ZETApress

hírportál

Mozgás a sakktáblákon

Megkezdődött ma a sakkolimpia Budapesten 170 – a nyílt szekcióban 89, a női szekcióban 81 – mérkőzéssel. A favoritok gyengébb ellenfelekkel mérkőztek meg, és beváltották a hozzá fűzött reményeket. Fotóink: Mark Livshit, Michal Walusza felvételei. A tegnap esti megnyitóról idekattintva olvashatunk.

Az Open szekcióban USA, India, Kína, Üzbegisztán, Hollandia és Norvégia egyaránt megnyerte a meccsét, néhányan azonban egyéni táblapontokat veszítettek az út során. A világelső Wesley So (USA) döntetlent játszott Panama 1. helyezettjével, Roberto Sanchez Alvarezzel (2376). Üzbegisztán 2. táblása, Nodirbek Yakubboev (2666) döntetlennel úszta meg a Trinidad-tobagói Quinn Cabralis (2169) ellen.

A legnagyobb egyéni csalódás valószínűleg az volt, hogy a világranglista 17. helyezettje, Shakhriyar Mamedyarov (2733) döntetlent játszott a 17 éves jordániai Anas Khwaira (1994) ellen. Levon Aronian szurkolóinak szíve is kihagyott, amikor bajba került a panamai Andre Mendez Machado ellen, de Aronian nem lenne Aronian, ha nem sikerülne visszahozni magát a játékba, megfordítani a küzdelmet és megnyerni azt. Az ilyen eredmények a Sakkolimpia szépségét és vonzerejét jelentik, hiszen a kevésbé fejlett sakknemzetek játékosai számára ez egy lehetőség, hogy a világ legjobb játékosait leküzdjék és pontokat szerezzenek tőlük!

A Női szekcióban is megállták a helyüket a kedvencek. Jamaica kikapott Indiától, de még mindig ünnepelhet, mivel Raehanna Brown (1910), aki éppen 2024-ben lett WFM, döntetlent ért el IM Vantika Agrawallal (2370). Grúzia, Lengyelország és Kína 4:0-ra nyerte meg mérkőzését. A címvédő Ukrajna fél pontot adott Kirgizisztánnak, hiszen Alexandra Samaganova döntetlent játszott Anna Useninával az 1. táblán.

Az 1. fordulót meglátogatta dr. Schmidt Gábor sportigazgatásért és fejlesztésért felelős helyettes államtitkár, Arkady Dvorkovich FIDE-elnök és dr. Polyánszky Zoltán, a Magyar Sakkszövetség elnöke. Utóbbi kettő az ünnepélyes nyitólépésekkel kezdte a kört. A női élvonalbeli Jamaica-India mérkőzés 1. tábláján Arkagyij Dvorkovich lépett először, míg a Panama-USA csúcsmérkőzésen dr. Polyánszky Zoltán nyitott az Open szekcióban. Később átjöttek a Médiaközpontba és részt vettek az angol nyelvű sajtótájékoztatón, majd az Expo területén megnyitották a Nemzetközi Sakkszövetség 100 éves fennállását ünneplő pazar kiállítást.

A legjobb meccsek eredményei

Nyitott:
Panama-USA 0,5:3,5
India-Marokkó 4:0
Dominikai Köztársaság-Kína 0:4
Üzbegisztán-Trinidad és Tobago 3,5:0,5
Libanon-Hollandia 0:4

Nők:
Jamaica-India 0,5:3,5
Georgia-Egyesült Arab Emírségek 4:0
Panama-Lengyelország 0:4
Kína-Dél-Afrika 4:0
Kirgizisztán-Ukrajna 0,5:3,5

A teljes eredménylista idekattintva található, a további infók meg emide kattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!