ZETApress

hírportál

Címvédés a karate vb-n

Hárspataki vb-ezüst, Kákosy vb-arany! Hárspataki Gábor ezüstérmet nyert a 75 kg-ok közötti küzdelemben (kumite) a Papp László Budapest Sportarénában zajló 26. Karate Világbajnokságon, még Kákosy Olívia para-karatéban megvédte világbajnoki címét. Fotóink Jani Martin felvételei.

Hárspataki Gábor, az MTK olimpiai bronzérmes karatékája az egyiptomi Abdalla Abdelazizzal csapott össze a mai döntőben, és egy határozott fejre mért ütéssel megszerezte a vezetést, de ellenfele a videóbíró segítségével fordított, testrúgásért két pontot kapott. A folytatásban taktikai csata zajlott a tatamin, majd az utolsó percre fordulva felpörögtek az események: Hárspataki támadott, Abdelaziznak ítéltek azonban pontot a bírók, aztán egy újabb ütéssel szépített a magyar versenyző. Az utolsó pillanatokban úgy tűnt, egy hárompontos akcióval Hárspataki eldöntötte a világbajnoki cím sorsát, de a videós elemzés során kiderült, hogy támadása időn túl történt, így végül maradt a 2:3-as vereség.

A mérkőzést követően óvást nyújtottak be a mieink, mivel az egyiptomi versenyző menekülés közben elesett, amiért egy újabb intést is kiérdemelhetett volna a korábbi négy mellé. A vizsgálat során kiderült, hogy a földre érkezés is időn túl történt, így végül az ötödik intés begyűjtéséért nem léptették le Abdelazizt, ezzel a végeredmény nem változott. A csaknem 30 perces csúszást követően került sor az eredményhirdetésre, melyen Schmidt Ádám, a HM sportért felelős államtitkára és Deutsch Tamás, az MTK elnöke adta át az érmeket. A 27 éves magyar karatéka koszovói, francia, üzbég, olasz és – semleges színekben induló – orosz ellenfelet legyőzve menetelt az elődöntőig, melyben a bosnyák U21-es vb-ezüstérmes Hamza Turulját is felülmúlta, ezzel verekedte be magát szerdán a fináléba.

Ezüst után jött az arany!

Az óvás okozta délutáni kisebb felfordulás után aranyéremnek is örülhetett a magyar közönség, ugyanis a tanulásban akadályozottak között szereplő Kákosy Olívia para-karatés megvédte világbajnoki címét, ezzel megszerezve a magyar válogatott második érmét.

Csodálatos itt állni, a magyar színeket képviselni, és nagyon boldog vagyok, hogy másodszor is sikerült nyernem, főleg hogy ez itthon történt, Budapesten. Nagyon örülök annak, hogy mi rendezzük a világbajnokságot, mert ez egy újabb motivációt adott, ezekben a pillanatokban mutatkozik meg, milyen is igazán az ember – mondta Olívia hozzátéve: nagyon sokat jelent számára, hogy az edzője mellett ott volt a lelátón a családja és a barátai.

A holnapi zárónapon küzdelemben a Boussebaa Aicha, Ilankovic Aleksandra, Molnár Réka, Pap Dorottya összeállítású női csapat a bronzéremért küzdhet a Papp László Budapest Sportarénában. A tegnapi összefoglalónk idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!