ZETApress

hírportál

Új műterem Budán

Újabb mérföldkő a hazai filmes oktatásban: az SZFE átadta a Kovács László Műtermet Budán a Duna TV egykori épületében.

Egyetemünk a mai napon ünnepélyes keretek között adta át legújabb filmes stúdióját. Az operatőr- és rendezőképzést szolgáló műtermet egykori hallgatónkról, a világhírű Kovács László operatőrről neveztük el. A beruházás újabb bizonyítéka egyetemünk elkötelezettségének az oktatás színvonalának folyamatos emelése és az intézményfejlesztés mellett – írták a sajtóanyagban.

A Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet az épületben található egykori úszómedence átalakításával egy 207 m2-es, sokoldalú díszletezési lehetőségekkel felszerelt műteremmel gazdagodott. A Mészáros utcai Campusunk ezzel együtt immár három professzionális stúdióval szolgálja az operatőr- és rendezőképzést, beleértve a közelmúltban átadott, közép-európai szinten is kiemelkedő virtuális műtermet.

Az új létesítményt a nemzetközi hírű Kovács László operatőrről, egyetemünk egykori hallgatójáról neveztük el. Kovács László (1933. Cece – 2007. Beverly Hills, Kalifornia) olyan kiemelkedő alkotásokban bizonyította tehetségét, mint a Szelíd motorosok, a New York, New York, a Szellemirtók és a Beépített szépség. Művészi látásmódját több mint 70 film őrzi. Munkásságát számos díjjal ismerték el, köztük 2002-ben ASC Életmű-díjjal, 2005-ben Legenda-díjjal, valamint a Santa Fé-i Filmfesztivál Életmű-díjával.

Prof. dr. Sepsi Enikő, az SZFE rektora az átadó ünnepségen hangsúlyozta: Ez az új műterem nem csupán egy újabb helyisége az egyetemnek, hanem szimbólum. Szimbóluma annak a törekvésünknek, hogy hallgatóinknak a lehető legjobb képzést biztosítsuk. Egyetemünk az elmúlt tanévben jelentős lépéseket tett az oktatási infrastruktúra fejlesztése terén. Az idén tavasszal átadott digitális, LED-falas műterem után a Kovács László Műterem egyértelműen mutatja az egyetem elkötelezettségét a korszerű, gyakorlatorientált képzés mellett és tovább erősíti vezető szerepét a hazai művészeti képzésben – mondta hozzátéve, hogy az SZFE célja olyan szakemberek képzése, akik Kovács László nyomdokain haladva nemzetközi szinten is megállják a helyüket.

A beruházás számokban is impozáns: az átalakítás 6 hónapja alatt 1000 m3 sittet szállítottak el, hogy létrehozhassuk a most átadott modern, variálható díszletekkel berendezhető teret. A műteremben jelenleg is látható egy 60 m2-es lakásbelsőt imitáló oktatódíszlet, amely kiválóan szolgálja hallgatóink gyakorlati képzését. Ezzel a fejlesztéssel újabb mérföldkövet értünk el a hazai filmes oktatásban.

A filmipar az egyik leggyorsabban változó és fejlődő iparág, megteszünk mindent az oktatás magas színvonaláért, hiszen kulcsfontosságú a filmes szakembereink utánpótlása. Az új műterem megkönnyíti az oktatók és a hallgatók munkáját is, akik majd diplomájukkal a kezükben már a filmezés minden formájára felkészülten, műtermi forgatási tapasztalattal, piacképes tudással indulhatnak el a munkaerőpiacon, rövid távon is hozzájárulva a magyar filmipar sikereihez, értékteremtő mozgóképes alkotások létrejöttéhez – mondta el a rendezvényen Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet igazgatóságának elnöke.

A Színház- és Filmművészet Egyetem

Az SZFE Magyarország egyetlen olyan egyetemi besorolású felsőoktatási intézménye, amely kizárólag a színház, a film és a televízió leendő alkotóművészeinek nyújt egyetemi diplomát. Intézményünk története 1865-ig nyúlik vissza, ezzel Európa egyik legrégebbi intézménye vagyunk művészeti területen. Három intézetünk készíti hallgatóinkat a színházi és mozgóképi kultúra ismereteinek elsajátítására, illetve alkalmazására: a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet, a Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet és a Németh Antal Drámaelméleti Intézet. Szakkollégiumunkat 2022-ben alapítottuk és saját Doktori Iskolánk is van.

Szóljon hozzá!