ZETApress

hírportál

Textúra a Galériában

Textúra 2016Képzőművészet ? irodalom ? színház. Idén ősszel újra jelentkezik a Szépművészeti Múzeum ? Magyar Nemzeti Galéria: Textúra nevű előadássorozata, amely egy összművészeti kísérlet a műfajok közötti határok átjárhatóságáról. A holnapi premiert megelőző délutáni főpróbán lehetőségünk nyílt bepillantani az idei Textúra előkészítésének utolsó fázisába.

Tíz neves kortárs magyar szerző írt új irodalmi szöveget a gyűjtemény állandó kiállításából kiválasztott, egy-egy inspiráló képzőművészeti alkotáshoz. Az elkészült irodalmi műveket a Galéria kiállítótereiben ismerhetik meg az érdeklődők kettős-hármas szereposztásban, kilenc monológ és egy duett formájában öt kedd esti és egy csütörtök esti előadáson. A jeleneteket az adott műalkotás közvetlen terében láthatja a közönség, a színészek játéka által egyszerre elevenedik meg a kortárs szöveg, és kerül egészen más, új megvilágításba az azt inspiráló műalkotás.

A színészek rövid szünettel újra- és újrajátsszák a jeleneteket, azaz a néző semmiről nem marad le, saját tempójában mozoghat szabadon az egyes színek között. Az előadások november 8-án, 15-én, 24-én, 29-én, december 6-án és 13-án 19 órakor a C-épület I. emeleti Kupolában Nyitánnyal, Ligeti György: Régi magyar társastáncokkal kezdődnek, majd a jegyeiken jelzett helyszínen fojtatódnak. Onnan aztán tetszőleges sorrendben járhatják végig az I. emeleti öt, a II. emeleti három és a III. emeleti két helyszín mindegyikét 21:45-ig. Az öt-tíz perces darabokat folytatólakosan, többször is eljátsszák az est folyamán.

Az idei, immáron harmadik Textúra fókuszában a gyűjtemény legismertebb műtárgyai (magyar highlights) állnak. Az előadások rendezője: Valló Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész, a Radnóti Színház főrendezője. Jómagam jegyem a lapján a III. emeletről indultam lefelé, az ottani program: Dragomán György: Hallod, te gyáva asztalos! (Bálint Endre: Fűrészelni jaj, de rossz, 1971) Ea: Hámori Gabriella. Garaczi László: Kútba néző (Fehér László: Kútbanéző, 1988) Ea: Kelemen József vagy Lengyel Ferenc.

II. emelet: Rakovszky Zsuzsa: A varázsló kertje (Gulácsy Lajos: Varázslat, 1906-1907) Ea: László Zsolt. Térey János: Csellózó nő (Berény Róbert: Csellózó nő, 1928) Ea: Tasnádi Bence vagy Hajdu Tibor, km: Draskóczy Veronika és Tihanyi Zsuzsanna. Berniczky Éva: Újratervezés (Csontváry Kosztka Tivadar: Zarándoklat a cédrusokhoz Libanonban, 1907) Ea: Stefanovics Angéla.

I. emelet: Grecsó Krisztián: Tengerihántás (Hollósy Simon: Tengerihántás, 1895) Ea: Szatory Dávid vagy Schmied Zoltán. Kemény Zsófi: Majális (Szinyei Merse Pál: Majális, 1873) Ea: Csőre Gábor vagy Olasz Renátó. Kiss Noémi: A rőzsenyakú lány (Munkácsy Mihály: Rőzsehordó nő, 1873) Ea: Lovas Rozi, km: Bánhegyi Tünde. Péterfy Gergely: Egri nők (Székely Bertalan: Egri nők, 1867) Ea: Murányi Tünde, Vándor Éva vagy Csákányi Eszter. Tóth Kriszta: Magánrendelés (M.S. Mester: Mária és Erzsébet találkozása, 1506) Ea: Balsai Móni és Trokán Anna.

Szóljon hozzá!