ZETApress

hírportál

Bringázás esőben

A 45. sakkolimpia 3. fordulója Hollandia és Németország bukását hozta. Ez a forduló hozta az eddigi legnagyobb borulásokat, két élvonalbeli csapat veszítette el mérkőzését a nyílt szakaszban, néhány másik pedig döntetlent játszott – tudatta WGM Anna Burtasova. Fotóink Mark Livshit, Michal Walusza és Maria Emelianova felvételei.

Az 5. helyen kiemelt Hollandia 1:3-ra kikapott a 23. helyen kiemelt Olaszországtól. Lorenzo Lodici (2556) legyőzte Anish Girit (2724), Francesco Sonis (2554) Max Warmerdam ellen (2679), Sabino Brunello (2511) pedig Erwin L’Amit (2628) győzött. Jorden Van Foreest (2696) volt az egyetlen holland játékos, aki nyert, legyőzve Luca Moronit (2558).

Németország (#7) 1,5:2,5-re kikapott Litvániától (#23), miután Alexander Donchenko (2638) elrontotta Valerij Kazakouski (2577) győzelmét. Anglia (#8) csak döntetlent ért el Dániával (#30), Irán (#10) pedig döntetlent játszott Grúziával (#32).

India erősen megy, 3,5:0,5-re legyőzi Magyarország B-t. A csapat eddig mind a 12 meccsén mindössze 0,5 pontot engedett ellenfelének. Kína magabiztosan nyert Szlovénia ellen is 3:1-re.

Írország (64.) meglepetésre döntetlent játszott Izraellel (20.), Észtország (60.) Szerbiával (16.), Mongólia (63.) Csehországgal (19.), Venezuela (67.) pedig döntetlent játszott. meccsüket Görögországgal (#23).

Kína elveszítette első egyéni pontjait, de legyőzte Chilét. A világbajnok Ding Liren döntetlent ért el az első táblán Cristobal Henriquez Villagra ellen. Üzbegisztán fél pontot is engedett Egyiptomnak, amikor Hamed Wafa (2368) döntetlent ért el Javokhir Sindarov (2677) ellen. Hollandia kis híján nyert Belgium ellen két döntetlennel az alsó táblákon, de soha nem fenyegette a meccs elvesztése, 2,5:1,5-re nyert.

Az USA-nak nem volt gondja Bulgária ellen, a meccset 3,5:0,5-re nyerte meg. Levon Aronian nyitotta meg a gólt, és egy interjúban megosztott néhány gondolatot a meccseiről. Az 1. meccsre gondolva, amely sok szorongást keltett a rajongóiban, azt mondta, kész lemondani, de folytatta és trükköket készített, mert a csapatért játszott.

A világelső Magnus Carlsen játszotta első meccsét, 10 perces késéssel érkezett a csarnokba. A kolumbiai GM Roberto Garcia Pantoja útja némileg kalandos volt. Biciklivel érkezett az esőben, rohant a helyszínre, összezavarodott a bejáratnál, végül bevitték a médiaajtón. Ennek ellenére a fekete figurákkal legyőzte ellenfelét, ezzel is hozzájárulva csapata 3,5:0,5-ös győzelméhez. A meccs után elmondta: Egy kis káosz volt. Más szállodában vagyok, mint a többiek, ezért kellett volna, hogy felvegyenek. Aztán hirtelen azt mondták, hogy borzalmas a forgalom, és öt-háromkor a szállodámban lesznek. Ekkor úgy gondoltam, hogy nem tudok időben odaérni autóval, ezért úgy döntöttem, hogy a kerékpározás gyorsabb lehet!

A női szekcióban is történtek felfordulások. Az egyik favorit, Grúzia döntetlent játszott Romániával. Dzagnidze (2508) és Batsiashvili (2461) az 1-es és 3-as táblán a Bulmaga (2406) és Voicu-Jagodzinsky (2271) ellen nyert meccset, de a másik két táblán a román játékosok elérték ellenfelük királyait. Javakhishvili (2446) váratlan párzóhálóba került a Sandu elleni végjátékban (2248), Khotenashvili (2432) pedig két mozdulattal elhibázta a társát Ciolacunak (2160).

