ZETApress

hírportál

Gundel-díjátadó Gundival

Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly-díjat – tudtuk meg a 11 órai sajtótájékoztatón Óbudán, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, ahol Egressy Rita fényképezett.

Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői. Az Ipartestület a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, azaz szeptember 23-án a tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra. Sajnos ma az ünnepeltek nem érkeztek meg.

A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

Az eddigi díjazottak:
2014: Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz)
2015: Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos
2016: Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz)
2017: Csapody Balázs
2018: Rosenstein Tibor
2019: Meskál Tibor, Szulló Szabina – Széll Tamás
2020: dr. Csizmadia László és Molnár Attila
2021: Berkes Gyula, Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd
2022: Borbás Marcsi és Macsinka János
2023: Pintér Katalin és Nyíri Sándor

A Kitüntetési Bizottság

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete kiemelkedő jelentőségűnek tekinti, hogy a hazai gasztronómiai díjak közül egyedüliként a Gundel-díj adományozása alapszik széleskörű szakmai együttműködésen. 13 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai, a Gundel Étterem, valamint a Gundel-család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján az idei díjazottak személyéről. A Kitüntetési Bizottság tagjai:

a Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
Magyar Éttermi Szövetség
Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége
Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége
Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége
Magyar Éttermi Mesterek Klubja
Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság
Magyar Bocuse d’Or Akadémia
Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesülete
Stílusos Vidéki Éttermiség
Pannon Gasztronómiai Akadémia
a Gundel család egy képviselője
Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola
Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Gundel Étterem

A díjazottak

A szakmai szervezetek és intézmények konszenzusa alapján a két idei díjazott: Bicsár Attila és Kovács-Siklós Lázár.

Bicsár Attila a vendéglátásban ismert és elismert séf, 12 éves korában döntötte el, hogy szakács lesz. Dolgozott nagy szállodalánc konyháján, vezetett főzőiskolát, üzemeltetett partiszervíz céget. Élete meghatározó részeként tekint az Alabárdos étteremre, ahol közel 20 éve dolgozott Jakabffy László irányítása alatt. 2017 óta a Sauska 48 executive séfje; az étterem 2022 óta a Michelin által ajánlott hely. Jelenleg a villányi étterem és a hamarosan nyíló Padi Étterem – ami szintén a Sauska család pincészetéhez tartozik- executive séfje. A 25 év alatt megszerzett szakmai tapasztalatát szívesen adja tovább, szeret oktatni. 2015-től kezdve több alkalommal szakmai bemutatókat tartott a METRO vevőakadémián (magyar ételek bemutatása külügyi séfeknek), 2009-ben New Yorkban két alkalommal is prezentált magyar menüket.

Az első Hagyomány és Evolúció szakács versenyen 1. helyezést ért el, a Chaine des Rotisseurs magyarországi döntőjén 1. helyezett lett, a világbajnokságon 4. helyet szerzett. Oktatási tevékenység keretében az alábbi versenyeken segített: a Bocuse d?Or magyar válogatója, a Gundel iskola nemzetközi tanuló versenye, a Czifray versenykurzuson és a Chaine des Rotisseurs versenyein. A hazai és a nemzetközi gasztronómiában nyújtott kiemelkedő teljesítményéért Pro Gastronomia díjban részesült. Tagja a Magyar Gasztronómiai Egyesületnek és a Chaine Egyesületnek. – Fontos, hogy az ételeim emlékeket idézzenek fel, de mégis új élményt nyújtsanak, legyen bennük egy kis csavar, valami eddig soha nem tapasztalt is – mondta.

