ZETApress

hírportál

4 hét múlva maraton

Már csak négy hét van hátra az év legnagyobb szabadidős sportrendezvényéig, a 39. SPAR Budapest Maraton Fesztiválig – tudatta a Best Ever Kommunikáció. A két napos esemény minden évben a mozgás és a futás ünnepe, ám idén ez duplán is igaz lesz, hiszen éppen 40 éve, 1984-ben rendezték az első tömegmaratont Budapesten.

1984 tavaszán 18 országból, mintegy hétszázan vállalkoztak arra, hogy elindulnak a magyar főváros történetének 1. maratoni futóversenyén, amelyen amatőrök is rajthoz állhattak. A rajt és a cél a Népstadionnál volt, a résztvevőknek kétszer kellett végigfutniuk a városban kijelölt 21 kilométeres körpályán. Érdekesség, hogy 40 évvel ezelőtt még olyan kevés autó közlekedett Budapesten, hogy az útvonal jelentős része a Nagykörúton vezetett. A programban félmaraton és iskolai váltó is szerepelt, így összesen csaknem kétezren álltak rajthoz, ezzel rögtön az ország legnépesebb futóeseménye lett az IBUSZ Budapest Maraton. Fotóink a BSI felvételei.

Az elmúlt 40 évben a létszám jelentősen emelkedett:
1993-ban neveztek először 10 ezernél többen,
2013-ban haladta meg az indulók száma első alkalommal a húszezret,
2017-ben a 30 ezret,
az eddigi csúcsot pedig a 2018-as 34 ezer nevező jelenti.

Közben a külföldiek is felfedezték és megszerették a Budapest Maratont, a koronavírus-járvány előtt elérte az ötezret a külföldi nevezők száma. 2017 óta már nem is egy, hanem két napos, és valóban fesztivál jelleget öltött a SPAR Budapest Maraton, ahol a könnyed városi sétáktól a 42 kilométeres távig, a családi futástól az esélyegyenlőségi futamokig, a diplomaták és színészek versenyétől a gyaloglásig, mindenki talál a felkészültségének megfelelő kihívást.

Aki szereti a mozgást, annak egyszer bele kell kóstolnia az ország legnagyobb szabadidős rendezvényének különleges hangulatába. Garantálom, hogy a későbbi években is visszatér majd hozzánk. Itt minden a mozgásról szól, és azt az üzenetet szeretnénk eljuttatni minél több emberhez, hogy a rendszeres testmozgás kellemesebbé és mosolygósabbá teszi az életünket – mondta négy héttel a 2024-es verseny, a 39. SPAR Budapest Maraton Fesztivál előtt Kocsis Árpád, a szervező Budapest Sportiroda ügyvezetője.

A Budapest Maratonok történetének három igazán nehéz időszaka volt. 1994-ben és 1995-ben pénzhiány miatt elmaradt a verseny, 2006-ban az utcai tüntetések miatt két héttel el kellett halasztani, 2020-ban és 2021-ben pedig a koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag külföldi indulók nélkül zajlott és a korábbiak töredéke volt a résztvevők száma.

Idén méltó módon tudjuk megünnepelni a 40. születésnapot! Összesen várhatóan közel 30 ezren leszünk, a jelenlegi nevezési adatokból az is látszik, hogy a külföldi futóturisták újra megrohamozzák Budapestet, 100 országból várunk indulókat. És szerencsére a magyarok közül is egyre többen belátják, hogy a rendszeres testmozgás elengedhetetlen a minőségi élethez. Akár még a hátralévő négy hét is elegendő lehet az életmód váltás első lépéseihez. Mindenkit arra biztatok, hogy álljon fel a fotelból, mozogjon, sportoljon és jöjjön el az ország legnagyobb szabadidős rendezvényének egyik rövid futó vagy gyalogló távjára és szerezzen motivációt a folytatáshoz – tette hozzá Kocsis Árpád.

A kétnapos 39. SPAR Budapest Maraton Fesztivált október 12-13-án szombat-vasárnap rendezi a BSI. A versenyközpont a lágymányosi Pázmány Péter sétányon lesz ugyanott, ahol a múlt hétvégi lágymányosi félmaratoné volt és a maraton útvonala érinti a város legszebb részeit a Duna mindkét partján.

Szóljon hozzá!