ZETApress

hírportál

Angelára emlékeztünk

A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége szervezésében REKVIEM – NAGY ANGELA EMLÉKÉRE című interdiszciplináris kiállítás nyílt tegnap 18 órakor az Andrássy út 6-ban, az I. emeleti MKISZ Galériában a 2023. december 12-én elhunyt polihisztor emlékére.

Köszöntőt mondott Simonffy Márta, az MKISZ elnöke, megnyitotta Fábián László író. A tárlat október 06-ig hétfőtől csütörtökig 11-től 17 óráig látható a 10-es kapucsengő megnyomása után. Támogatók: NKA – MMA – HUNGART – KIM. Fotóink Nagy László felvételei.

Angela 1945. július 21-én, Balassagyarmaton született, 1963-ban érettségizett a helyi Szántó Kovács János Gimnáziumban. Korán kitűnt rajkészségével, képzőművész tehetségével, amelyet a gimnáziumi és városi rajzszakkörben első mestere, Farkas András fejlesztett. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán 1968-ban okleveles építészmérnök, majd 1972-ben gazdasági szakmérnök, 2001-ben ugyanott, okleveles színdinamikai és színes környezettervezési szakmérnök diplomát szerzett. Egyetemi évei alatti mestereinek Nemcsics Antalt és Németh Ágnest tartotta – mondta el unokafivére, a gyarmati születésű Nagy László a megnyitón.

A gazdag életutat hosszú lenne ismertetni, de a Balassagyarmatért Baráti Kör – BBK honlapján – melynek 2005-ben Nagy Lászlóval és Deák Ottóval együtt ő is alapítója volt – számtalan információ olvasható tőle és róla. Tanulmányaiból Nagy László több kötetet szeretni összeállítani, szerkeszteni és kiadni. Reméljük, hogy ebben szülővárosunk is segítségére lesz! A múlt vasárnap megírt 09.14-ei Balassagyarmat Barátainak Találkozóján talán ez is szóba kerül majd.

Szóljon hozzá!