ZETApress

hírportál

Vombat várt a kifutón

A Fővárosi Állat- és Növénykert – együttműködésben az Állatkerti Alapítvánnyal – ma 12:30-kor tartotta a felújított vombatvár sajtó-nyilvános avatását az Állatkerti körút 6-12-ben, az Ausztrál zónában. Fotóink Egressy Rita felvételei.

Dr. Sós Endre főállatorvos, az FÁNK természetvédelmi és állategészségügyi igazgatója, Molnár Zoltán, a kert illetékes állattartó körzetének vezetője, illetve Montskó Éva, az Állatkerti Alapítvány elnöknője tájékoztatta a sajtómunkásokat.

A váravató szónokaitól megtudtuk, hogy több évtizedes szünet után 2011-ben fogtak bele ismét az erszényesek közé tartozó vombatok tartásába, bemutatásába. Az azóta eltelt 13 évben nagy sikereket értek el, és Európa legjobbjai lettek ezeknek az Ausztrálián kívül csak ritkán, a hazai állatkertek közül egyedül Budapesten látható állatoknak a szaporításában.

A 2011-ben átadott férőhelyüket a közelmúltban 20 millió forintból jelentősen átalakították és kibővítették. Erre az alapítványukhoz (Alapítvány a Budapesti Állatkertért) érkező adományoknak és 1%-os szja felajánlásoknak köszönhetően nyílt lehetőség. A megújult kifutóba egy 2020-as születésű vombatfiú is érkezett Koppenhágából a 2021-es budapesti születésű vombatlány mellé. Rajtuk kívül a hat kölykét felnevelő idős tenyész-pár is a földvárak lakója maradt.

Szóljon hozzá!