ZETApress

hírportál

Sakkozóink vasárnapja

A 45. Sakkolimpia 11 fordulós versenyének vasárnapi 5. fordulójában az ünnepélyes nyitólépést a forduló előtt dr. Sterbencz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora és Baráti Kristóf hegedűművész tették meg – tudatta Sztipán Orsolya, a Magyar Sakk Szövetség kommunikációs vezetője. A magyarok eredményei:

Női verseny

Magyarország-A – Észtország 4:0. A 14. helyre rangsorolt első csapatunk a forduló előtt a 14. helyen várta a folytatást a 38. helyen rangsorolt észt csapat ellen. Az észt csapat első két táblán játékosa eddig veretlen volt a versenyen, ami óvatosságra adott okot. Asztalhoz ülő csapattagok: Gaál Zsóka, Hoang Thanh Trang, Terbe Julianna, Lázárné Vajda Szidónia, csapatkapitány: Fodor Tamás.
Érdekesség, hogy a magyar csapatból Hoang Thanh Trang és Lázárné Vajda Szidónia eddigi mérlege az olimpián a megszerzett pontok tekintetében hibátlan. A nagy arányú győzelemnek köszönhetően a 8. helyre ugrottunk előre a tabellán. A mai napon a 6. fordulóban a 17. helyen álló Peru csapata vár a mieinkre.

Magyarország-B – Ecuador 3:1. A 31. helyre rangsorolt második csapatunk a forduló előtt a 31. helyen várta a folytatást az 54. helyen rangsorolt ecuadori csapat ellen. A mérkőzés során a 4 megszerezhető pontból 2 döntetlennel és két győzelemmel, végül 3 pontot sikerült begyűjteni. Asztalhoz ülő csapattagok: Mihók-Juhász Barbara, Karácsonyi Kata, Demeter Dorina, Terbe Zsuzsanna, csapatkapitány: Galyas Miklós. A győzelemnek köszönhetően a 19. helyre ugrottunk előre a tabellán. A mai napon a 6. fordulóban a 23. helyen álló Franciaország csapata vár a mieinkre. A papírforma alapján az ellenfél játékosai minden táblán erősebbek, de az eddig mutatott játék alapján nem vagyunk esélytelenek.

Magyarország-C – Románia 0:4. A 49. helyre rangsorolt harmadik csapatunk a forduló előtt az 55. helyen várta a folytatást a 22. helyen rangsorolt román csapat ellen. Az összecsapáson a rutin győzedelmeskedett és 4:0 arányú vereséget szenvedtünk. Asztalhoz ülő csapattagok: Sulyok Eszter, Tóth Lili, Gömböcz Zsófia, Nandin-Erdene Davaademberel, csapatkapitány: Csonka Balázs. A nagy arányú vereség következtében a 87. helyre csúsztunk le a tabellán. A mai napon a 6. fordulóban egy lényegesen könnyebb ellenfél, a 77. helyen álló Dominikai Köztársaság csapata vár fiataljainkra.

Nyílt verseny

Magyarország-A – Ukrajna 2,5:1,5. A 9. helyre rangsorolt első csapatunk a forduló előtt az előkelő 4. helyen várta a folytatást a 15. helyen rangsorolt ukrán csapat ellen. Az ukrán csapat előző nap meglepetésre legyőzte az USA világsztárokból álló csapatát, így fokozott figyelem követte a küzdelmünket. Asztalhoz ülő csapattagok: Rapport Richárd, Sanan Sjugirov, Berkes Ferenc, Gledura Benjámin, csapatkapitány: Ács Péter. Rapport Richárd sötéttel megvívott sikeres partija után a többiek veretlensége kellett a győzelemhez. Az újabb sikernek köszönhetően a 4. helyre léptünk előre a tabellán. A mai napon a 6. fordulóban az 1. helyen álló India csapata vár a mieinkre. Az egész sakkvilág figyelni fogja ezt az összecsapást.

Magyarország-B – Chile 1,5:2,5. A 25. helyre rangsorolt második csapatunk a forduló előtt a 39. helyen várta a folytatást, a 47. helyen rangsorolt Chile legjobbjai ellen. Asztalhoz ülő csapattagok: Bánusz Tamás, Prohászka Péter, Antal Gergely, Papp Gábor, csapatkapitány: Medvegy Zoltán. A vereség után a 40. helyre léptünk hátra a tabellán. A mai napon a 6. fordulóban az 74. helyen álló Banglades csapata vár a csapatunkra.

Magyarország-C – Libanon 4:0. Az 55. helyre rangsorolt harmadik csapatunk a forduló előtt a 63. helyen várta a folytatást, a 95. helyen rangsorolt Libanon ellen. Asztalhoz ülő csapattagok: Kántor Gergely, Krstulovic Alex, Juhász Ágoston, Karácsonyi Gellért, csapatkapitány: Gonda László. A nagy arányú győzelem után fiataljaink a 54. helyre ugrottak előre a tabellán. A mai napon a 6. fordulóban a 69. helyen álló Thaiföld csapatával találkozunk.

Szóljon hozzá!