ZETApress

hírportál

Józsefváros Szép illatja

Faragó Laura meghívójaA Józsefvárosi Galéria és Rendezvényközpontban június 18-án, szerdán 18 órakor Faragó Laura: Szép illatja száll a víg szívemre című könyvet mutatják be, mely az idei Ünnepi Könyvhét egyik különlegessége lesz. A bemutatót Dr. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere nyitja meg – tudatta Vörös Éva PR menedzser.

Faragó Laura énekművész az első televíziós Röpülj Páva népdalverseny Nagydíjasa, amelyet 1970-ben ítélt számára a jeles személyekből álló zsűri, többek között Török Erzsi, Sárosi Bálint, Kodály Zoltánné. Ugyanebben az évben Magyarországot képviselte az angliai Nemzetközi Népdalversenyen Middlesbrougban, ahol 38 ország 42 versenyzője közül szintén I. díjat kapott a nemzetközi zsűritől, melynek magyar részvevője Szőnyi Erzsébet zeneszerző volt.

Ezen népdalénekesi sikerein felbuzdulva fogadta meg Bartók Béla intelmét: Ami a legfontosabb, az a személyes találkozás a parasztokkal ? el kell menni a falvakba, parasztok között kell élni, megfigyelve életüket, művészetük és zenéjük gyökeréig hatolva úgy, ahogyan az napról-napra feltárulkozik. A Baranyában élő moldvai csángókat kereste föl 1970 őszén, Domokos Pál Péter kíséretében, s életükről, dalaikról, hiedelmeikről faggatta őket.

A találkozásnak eredménye ez a könyv, amelynek címe Demse Dávidné egyik énekéből való. A néprajzi gyűjtés Csipkerózsika álmát aludta mostanáig ? s több mint negyvennégy év után, idén támadt föl újra. A dalok a CD-mellékletben meg is találhatók, s a könyvben olvasható életsorsok ? örök érvényű adatok a magyarság múltjából, kultúrájából. Szolgáljanak gyökérül a jövőnek, még sok-sok évszázadon keresztül ? olvashatjuk a fülszövegben.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. A Könyvhét Szép illatja | ZETApress

Szóljon hozzá!