Finom döntős torták!
– Mi lesz, ha az arcodba vágom a tortát? – kérdezte a nyuszit az agresszív kismalac. – Az orcád tortája! – felelt is rá azonnal. Nos, mi már lassan két évtizede nem az orcád, hanem az ország tortáját és cukormentes tortáját keressük. Fotóink a 16 órai sajtótájékoztatón Egressy Rita és a Magyar Cukrász Ipartestület felvételei.
A Magyar Cukrász Ipartestület 19. alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyt hatalmas több népszerűségnek örvend, évről évre egyre nagyobb érdeklődéssel várják az ünnepi tortát.
A versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat várt az Ipartestület. A 2025. évi versenyt a Dobostorta 140 témakörben hirdették meg. A hungarikum dobostorta idén ünnepli megjelenésének 140. évfordulóját. Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de először 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek.
A versenyzőknek a nevezett tortájukban a dobostorta jellegét adó alapanyagait kellett használniuk, de szabadon választott mennyiségben és rétegrendben: tojás, cukor/karamellizált cukor, étcsokoládé, Bourbon vaníliás cukor és/vagy vanília rúd. Az alábbi alapanyagkosarakból legalább kettő csoportból egy-egy alapanyagot is kellett használni a nevezett tortáknál a dobostorta alapanyagai mellett:
a Kárpát-medencében őshonos fűszerek, pl. kakukkfű, levendula, menta, zsálya, izsóp, lestyán, csombor;
hungarikum pálinkák vagy a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáiból készült borok, pl. barackpálinka, szilvapálinka, almapálinka, meggypálinka, pl. kéknyelű, furmint, hárslevelű, kadarka;
őshonos magyar gyümölcsök, pl. berkenye, kajszibarack, meggy, birs, őszibarack, alma, körte, cseresznye, szilva.
Rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők idén is az ország minden területéről, a versenyre 34 torta nevezése érkezett. Az őshonos magyar gyümölcsök szinte teljes választékát használták a versenyzők a birstől a somon át a homoktövisig, de elmondható, hogy a sláger a meggy és a kajszibarack volt. A fűszerekkel is bátran bántak a nevező cukrászok, legkedveltebbnek a zsálya és a kakukkfű bizonyult a tortákban. Aszú, furmint, kéknyelű, hárslevelű is előfordul, de a kadarka ihlette meg a legjobb versenyzőket a magyar borok közül és természetesen a gyümölcspálinkák is több tortában megjelentek ízesítésként. Az idén 5 helyett 6 döntős torta a következő:
Aranykörte: Kocsis Réka – Krém Cukrászda, Székesfehérvár
Aranyliget: Papp Dániel – Papp Cukrászda, Makó
DCJ Stílusgyakorlat: Balogh László és Kis Roland – Kézműves Cukrászda, Gyula
Fürtös Menyecske: Katona Imre Péter és Rosta Sándor – Mozart Cukrászda, Hévíz
Napsugár: Novák Ádám és Haller-Dovalovszki Barbara – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
Vadszüreti Csábítás: Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
A zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az 1. körben az anonim nevezett tortákból választotta ki a zsűri a hat tortát, ezeket a 2. körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. Az idei zsűri tagjai:
Balogh Nóra (Sakura Cukrászda, Nagymaros)
Uhrin Anna (Budapest Marriott Hotel, Budapest)
Bergmann Nándor (A kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred)
Kiss Zoltán (Kiss Cukrászda, Lajosmizse)
Kovács Alfréd (Édes Vonal Cukrászda, Vác)
Knezsik István (Autós Nagykoalíció, Budapest)
Vincze Lajos (Pepe Cukrászda, Zirc)
A döntőben a tortákat a zsűritestület jelenlétében az iparműhelyben kell elkészíteniük a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemző pontozással választja meg a győztest.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny 1. zsűrizése már múlt csütörtökön lezajlott, amit az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával rendez meg évről évre. A döntőbe, melyet júniusban rendeznek meg a Magyarország Tortája döntőjével párhuzamosan, a következő 5 torta került be:
Álmodozó: Kovács Alfréd – Édes Vonal Cukrászda, Vác
Bíborköd: Lawal-Papp Zsófia – Papp Cukrászda, Makó
Cseppharmat: Lakatos Pál és Bicsérdi Viktória – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós
Meggy Mandula Szimfónia: Benczur Sándor, Kovács János – Marcipán Cukrászda, Hódmezővásárhely
Nyári ébredés: Vadócz Jenő és Pethő Gábor – Promenád Kávéház, Balatongyörök
Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség és az 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg. Ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd a nyertes tortákat. A 34 tortát a mai eredményhirdetés után mi is megkóstolhattuk az Üllői úti Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda és Étteremben, sőt a finomságokat szívesen be is csomagolták nekünk, hogy kollégáink és családtagjaink is megkóstolhassák azokat.





























