ZETApress

hírportál

Léggömb alatt ég a láng

A magyarok Tóth és Böde-Bíró vezetésével hajóztak a Szajnán. A csapatunkat, Hondurast és Hongkongot szállító hajóba 19:15-kor lehetett beszállni és 20:45-kor érkezett látó-távolba tegnap a párizsi nyári játékok 19:30-kor megkezdett megnyitóján – láttuk-hallottuk az M4 Sporton.

A küldöttség élén a piros-fehér-zöld zászlót – az olimpiák történetében másodszor – két sportolónk: Tóth Krisztián olimpiai bronzérmes judós és Böde-Bíró Blanka kézilabdázónő tartotta. Csapatunk 180 tagú, többen azonban hiányoztak a ceremóniáról, mert vagy még meg sem érkeztek a francia fővárosba, vagy a hétvégén már verseny vár rájuk. A hölgyek zöld ruhát, az urak sötét zakót és világos inget viseltek. Kézilabdázónőink is a hajón voltak, akik még csütörtökön a B-csoport 1. fordulóban 15:12-s I. félidő után 31:28-ra kikaptak a cím-védő, világbajnok házigazdáktól. Rájuk holnap Brazília, 30-án kedden Angola, 01-ején csütörtökön Spanyolország, 03-án szombaton Hollandia együttese vár. A két hatcsapatos csoportból az 1-4. helyezettek jutnak a negyeddöntőbe.

A rendhagyó módon már az ünnepség elején elkezdődő sportolói bevonulást a hagyományokhoz hűen az ötkarikás játékok bölcsőjének számító Görögország versenyzői nyitották, majd a menekültek csapata következett, onnantól pedig a francia ABC alapján érkeztek a nemzetek, hazánk 83. volt a sorban. Rendezőként az utolsó, 205. helyen érkező franciák előtt közvetlenül a 2028-as és 2032-es nyári játékok házigazdái: az Amerikai Egyesült Államok és Ausztrália érkezett a hajókon. A sportolók választhattak a rövid vagy hosszú program között. A párizsi olimpián 206 nemzet csaknem 11 ezer versenyzője vesz részt.

23 órakor hivatalosan megkezdődött a XXXIII. nyári olimpia: a világ legnagyobb sporteseményét Emmanuel Macron francia elnök nyitotta meg. Utána 20 percen át olimpiai bajnokok vitték zuhogó esőben, csúszós úton a fáklyákat egy 30 méter magas, 20 méter széles léggömbig, Teddy Riner judós és Marie-José Pérec atlétanő gyújtotta meg a párizsi ötkarikás játékok lángját az Tuileriák kertjében, ahol az augusztus 11-ei záróünnepség végéig lobog majd a magasban, a léggömb – és nem hőlégballon! – alján.

A négyévente megrendezett, de a Covid-19 miatt 2021-re halasztott előző, tokiói játékok miatt most három év után sorra kerülő sporteseményt a francia államfő a hagyományos rövid mondattal indította útjára: A párizsi olimpiát megnyitom! A francia fővárosban 1900. és 1924. után harmadszor rendeznek nyári ötkarikás játékokat. Franciaországban 1924-ben Chamonix, 1968-ban Grenoble, 1992-ben Albertville volt téli olimpia házigazdája.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Szombat az olimpián | ZETApress

Szóljon hozzá!