ZETApress

hírportál

Kékszalagról irány Marseille

Megkapták az olimpiai versenyhajókat a magyar vitorlázók. Egy nappal az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj után a vitorlázásban is az élsporton a világ és az ország szeme – tudatta a Best Ever Kommunikációs Ügynökség. Érdi Mária fotóit az MTI, míg Vadnai Jonatán fotóit Kerekes Zsombor készítette.

Kiderült, hogy melyik versenyhajókkal indulnak a párizsi olimpián a magyar vitorlázó válogatott tagjai. Érdi Mária és Vadnai Jonatán legfontosabb feladata a következő másfél hétben az lesz, hogy a lehető legjobban megismerje a hajóját, hogy a legjobb formában állhassanak oda az első futam rajtjához augusztus elsején.

A nyári olimpiai játékokon a vitorlázók nem a saját hajóikkal indulnak, hanem a szervezőbizottság biztosítja számukra az egyforma típusú, sőt, egyazon cég által készített vitorlásokat. Elvileg így teljesen egyenlőek a feltételek, bár – a sportolók elmondása szerint – minimális különbség azért így is lehet hajó és hajó között. Ám az igazi kihívást az jelenti, hogy mindenkinek át kell ülnie a saját hajójából egy ismeretlenbe. Marseille-ben, a párizsi játékok vitorlásversenyeinek helyszínén szombaton megtörtént a hajók kiosztása, így az ILCA 6 osztályban induló Érdi Mária, valamint az ILCA 7-ben versenyző Vadnai Jonatán is megkapta az olimpiai hajóját. A következő bő egy hét edzésein kell a lehető legjobban meg- és kiismerniük.

Nagyon örülünk, hogy az olimpia előtt néhány nappal a Kékszalag vitorlásverseny felkavarta az állóvizet és az ország figyelmét a vitorlázásra terelte. Most teljesen más vizekre hajózunk és nem csak azért, mert a helyszín a Marseille előtti öböl, hanem azért is, mert az olimpiai verseny teljesen más, mint egy tókerülő a Balatonon. Több mint tíz éven át napi 4-5 óra edzésmunkával és komoly nemzetközi sikerekkel a hátuk mögött készülnek a magyar olimpikonok életük legfontosabb kihívására és nagyon szorítunk nekik a közönséggel együtt, hogy megvalósítsák az álmaikat, azaz szép eredményekkel térjenek haza – mondta Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

A két magyar augusztus 01-én csütörtökön kezdi meg a versenyzést Marseille-ben. A végső helyezésekről döntő éremfutam (medal race) a tervek szerint mindkettőjük számára augusztus 06-án kedden lesz. A 2024-es párizsi nyári olimpiai vitorlás versenyeit a francia fővárostól csaknem 700 kilométeres távolságra, a Földközi-tengeren, a Marseille-i öbölben rendezik július 28-a és augusztus 08-a között. Összesen 10 versenyszámban hirdetnek bajnokot, Magyarországot két sportoló képviseli. Szövetségi kapitányok: Berecz Zsombor és Ian Ainslie.

Érdi Mária
világ- és Európa-bajnok vitorlázó, az Év női sportolója (2023)
hajóosztály: ILCA6
született: Budapest, 1998. február 18.
egyesület: MVM Sportegyesület
korábbi olimpiai szereplés: 14. hely (2016, Rió) és
13. hely (2021, Tokió), mely egyelőre minden idők legjobb magyar női olimpiai eredménye

Vadnai Jonatán
Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes, ifjúsági olimpiai bronzérmes vitorlázó
hajóosztály: ILCA7
született: Veszprém, 1998. március 27.
egyesület: Balatonfüredi Yacht Club
korábbi olimpiai szereplés: újonc

A magyar vitorlázók korábbi kiemelkedő olimpiai eredményei:
Berecz Zsombor, ezüstérem – Tokió (2021), finn dingi
Detre Szabolcs és Detre Zsolt, bronzérem – Moszkva (1980), repülő hollandi
Gosztonyi András és Holovits György, 8. helyezés – München (1972), csillaghajó
Fináczy György, 8. helyezés – München (1972), finn dingi
Ruják István, 9. helyezés – Moszkva (1980), finn dingi

Szóljon hozzá!