Kovács Siklósi Lázár László (Lázár Chef) a Gundel Iskola elvégzését követően a szakmai pályafutását az Alabárdos Étteremben kezdte, Jakabffy László irányítása, mentorálása alatt, konyhafőnöksége idején az éttermet az ország legjobb éttermei közé választották. A ranglétrát végigjárva üzletvezetőként távozott és megnyitotta saját éttermét, a Lázár Vendéglőjét. Kalla Kálmán nyomdokaiba lépve a washingtoni magyar nagykövetség séfjeként dolgozott, melyről az amerikai sajtó is elismerően cikkezett, és közreműködött a magyar kultúra és gasztronómia népszerűsítésében is. Emellett a magyar gasztronómiai műsorkészítés úttörője is, több mint tíz éven át volt az RTL Klub Receptklub című műsorának séf-házigazdája, így az egész ország megismerte.

Napi rendszerességgel jelentkezik a közösségi médiában különböző edukációs, gasztronómiai tartalmakkal, óriási követő táborral rendelkezik. A gasztronómiai rendezvények állandó szakértője, közreműködője, műsorvezetője. Küldetésének tekinti a magyar alapanyagok és a magyar konyha népszerűsítését, a fiatalok motiválását az egészséges étkezésre és a főzésre, rendszeresen tart iskolai főzőbemutatókat. Receptgyűjteményében a tradicionális receptek megreformálásával a hazai kedvenc ételeket modern formába öntötte. A Chaine Egyesület elnökségének tagja, gasztronómiai tanácsadói feladatokat lát el; az Ifjúsági Szakácsversenyek szervezője és technikai igazgatója, továbbá a magyar versenyzők világbajnokságra történő felkészítésében is aktív szerepet vállal. Számos hazai és külföldi verseny dobogós díjazottja, és több hazai és külföldi szakmai szervezet tagja.

Az ünnepélyes díjátadás

A kitüntetés átadására ünnepélyes keretek között 2024. október 27-én, az ősz óraátállítás vasárnapján 12 órakor kerül sor az MVI által szervezett Gálaebéden, a szakma számos meghatározó alakja, valamint a sajtó részvételével Budapesten, a Gundel Étteremben, Budapest XIV. Gundel Károly út 4-ben. A gálaebéd házigazdája: Gundel Takács Gábor, szakmai mentora: Bíró Lajos, sommeliere: Fabók Mihály lesz. A Gálaebéd 5 fogásból álló menü-soráról 4 chéf gondoskodik majd. A belépőjegy ára ötvenezer, MVI-tagoknak negyvenezer forint. Jegyigénylés a galaebed@gmail.com emailcímen vagy a 06-20-523-9934 mobilszámon tehető. A gálaebéd szervező bizottsága:

Bíró Lajos (executive chef)
Kovács László (MVI elnök, La Fiesta Party Service Kft.)
Balázs József (Tacuba Café)
Bíró Bernadett (MVI főtitkár)
Fehér-Kaplár Mónika (MVI rendezvényszervezés)
Fabók Mihály (sommelier)

A gálaebéd menüsora:

Üdvözlő ital: Sauska Brut pezsgő

Amuse bouche: Moldován Viktor és Wolf András – Gundel Étterem, Budapest

Előétel: Melegen füstölt tokhal, sült cékla, zöldalma, hajdina
Nyíri Sándor – Arany Kaviár Étterem, Budapest
Tokaji Furmint 2022 – Sauska Pincészet

Leves: Popcorn krémleves pirított törökmogyoróval
Tóth Ágnes – Gerbeaud Catering, Budapest
Heimann Viognier 2022 – Heimann Családi Birtok

Főétel: Tanyasi csirke vargányával, tejfölös tócsnival
Moldován Viktor és Wolf András – Gundel Étterem, Budapest
Szekszárdi Bonsai Öregtőkés Kadarka 2023 – Vida Péter

Desszert: Napraforgó desszert
Tóth Ágnes – Gerbeaud Kávéház és Cukrászda, Budapest
Mátrai Zenit Késői Szüret 2022 – Bárdos Pincészet

Díjátadó koccintáshoz: Kreinbacher Brut Classic Magnum 2019 pezsgő

Szóljon hozzá!