a 71. helyre estünk vissza. Pénteken a 77. helyen álló Kirgizisztán legjobbjaival találkozunk majd.

C-csapat: A 49. helyre rangsorolt harmadik csapatunk a forduló előtt az 85. helyen várta a folytatást, a 108. helyen rangsorolt Tunézia ellen. Magyarország C-Tunézia 4:0. Asztalhoz ülő csapattagok: Sulyok Eszter, Tóth Lili, Gömböcz Zsófia, Nandin-Erdene Davaademberel, csapatkapitány: Csonka Balázs. A nagy arányú győzelemnek köszönhetően a 63. helyre ugrottunk előre a tabellán. Pénteken a 66. helyen álló Chile csapata vár fiataljainkra.

A magyarok nyílt versenye

A-csapat: A 9. helyre rangsorolt első csapatunk a forduló előtt az előkelő 4. helyen várta a folytatást. A mai partiban az egy hellyel mögöttünk található örményekkel találkoztunk. A négy asztalból háromnál döntetlennel végeztünk, így az utoljára maradt utolsó asztalunk partija döntött a végeredményről. Gledura Benjáminnak sikerült győzelemre vezetnie a világos bábukat és ezzel a magyar csapatot is. Magyarország A-Örményország 2,5:1,5. Asztalhoz ülő csapattagok: Rapport Richárd, Lékó Péter, Sanan Sjugirov, Gledura Benjámin, csapatkapitány: Ács Péter. Pénteken a 9. fordulóban az 1. helyen kiemelt Amerikai Egyesült Államok csapata lesz az ellenfelünk. Bár papíron nem mi leszünk az esélyesek, de az eddigi teljesítménye nagyon imponáló a csapatunknak.

B-csapat: A 25. helyre rangsorolt második csapatunk a forduló előtt ismét a 39. helyről várta a folytatást, a 49. helyen rangsorolt Belgium legjobbjai ellen. Magyarország B-Belgium 2:2. Asztalhoz ülő csapattagok: Kozák Ádám, Bánusz Tamás, Prohászka Péter, Papp Gábor, csapatkapitány: Medvegy Zoltán. A döntetlennel a 43. helyre léptünk hátra a tabellán. Pénteken a 9. fordulóban az 56. helyen álló Finnország csapata vár a mieinkre.

C-csapat: Az 55. helyre rangsorolt harmadik csapatunk a forduló előtt a 63. helyen várta a folytatást, a 82. helyen rangsorolt Angola ellen. Magyarország C-Angola 1,5:2,5. Asztalhoz ülő csapattagok: Kántor Gergely, Krstulovic Alex, Karácsonyi Gellért, Vanczák Tamás, csapatkapitány: Gonda László. A nem várt vereség után fiataljaink a 77. helyre zuhantak le a tabellán. Pénteken a 90. helyen álló Madagaszkár csapata ellen lehet majd javítani.

Szóljon hozzá!