Görögország mindenkit meglepett, az egyik favorittal, Lengyelországgal remizett. Pavlidou (2141) egy hullámvasút játszmát nyert Maltsevskaya (2404) ellen, ami három dámával a táblán, a fekete király pedig a d3-on ért véget. Az előző olimpián legjobban teljesítő Kiolbasa (2348) visszavágott Makropoulou elleni győzelemmel (2103). A másik két meccs döntetlennel zárult. A többi favoritnak, nevezetesen Indiának, Kínának és Ukrajnának nem volt nagyobb problémája a meccseiken, de közben néhány táblapontot veszítettek.

A nyílt szekcióban eddig 16 csapat nyerte meg mindhárom mérkőzését: India, USA, Üzbegisztán, Kína, Vietnam, Azerbajdzsán, Lengyelország, Spanyolország, Ukrajna, Örményország, Litvánia, Svédország, Magyarország, Olaszország, Montenegró és Szerbia (sorrendben szerepel) szünetek).

A női szekcióban 16 csapat áll az élen 6 meccslabdával: USA, Spanyolország, Anglia, Kína, Bulgária, Franciaország, India, Üzbegisztán, Ukrajna, Szerbia, Vietnam, Örményország, Törökország, Hollandia, Kazahsztán és Mongólia (listán) a szünetek sorrendjében).

A 3. körbe jutva csak India, Szlovénia és Németország tudta mindkét meccsét 4:0-ra megnyerni a nyílt szakaszban. A női tornán hat csapat – Lengyelország, Kína, Spanyolország, Örményország, Argentína és Irán – érte el ezt a bravúrt, azonban egyikük sem tudta megőrizni tökéletes sorozatát!

A legjobb mérkőzések eredményei:

Nyitott:
Bulgária-USA 0,5:3,5
India-Magyarország B 3,5:0,5
Szlovénia-Kína 1:3
Üzbegisztán-Horvátország 3,5:0,5
Olaszország-Hollandia 3:1

Nők:
Svájc-India 1:3
Grúzia-Románia 2:2
Görögország-Lengyelország 2:2
Kína-Olaszország 3,5:0,5
Izrael-Ukrajna 1:3

A 45. Sakkolimpia pénteki 3. fordulójának magyar eredményei

Nők
A-csapat Magyarország-Üzbegisztán 1,5:2,5 – Gaál Zsóka, Hoang Thanh Trang, Terbe Julianna, Papp Petra, csapatkapitány: Fodor Tamás
B-csapat Magyarország-Örményország 1:3 – Mihók-Juhász Barbara, Lakos Nikoletta, Demeter Dorina, Terbe Zsuzsanna, csapatkapitány: Galyas Miklós
C-csapat Magyarország-Botswana 3,5:0,5 – Sulyok Eszter, Tóth Lili, Nandin-Erdene Davaademberel, Sipos Stefánia, csapatkapitány: Csonka Balázs

Open
A-csapat Ausztria-Magyarország 1,5:2,5 – Rapport Richárd, Lékó Péter, Sanan Sjugirov, Gledura Benjámin, csapatkapitány: Ács Péter
B-csapat India-Magyarország 3,5:0,5 – Kozák ádám, Bánusz Tamás, Prohászka Péter, Papp Gábor, csapatkapitány: Medvegy Zoltán
C-csapat Magyarország-Szudán 3,5:0,5 – Kántor Gergely, Krstulovic Alex, Juhász Ágoston, Vanczák Tamás, csapatkapitány: Gonda László

A szombati 4. forduló párosítása

Nők
A-csapat Dánia-Magyarország
B-csapat Portugália-Magyarország
C-csapat Magyarország-Wales

Open
A-csapat: Magyarország-Olaszország (2. tábla)
B-csapat: Magyarország-Japán
C-csapat: Magyarország-Indonézia

Szóljon hozzá!