Bejgliket kóstoltunk
Bíboros, Diós és Mákos – Megvannak a 2024. Év Bejglije verseny eredményei. A Magyar Cukrász Ipartestület az idén 5. alkalommal hirdette meg a versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára – tudtuk meg a 15 órai sajtókóstolón az Üllői úti Zila Kávéház – Krisztina Cukrászdában.
Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében. Fotóink a Magyar Cukrász Ipartestület felvételei.
A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1. számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben védett termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett. Hagyományos diós, Hagyományos mákos és Ínyenc kategóriában lehetett nevezni a versenyre.
Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellett a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.
Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén is több mint 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé műkedvelő, azaz bejglikedvelő zsűritagok is csatlakoztak. A zsűri tagjai voltak:
Babik Edit főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
Maródi Margit cukrászmester, Maródi Cukrászda, Hévízgyörk
Urbán Ildikó cukrászmester, Ildikó Cukrászda, Szarvas
Andrész Zoltán cukrászmester – Andrész Családi Cukrászda, Biatorbágy
Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető és cukrász kolléga
Kiss Zoltán cukrászmester, Családi Kiss Cukrászat, Lajosmizse
Knézsik István elnök, Autós Nagykoalíció
Pataki Ádám cukrászmester, Pataki Cukrászda, Érd
Szépréti László cukrászmester, a Szépréti Cukrászda alapítója
Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek. Idén sláger volt a pekándió, a füge és a vörösbor, kedvelt volt a fekete cseresznye, az áfonya, a meggy, a pisztácia és az aszalt szilva, de előfordult birsalma, csipkebogyó, sütőtök, cékla és még mangó is a felhasznált alapanyagok között. A szokásos karácsonyi fűszereken túl – fahéj, szegfűszeg, citrom- és narancshéj – használtak a versenyzők gyömbért, ánizst, szerecsendiót, csillagánizst és édesköményt is. Íme a versenyeredmények:
Hagyományos diós kategóriában:
Aranyérmes, az Év Diós Bejglije-díj nyertese: Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti
Ezüstérmes: Fazekasné Both Anikó, Both Cukrászda, Tolna
Bronzérmes: Kiss Károlyné, Major Cukrászda, Budapest
Hagyományos mákos kategóriában:
Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije-díj nyertese: Bánki Viktor, Még1kiflit Kézműves Pékség, Budapest
Ezüstérmes: Virágh Krisztina, Némi Kenyér Pékség, Budapest
Bronzérmes: Szabó Zsombor, Mignon Cukrászda, Debrecen
Ínyenc kategóriában:
Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije-díj nyertese: Bíboros, Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti. A Bíboros egy aszalt szilvás – vörösboros – diós, valamint narancs- és citromhéjjal, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített birsalmasajt töltelékes, hagyományos pozsonyi tésztával készült bejgli különlegesség.
Ezüstérmes: Téli Ambrózia, Vadócz Jenő, Promenád Kávéház, Balatongyörök
Bronzérmes: Csendes éj mannája, Vámosi Péter, Karl Kávézó, Dunaharaszti
A több kategóriában is dobogós helyezést és ezzel a legmagasabb össz-pontszámot elérő versenyzőnek járó Év Bejglije Kézműves Nívódíj nyertese: Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti.