ZETApress

hírportál

Egy hét múlva fussunk!

Megrohamozzák a külföldi futóturisták Budapestet: rekordot dönt a 39. Wizz Air Budapest Félmaraton – tudatta a Best Ever Kommunikáció. Múlt vasárnapi előzetesünk idekattintva olvasható. Fotóink a Budapest Sportiroda felvételei.

A világ csaknem 100 országából érkezett már nevezés a 39. Wizz Air Budapest Félmaratonra. Eddig több mint 3200 külföldi futó jelentkezett a különböző távokra, a 21,1 km-es verseny mezőnyének minden harmadik tagja külföldi futóturista lesz. Ez egyértelműen rekordnak számít és nemzetközi viszonylatban is csak kevés város mondhatja el magáról, hogy egy szabadidős versenyre ilyen nagy arányban érkezzenek a rendező országon kívülről. Különleges nevezők is indulnak a versenyen: rajthoz áll Ono Hikariko, Japán magyarországi nagykövete és Marjan Cencen, Szlovénia magyarországi nagykövete is.

Egy héttel a szeptember 08-i rajt előtt 93 országból, összesen már több mint 3200 külföldi nevezett a 39. Wizz Air Budapest Félmaraton különböző távjaira, hogy a magyar főváros legszebb részein futhasson. A britek lesznek a legtöbben, összesen 315-en, de rengeteg francia (239), német (215), spanyol (118) és norvég (101) is érkezik. Természetesen a környező országokból is sokan jönnek, Szlovákiából több mint háromszázan, és nem sokkal maradnak el tőlük a lengyelek (265), valamint a csehek sem (189).

A félmaratonon minden második magyar indulóra jut majd egy külföldi. Japánból 38 nevezés érkezett erre a távra a szervező Budapest Sportirodához, a népes csapat mellett pedig japánt képviselve rajthoz áll Ono Hikariko, Japán magyarországi nagykövet asszonya is. – Nagyon örülök, hogy lehetőségem nyílik részt venni a 2024-es Wizz Air Budapest Félmaratonon és sok magyar futó mellett ebben a gazdag történelemmel rendelkező városban futhatok, érintve Budapest világörökségi helyszíneit. A maratoni futás olyan sport, amelyet mindenki a saját tempójában élvezhet. Lehetőséget kínál testünk és elménk felfrissítésére, valamint arra, hogy megtapasztaljuk a szívünk és elménk szabadon engedésének örömét. Nagyon várom, hogy megosszam ezt a tapasztalatot minden résztvevővel – mondta Ono Hikariko nagykövet asszony, aki mellett Marjan Cencen, Szlovénia magyarországi nagykövete is nevezett a 21,1 km-es táv teljesítésére.

A megterhelő diplomáciai munkavégzés közben számomra a futás egy lehetőség a kikapcsolódásra. Hozzátartozik az életstílusomhoz, ezért már több éve hirdetem a diplomáciai körökben is, és igyekszem bátorítani a kollégáimat is, hiszen a kikapcsolódás és a társasági élet szempontjából így lehetőség nyílik arra, hogy diplomáciai eseményeken kívül is ismerkedjenek különböző emberekkel. Ugyanakkor a különböző helyszíneken zajló futásokon való részvétel remek lehetőség Magyarország és az itt élő emberek megismerésére, de ha a Wizz Air Félmaratonról beszélünk, akkor ez egy felejthetetlen esemény, hiszen a pálya a magyar főváros legfestőibb részein halad át és kivételes hangulatáról is ismert – nyilatkozta Marjan Cencen nagykövet úr.

A 39. Wizz Air Budapest Félmaraton különböző távjaira nevezett külföldiek száma rekordnak számít. Ez lesz a verseny történetében minden idők legnépesebb nemzetközi mezőnye, magasan túlszárnyalva a 2018-as 2700 külföldi nevezőt számláló eddigi csúcsot. A külföldi futóturisták jelenléte nemcsak a verseny rangját emeli, de a főváros és az egész ország imázsára is pozitív hatással van.

A jövő vasárnapi verseny is bizonyítja, hogy Budapest a futóturisták egyik leginkább kedvelt célpontja Közép-Kelet-Európában. A covidos évek pangása után végre ott folytatjuk, ahol 2019-ben abbahagytuk. Azt is látjuk, hogy a külföldi futók általában nem egyedül utaznak, hanem ismerőseik, családtagjaik is elkísérik őket, így összességében sok ezer látogatót vonz a 39. Wizz Air Budapest Félmaraton Budapestre. Általában 2-4 napot is itt töltenek, azaz több, mint tízezer vendégéjszakát hoznak a fővárosnak. Ez öröm, egyben felelősség is számunkra, hiszen azt szeretnénk, hogy szép emlékekkel távozzanak tőlünk, és másoknak is ajánlják a magyarországi utazást – mondta Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda ügyvezetője.

A szeptember 08-án 08 órakor rajtoló 21,1 km-es táv teljesíthető két fős váltóban a Kometa Páros Félmaratonon és három fős váltóban a Xylem Trió Félmaratonon. Ezek mellett rajthoz lehet állni a 08:25-kör induló 2,3 km-es Wizz Air Lágymányos-körön és a délben induló 10 km-es Szimpatikán is.

A rajt és a cél minden esetben a lágymányosi Pázmány Péter sétányon lesz, a félmaratoni pálya érinti Budapest legszebb részeit, a Duna belvárosi szakaszának mindkét partján. A Budapest Sportiroda arra biztatja a fővárosiakat, hogy minél nagyobb számban látogassanak ki a rakpartokra jövő vasárnap, és szurkoljanak a nemzetközi futókaraván tagjainak, hogy a külföldi résztvevők számára örökké emlékezetes élménnyé tegyék a budapesti látogatást.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Fővárosi útlezárások | ZETApress

Szóljon hozzá!