ZETApress

hírportál

Műcsarnoki Feltakarás

Július 18-án csütörtökön 18 órakor megnyílt a Feltakarás | Géczi János dekollázsai című kiállítás a Műcsarnokban. Bevezetőt mondott Szegő György DLA, a Műcsarnok művészeti igazgatója, az MMA levelező tagja. A kiállítást Bán András műkritikus nyitotta meg, az október 06-án vasárnapig látható tárlat kurátora: Szerdahelyi Júlia.

A megnyitót követő első kísérőprogramja: a művész és a kurátor nyitó tárlatvezetése ma 16 órakor kezdődött. Fotóink Katona Lucia felvételei.

Géczi Jánost a szélesebb közönség elsősorban íróként, költőként tartja számon, de a képzőművészeti-vizuális nyelvvel való kísérletezése is több évtizedre nyúlik vissza. Dekollázsainak alapanyagai az időnek és az emberi beavatkozásnak köszönhetően roncsolt, több rétegben felülragasztott, hámló-foszló óriásplakátok, amelyeket minimális beavatkozással, tépéssel, visszaragasztással alakít művekké.

A munkákban egyszerre van jelen az eltakarás és a feltárás mozzanata. A művek köztes állapotot állandósítanak: a fosztás, roncsolás révén (akár véletlenszerűen) új jelek, mintázatok jelennek meg, amelyek új rendszerré, jelentéssé, képpé szerveződnek – mintha a szétesés és újra-szerveződés kimerevített pillanatának tanúi lennénk. A műcsarnoki kiállítás izgalmas kísérletet tesz az utca és a kiállítótér közötti távolság áthidalására: Géczi János a kiállítóterem falaira ideiglenes, helyspecifikus művet készít, amely párbeszédbe kerül a Műcsarnok homlokzata elé kerülő, szintén ideiglenes kültéri installációjával.

Szóljon hozzá!