ZETApress

hírportál

Szerényi Álomlogika

A Műcsarnokban tegnap 17 órakor kezdődött az Álom logika | Szerényi Gábor grafikái című kiállítás sajtóbejárása, melyen az alkotó és Szegő György kurátor tartott rövid tárlatvezetést és fogadták kérdéseinket.

A sajtóbemutató után 18 órakor kezdődött a kiállítás megnyitója. Bevezetőt mondott: Kondor-Szilágyi Mária PhD, a Műcsarnok vezető kurátora. A kiállítást Orosz István grafikusművész, az MMA rendes tagja nyitotta meg. Fotóink Katona Lucia felvételei.

47 éve jelennek meg Szerényi Gábor rajzai a magyar sajtóban. Az újságíróként, televíziós és rádiós szerkesztőként is dolgozó grafikusművész több mint száz különböző lapban publikált. Sokrétűségére jellemző, hogy a győri Széchenyi Egyetem jogtudományi szakfolyóiratának is készít illusztrációkat, olykor saját irodalmi munkáihoz rajzol, például az Országút lapjain, de az újraindított Ludas Mátyásban is jelentek meg karikatúrái.

A rajzoló és író énjének összeegyeztetéséhez a költő Nagy László definícióját idézi: írás és kép nem kiegészíti, hanem feltételezi egymást! Munkamódszerére jellemző, hogy hagyományos tollrajzait digitális eszközökkel fejleszti tovább. Következetesen ügyel a sajtógrafika műfajának sajátosságaira, hogy kis felületen kell minél nagyobb hatást elérni. Akár hagyományos papír alapon, akár online felületen jelenik meg.

A kiállításon látható egy összeállításnyi tisztelgés a művész édesapjának 1920-as évekbeli karikatúráiból. A különböző újságokban megjelent illusztrációiból, önálló műveiből, és archív sajtóanyagokból válogatott életmű tárlata a Műcsarnok Box-szekciójában november 10-én vasárnapig látogatható.

Szóljon hozzá!