ZETApress

hírportál

Schmidt Egon-díj Ferencvárosban

Schmidt Egon-díjDélelőtt adták át a Ferencváros környezet- és természetvédelméért végzett munkásságot elismerő Ferencváros Schmidt Egon-díjat a Polgármesteri Hivatal I. emeleti tárgyalójában, melyet idén a Ferencvárosi Kutyatartók Érdekvédelmi Civil Szervezete kapott meg.

A Környezetvédelmi Világnap alkalmával átadásra kerülő díj azon magánszemélyeknek, szervezetnek, közösségnek adományozható, aki/amely Ferencváros környezet- és természetvédelme érdekében munkásságával Ferencváros fejlődéséért maradandót alkot. A tavaly Ferencváros Környezet- és Természetvédelméért néven alapított díjat elsőként Schmidt Egon, a IX. kerületben élő és alkotó Kossuth-díjas ornitológus, író vehette át.

Az akkori átadón dr. Bácskai János engedélyt kért Schmidt Egontól arra, hogy 2016-tól a díjat róla nevezhessék el, amibe a kitüntetett beleegyezett. Ferencváros polgármestere köszöntötte a megjelenteket, a névadót, valamint a díjazott szervezet képviselőit, amely méltán érdemelte ki az elismerést, hisz azért tevékenykedik, hogy a társadalom kutyás és nem kutyás részeinek együttélését kulturált körülmények között, a lehető legkevesebb konfliktussal segítse elő. Ebben Ferencváros Önkormányzatának lehetőségei önmagukban kevesek lennének, hisz a törvényi előírásokon túl szükség van belátásra, megfelelő kultúrára, kölcsönös tiszteletre is a társadalom különböző szegmensei között. Ehhez járul hozzá a kitüntetett szervezet is.

Az ünnepélyes díjátadót Kurkó József Kristóf, a Turay Ida Színház előadóművésze gitáros-énekes produkciója színesítette, majd Schmidt Egon gratulált az elismeréshez, és további sok sikert kívánt a szervezet fontos, kiemelkedő tevékenységéhez. Dr. Horváth Dávid, a Ferencvárosi Kutyatartók Érdekvédelmi Civil Szervezetének elnöke köszönőbeszédében megemlékezett a tavaly elhunyt Benkó Sándorról, a szervezet tiszteletbeli elnökéről, majd emlékeztetett arra, hogy ez az elismerés nem az ő, hanem az egész szervezet tizenöt éves munkájának gyümölcse. Személyes megtiszteltetésnek nevezte ugyanakkor, hogy a díjat a környezetvédelemért polgármesterként, magánemberként, korábban pedig tanárként is elkötelezett dr. Bácskai Jánostól veheti át. A polgármester már képviselőként is környezetvédelmi tanácsnoka volt kerületének.

Ferencvárosi Kutyatartók Érdekvédelmi Civil Szervezete

Ferencvárosi környezetvédőkA 2002-ben alakult civil szervezet elnöke dr. Horváth Dávid állatorvos, tiszteletbeli elnöke a tavaly elhunyt Benkó Sándor, világhírű dixieland zenész. Elsődleges céljuk a kerületi kutyások és nem kutyások közötti ellentétek csökkentése, a kutyatartás könnyítése, a környezetvédelem és köztisztaság fenntartása, javítása. A köztisztaság érdekében Ferencváros több pontján helyeztek ki kutyaürülék-gyűjtő zacskókat. A kerületi kutyafuttatók kialakításban szakmai segítséget nyújtottak. Az egyesület önkormányzati támogatással, ingyenesen mikrochippel látta el a ferencvárosi kutyákat. A szervezet orvosi, állatorvosi előadásokat is tart, illetve kerületi és kutyás lapokban tájékoztató cikkeket jelentet meg.

Későbbi céljaik között szerepel a szegényebb kutyatartók ebtartással kapcsolatos költségeihez való hozzájárulás, valamint a kerületi állatvédelmi célok elősegítése, gazdátlan kutyák beoltása, féregtelenítése, etetése, kutyamenhely létrehozása és üzemeltetése. A szervezet tagja lehet minden olyan ferencvárosi kutyatartó, aki egyetért céljaikkal és vállalja a normák betartását, hogy minél könnyebb legyen a városi kutyatartás, zökkenőmentes együttélés a kutyások és nem kutyások között.

Szóljon hozzá!