ZETApress

hírportál

Székely Himnusz üzenete

A Városház utcai Józsa Judit Galériában tegnap 18 órakor nyílt meg a Székely Himnusz című Kárpát-medencei keresztény magyar kortárs alkotóművészeti kiállítás. Köszöntőt mondott: dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

A kiállítást Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész, a kiállítás kurátora nyitotta meg. Közreműködött: Erdős Róbert operaénekes. A tárlat október 31-ig kedd-szerda-csütörtökön 10 és 18 óra között ingyenesen megtekinthető. Fotóink: dr. Polls Mouner felvételei.

Nemzeti imánk mellett a Székely Himnusz is a magyar nemzeti identitás, a közösségi emlékezet, a hazaszeretet, a hazafiság, a hősiesség, az önfeláldozás és az összetartozás erejének megtestesülése. 2022. január 22-én a Székely Himnuszt felvették a Magyar Értéktárba. Üröm az örömben az, hogy 2021-ben, a Székely Himnusz születésének 100. évfordulójára, a koronavírus okozta pandémia miatt nem tudtunk kellőképpen megemlékezni.

Ezért a Józsa Judit Művészeti Alapítvány a Magyar Himnusz születésének 200. évfordulója tiszteletére 2023-ban szervezett rendkívül sikeres pályázatát és kiállítássorozatát követően, 2024-ben Székely Himnusz címmel és tematikával nyílt képző-, nép- és iparművészeti pályázatot hirdetett kizárólag profi alkotók számára. Emellett felkértünk részvételre a Kárpát-medencéből és az anyaországból kiemelkedően alkotó kortárs keresztény magyar művészeket.

Kormányunk nemzetépítő munkájának különösen fontos eleme az egységes nemzetben való gondolkodás, amelyhez elengedhetetlenül szükséges a nemzetrészek sajátos gazdagságának megismerése, hogy teljes képet kaphassunk a magyar kultúráról, hiszen csak ennek ismeretében lehet sikeres a magyar jövő. Tárlatunk bizonyítja, hogy e sikerességhez művészeink is hozzájárulnak.

A magyar kultúra több mint ezeréves ősi gyökerekre épül, a kisebbségi sorsban élő testvéreinknek hitbéli megerősítést, és az embert próbáló idők túlélését jelentette és sajnos a magyar megmaradásért küzdve, ezt jelenti időnként napjainkban is. A teljes magyar nemzet a Kárpát-medencei tömb-, szórvány- és a diaszpóra magyarsággal lesz kerek egész. Nemzettestvéreinknek a himnusz mindig megtartó erő volt és az lesz a jövőben is. Kárpát-medencei összművészeti tárlatunk a magyar nemzeti összetartozást és a trianoni határokon átnyúló magyar szellemi egység megerősítését szolgálja.

Mit üzen 2024-ben a Székely Himnusz a Kárpát-medencei kortárs keresztény magyar alkotók műalkotásain keresztül? – Korunk európai történéseinek ismeretében, meggyőződésünk, hogy e tárlatra felkért és azon résztvevő valamennyi művész üzenete műalkotásaikon keresztül nemzeti megtartó erőt képvisel. A Székely Himnusz című kiállítás fókuszba állítja a nemzeti művészet kiemelt fontosságát, bemutatja annak magas színvonalát és példát mutat az összefogásról, a keresztény szellemiségről, a magyar és a székely lélekről – tudtuk meg a megnyitón.

Szóljon hozzá!