ZETApress

hírportál

Szerda este MK-döntő

Bognár György vezetőedző szerint Paksnak alkalmazkodni kell a Fradihoz a MOL Magyar Kupa szerda esti döntőjében – tudtuk meg a két csapat kora délutáni közös sajtótájékoztatóján a népstadioni sajtóteremben. A Paks-Ferencváros MK-döntő szerdán 19:30-kor kezdődik.

Ha egy jobb képességű ellenféllel játszol, akkor illik alkalmazkodni hozzá, és ez észszerű is. Mindenképpen figyelembe kell vennünk, hogy a Ferencváros a legjobb játékerőt képviselő együttes a magyar mezőnyben. Bizonyos mértékig alkalmazkodnunk kell a Fradihoz, a kérdés az, hogy mennyit tudunk a saját játékunkból kivinni a pályára – nyilatkozta Bognár hozzátéve, az FTC az esélyese a találkozónak, de egy meccsen sok minden megtörténhet és két évvel ezelőtt már szereztek tapasztalatot, hiszen játszottak egy kupadöntőt a Fradival a Népstadionban. A fővárosiak a 2022-es fináléban 3:0-ra győztek. Akkor simább volt a Fradi fölénye, de úgy gondolja, idén talán szorosabbá tudják tenni a mérkőzést. – Két éve olyan hangulat vett körül minket, amihez a játékosok nem voltak hozzászokva, de most azok a tapasztalatok is a segítségünkre lehetnek – vélekedett.

A két csapat a mostani idényben már lejátszotta mindhárom egymás elleni meccsét a bajnokságban: a címvédő Ferencváros otthon előbb 6:1-re, majd 1:0-ra győzött, Pakson viszont 3:2-re kikapott. – Jó tanulság volt az idei három mérkőzés, ezek jó alapot adnak. Ezekből azt a következtetést tudtuk levonni, hogy hazai pályán van esélyünk nyerni a Fradi ellen, idegenben sokkal kevesebb. Semleges pályán talán jobban kiegyenlítődnek az erőviszonyok – fejtegette Bognár hozzátéve: különösebb meglepetést nem tudnak okozni egymásnak a csapatok, ezért különösebb taktikai húzásokra senki se számítson. Jelentősen megnőnének az esélyeik, ha a tavaly Fradihoz igazolt Varga Barna ismét náluk focizhatna, de jól ismerik a válogatott csatárt és alkalmazkodniuk kell hozzá!

Az utolsó bajnoki fordulóban dől majd el, hogy a tolnaiak a tabella 2. vagy 3. helyén végeznek-e, ezért a Fehérvár-DVTK, Paks-Kisvárda és PAFC-DVSC találkozókat szombaton egyszerre, 17:45-kor kezdik. Bognár elismerte, a szezon elején ők sem számítottak ilyen jó szereplésre. Az 5. hely környékére várták a csapatot, de amikor augusztus végén 6:1-re kikaptak az Üllői úton, változtattak a csapatjátékon. – Sokkal kevesebb helyzetet alakítunk ki, mint az elmúlt években, kevesebb gólt szerzünk és sokkal kevesebbet is kapunk. Masszívabb középpályás-védekezést alkalmazunk, és azt gondolom, ez hozta meg ezt a pontszámot a játék minősége, a látványosabb játék rovására – magyarázta.

Dejan Stankovic, a Fradi vezetőedzője, szerint komoly mérkőzésre van kilátás, amelyen a két csapat fej-fej mellett fog küzdeni a trófeáért. – Úgy gondolom, szerdán nagyon direkt futballt láthatunk majd, és nagyon sok minőség is lesz a pályán. Apró részletek, akár egy lövés, egy szöglet, vagy egy hiba dönthetnek a finálé kimeneteléről – közölte a szerb tréner, aki szerint nem tudja meglepni egymást a két együttes.

A taktika egy része a játéknak, de számomra még ennél is sokkal fontosabb a hozzáállás. Mennyire tudunk koncentrálni az elejétől kezdve kilencven vagy akár 120 percig? Mennyire vagyunk képesek elhozni a lepattanó labdákat? – fejtegette hangsúlyozva, hogy az ország legnagyobb stadionjában játszhatnak, akár 60 ezer ember előtt, ez nagy felelősséget ró rájuk. Felelősséggel tartoznak a saját szurkolóik felé, illetve az összes magyar ember felé, aki szereti a futballt, úgyhogy szeretnének nagyon jó teljesítményt nyújtani, és megpróbálják a legjobbat kihozni magukból! Csapata szombat este az NB I 32. fordulóban 2:0-ra kikapott Diósgyőrben, melyről a vezetőedző megjegyezte: a végeredmény miatt csalódott, a játékosai hozzáállásával azonban abszolút elégedett, és fizikálisan teljes mértékig készen állnak a fináléra.

Windecker József, a tolnaiak játékosa is megemlítette, hogy két évvel ezelőtt már szereztek tapasztalatokat a Népstadionban, és elárulta, akkor megfogadták, hogy hamarosan visszatérnek. – Boldogok vagyunk, és szeretnénk élvezni minden pillanatát a mérkőzésnek, de csak akkor lennék elégedett, ha hazavinnénk a kupát! – szögezte le a középpályás megjegyezve: vegyes érzéseik voltak, amikor az elődöntőben a Fradi elverte az NB II-ből feljutó Nyíregyházát, de örül a FTC-nek, mert így garantált a magas nézőszám, ami nekik plusz motivációt ad, ráadásul Paksról is sokan el fognak jönni.

A találkozó egyértelmű esélyese a Ferencváros, de egyetlen mérkőzésnek sem megyünk neki úgy, hogy nincs esélyünk. Szeretnénk megragadni az alkalmat, és nem bízzuk el magunkat, de hiszünk magunkban! – magyarázta Windecker hozzátéve: a ferencvárosi játékosok hozzá vannak szokva a döntő mérkőzésekhez, és bár nekik kevesebb tapasztalatuk van, viszont nincs vesztenivalójuk. Meglátása szerint csapatuk a tudásának közel a maximumát nyújtja a mostani idényben.

Mohamed Abu Fani, az FTC izraeli középpályása elmondta, mindenki izgatottan várja a mérkőzést, az egész csapat nagyon szeretné megnyerni a kupát! – Egy döntő mindig nagyon fontos, ilyenkor az ember nem mondja azt, hogy nem állok készen a játékra. Ilyenkor félretesz minden aggályt, akár sérülést is. Az edzésen is mindenki nagyon keményen küzd, hogy bekerüljön a szerdai kezdőcsapatba – nyilatkozta hozzátéve: a Paks nagyon jó erőt képvisel a bajnokságban, nem véletlen, hogy sokáig fej-fej mellett küzdöttek a bajnoki címért. – Nagyon kemény csapatról beszélünk, jó edzővel és jó játékosállománnyal, de természetesen mindent meg fogunk tenni, hogy sikerüljön elhódítani a kupát! – fogadkozott.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Sikertelen Fradi-dupla! | ZETApress

Szóljon hozzá!