ZETApress

hírportál

Magyarok a sakkvilág csúcsain

Polgár Juditot és Polgár Zsuzsát is díjazta a százéves FIDE. A Nemzetközi Sakkszövetség megalapításának 100. évfordulója alkalmából elismeréssel díjazta a világ sakkéletének elmúlt száz évben leginkább meghatározó alakjait és szervezeteit – tudatta az NRÜ Kommunikáció.

A FIDE 100 Awards keretében összesen 18 kategóriában adtak át elismeréseket, amelyek közül a legjobb női játékosnak járó díjat Polgár Judit kapta, az elmúlt száz év legjobb női sakkedzője pedig Polgár Zsuzsa lett. A legjobb férfi játékosnak járó díjat az ötszörös világbajnok norvég Magnus Carlsen nyerte el.

Az 1924-ben megalapított nemzetközi szövetség centenáriumának tiszteletére megalapított FIDE 100 Awards díjátadójára a 45. Sakkolimpia nyolcadik versenynapján került sor Budapesten. Összesen 18 kategóriában díjazták a sakkvilág elmúlt száz évének legfontosabb szereplőit. Az egyes kategóriákban a FIDE illetékes bizottságai jelölték az arra méltónak tartott játékosokat és szervezeteket, egy-egy kategória nyerteséről pedig szavazással döntöttek.

A legjobb női sakkozó kategóriájában 10 jelölés érkezett, a jelöltek mindegyike korábbi világbajnok. A nyilvános szavazás három éllovasa Polgár Judit, Noa Gaprindashvili és Vera Menchik volt, közülük került ki díjazottként a zsűri egyöntetű döntése alapján Polgár Judit.

Polgár Judit minden idők legerősebb női játékosa, aki már 15 évesen kiérdemelte a nagymesteri címet, és az egyetlen női sakkozó, aki bekerült a top 10 játékos közé. A Magyar Szent István-renddel kitüntetett sakkozó, nemzetközi nagymester, nyolcszoros sakkolimpikon a nyílt kategóriában, kétszeres női sakkolimpiai bajnok, a nyílt kategóriában kétszeres olimpiai ezüstérmes, nyílt kategóriában egyéni Európa-bajnoki bronzérmes, magyar szuperbajnok, U14 és U12 korosztályos ifjúsági világbajnok a fiúk között. Hét alkalommal kapta meg a női Sakk-Oscar-díjat, közte az évszázad női sakkozójának járó Oscart is. 2021-ben beválogatták a World Chess Hall of Fame-be.

A legjobb férfi játékosnak járó díj három esélyese Magnus Carlsen, Garri Kaszparov és Bobby Fischer volt, közülük került ki díjazottként Magnus Carlsen nagymester, ötszörös világbajnok a klasszikus időbeosztású sakkban, valamint rapid- és villámsakk bajnok, norvég bajnok, U12 korosztályos világbajnoki ezüstérmes, ötszörös Sakk-Oscar-díjas.

A legjobb női sakkedzőnek Polgár Zsuzsát választották, aki négyszeres sakkvilágbajnok 1996 és 1999 között. 15 éves korában vált a legmagasabban rangsorolt női sakkozóvá, majd 1991-ben ő volt a harmadik nő, aki elnyerte a FIDE-től a nagymesteri címet. Összesen 11 érmet nyert különböző sakkolimpiákon. Edzőként, szakíróként és a sakk népszerűsítőjeként Polgár Zsuzsa számos fiataloknak szervezett sakktornát szponzorál, egyben a Susan Polgar Institute for Chess Excellence (SPICE) vezetője is az Egyesült államokbeli Missouri Államban működő Webster University-n. 2008 és 2018 között a FIDE női sakkért felelős bizottságának vezetője volt.

Az elmúlt 100 év legjobb férfi sakkcsapatának Örményország válogatottját, legjobb női sakkcsapatának Georgia együttesét választotta meg a FIDE. A FIDE 100 Awards-ot további kategóriákban ítélték oda, a díjazottakról idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!