ZETApress

hírportál

Feljöttünk a másodikra

Aerobikos és kajakos arany Birminghamben. 19 aranyérmet osztottak ki tegnap az Egyesült államokbeli Birminghamben zajló Világjátékokon, melyből a magyarok kettőt szereztek meg. Előbb a kajakpályán, majd az aerobik versenyek helyszínén szólt a magyar himnusz. Hazánk az éremtáblázat 2. helyéről várja a mai folytatást.

Aranyérmes lett az Aerodance-csoport. A magyarok mögött a románok zártak másodikként, az azerieké lett a bronz. Az aranyérmes csoportot Farkas Balázs, Hajdú Kata, Lőcsei Zoltán, Makranszki Anna, Ruzicska Vanessza, Ökrös Janka, Simon Zsófia, Szöllősi Panna alkotta. – Nagyon sokat dolgoztunk ezért a Világjátékok-győzelemért. Hálás vagyok mindenkinek, hiszen mind a nyolcan kihoztunk mindent magunkból. És ez nem csupán a játékokra vonatkozik, hanem az egész felkészülésre – mondta Farkas Balázs.

Aerobik vegyespárosunk minimális különbséggel lemaradt az aranyról. A Bali Dániel – Mazács Fanni duó 20.600 pontot kapott döntős produkciójára, míg a győztes brazil Lucas Barbosa – Tamires Silva páros 20.650 ponttal zárta a finálét.

Az aerobik versenyekkel párhuzamosan ugyanazon a helyszínen mutathatták be gyakorlataikat a ritmikus gimnasztikások. Itt magyar szempontból sporttörténelmi siker született, Pigniczki Fanni ugyanis kétszer is dobogóra állt. A Világjátékokon minden szeren eredményt hirdetnek. Az MTK versenyzője karika, illetve labdagyakorlata ért egy-egy bronzot. – Ezt még most sem merem elhinni. Sportpályafutásom, sőt a magyar ritmikus gimnasztika történetében fontos mérföldkő ez a Világjátékok. Mindkét gyakorlatom lehetett volna még jobb, de ne legyünk telhetetlenek – összegzett boldogan Pigniczki Fanni, aki az első magyar rg-s, aki olimpiára és Világjátékokra is kijutott.

A kajakos Kiszli Vanda a rövid táv után a klasszikus maratoni távon is aranyérmes lett. Az Atomerőmű Sportegyesület hatszoros világbajnoka a dán Cathrine Rask-kal haladt sokáig az élen, végül az utolsó futásnál lehagyta, és megszerezte második aranyérmét. Az eredményhirdetés után kiderült, hogy Kiszli Vanda lett A nap versenyzője a Világjátékok 5. napján. – Meglepett, hogy engem választottak a nap versenyzőjének, ezen a napon is több bajnokot avattak a játékokon. Örülök, hogy a klasszikus maratoni számban is győztem, tetszett ez a felhajtás, különdíj átadásnál. Nem vagyok hozzászokva, hogy autogramokat osztogatok és nagyszínpadra szólítanak – mondta Kiszli Vanda.

Csikós Zsóka ezúttal negyedik lett, a férfiaknál Noé Bálint pedig a 12. helyen végzett. A mezőnynek volt még egy magyarja: Gyökös Lajos japán színekben a 10. helyen zárt. A Világjátékokon eddig 61 ország versenyzői szereztek érmet. A magyarok a németek mögött 10 arannyal, 6 ezüsttel és 7 bronzzal az éremtáblázat 2. helyén állnak – tudatta a Világjátékok Magyar Sajtócsapat. Fotóink Freschli József felvételei.

Szóljon hozzá!