ZETApress

hírportál

WPP (kor)határok nélkül

24 ország 31 fotósának képeit mutatja be az idei World Press Photo kiállítás, amely ma 17 órakor nyílt meg az állatkerti Biodómban, mivel mások nem merték azt befogadni. A 67. magyarországi kiállítás holnaptól korhatás nélkül mutatja be a tavalyi év legjobb fotódokumentumait a nagyközönségnek is október 27-én vasárnapig.

130 ország 3851 fotósa összesen 61.062 fotót és szabadon választott formátumú pályázatot küldött be. Végül a díjazott 31 fotográfus 24 országot – Argentína, Ausztrália, Azerbajdzsán, Brazília, Kanada, Kína, Kongói Demokratikus Köztársaság, Franciaország, Németország, India, Indonézia, Irán, Japán, Mianmar, Palesztina, Peru, Fülöp-szigetek, Dél-Afrika, Spanyolország, Tunézia, Törökország, Ukrajna, Egyesült Államok és Venezuela – képvisel a tárlaton.

Révész Tamás, a kiállítás magyarországi szervezője bevezetőjében elmondta, hogy az idei WPP kísérőtárlatán Cseke Eszter és S. Takács András, a 15 éves On the Spot magyar dokumentumfilm-sorozat alkotói által készített képek és videók láthatók. Plakátjaikat a cewe Magyarország Kft. készítette el, amely 3000 forintértékű ajándékkuponokkal kedveskedett a megnyitó vendégeinek.

A World Press Photo minden évben kiemelt kulturális esemény Budapesten, amely több ezer látogatót vonz! – hangsúlyozta Désirée Bonis, a Holland Királyság budapesti nagykövet-asszonya. Arról is szót ejtett, hogy ebben az évben a megnyitó napjáig már 160 újságíró lelte a halálát a gázai övezetben, és az idei nagydíj nyertese: Mohammed Salem most is ott van a háborús területen, és egy testvérét már elveszítette.

A World Press Photo kiállítás a világ legjobb és legfontosabb sajtófotóit és dokumentarista fényképeit mutatja be, amelyeket független zsűri választott ki. A kiállítás arra ösztönzi a nézőket, hogy lépjenek ki a hírciklusból, és kritikusan gondolkodjanak világunk fontos témáiról. Abban hisznek, hogy a pontos, sokszínű, kiváló minőségű vizuális történetek elősegítik a kölcsönös megértést a világban.

Joumana el Zein Khoury, a World Press Photo Foundation holland igazgatónője elmondta, hogy Budapest immár 48 éve ad otthont a tárlatnak. Kiemelte, hogy idén 31 fotográfust díjaztak a WPP pályázatán. Megemlítette a tavalyi sajnálatos eseményeket – a Nemzeti múzeumi kiállítás korhatárossá tételét és L. Simon László főigazgató kirúgását -, sőt azt is, hogy ebben a világban hiányzik a tisztelet és egymás megértésének képessége. Mindent feketében vagy fehérben látunk, jónak vagy rossznak ítélünk, és nem figyelünk az árnyalatokra!

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a fotók a valóságról üzennek nekünk, amit nem lehet letagadni. – A jövővel kapcsolatos kihívásokat meg kell ismernünk és meg kell ismertetnünk a jövő generációjával ahhoz, hogy a jövőt uralni tudjuk! – tette hozzá megnyitó beszédében. Cseh Tamás: Valóság nagybátyám című dalát idézte hozzátéve: el lehet tagadni a valóságot, de az attól még létezik. – Aki nem hisz a klímaváltozásban, az menjen el és nézze meg a Dunát! – mondta, majd arról is szólt, hogy itt megismerhetik a valóságot a 18 évesnél fiatalabb állampolgárok is az elkövetkező öt és fél hétben.

Szóljon hozzá!