ZETApress

hírportál

ELTE-tanszerek iskolásoknak

Közös iskolakezdési akciót hirdetett az ELTE és a Magyar Vöröskereszt. Az ország legnagyobb egyeteme 1000 jegyzetfüzetet adományozott hazánk legrégebben aktív humanitárius szervezetének, amely ezeket a nélkülöző fiataloknak juttatja el országszerte.

Az adományok ünnepélyes átadása ma 13 órakor kezdődött az ELTE Kancellária Tanári Klubban, a belvárosi Szerb utca 21-23. II. emeletén. Köszöntőt mondott dr. Darázs Lénárd, az ELTE általános rektorhelyettese és Horváth Péter Zsolt, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese. Fotóink Egressy Rita felvételei.

Együtt támogatja a rászorulókat az ELTE és a Magyar Vöröskereszt. Magyarország legnagyobb felsőoktatási intézménye és hazánk legjelentősebb humanitárius szervezete közös nyilatkozatot írtak alá. A dokumentum célja, hogy a jövőben az ELTE több mint 35 ezer hallgatója elsősegélynyújtó képzésben, valamint a szervezet által kínált egészségfejlesztő programokon és véradóeseményeken vehessen részt.

Az Egyetem a Magyar Vöröskereszt közvetítésével szeretné megszólítani a nehéz szociális helyzetben lévő középiskolás fiatalokat, hogy korán lehetőséget kapjanak megismerkedni a felsőoktatásba bekerülés lehetőségeivel. Az együttműködés első lépéseként az ELTE 1000 darab spirálfüzetet adományozott, mellyel a nélkülöző családok iskolakezdését támogatják.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a felsőoktatásba készülő fiatalokat már a közoktatás évei alatt is segítse, ezért indította útjára 2023-ban a középiskolásoknak szóló ELTE Next programot, melyhez csatlakozva a fiatalok felvételi tanácsadáshoz, érettségizést segítő feladatgyűjteményekhez juthatnak és egyedi rendezvényeken, kampusztúrákon és tematikus osztálykirándulásokon ismerhetik meg a felsőoktatás világát.

Az Egyetem fontosnak tartja, hogy mindenkinek egyenlő esélyei legyenek bekerülni a felsőoktatásba, ezért az ELTE Next program részeként, a Magyar Vöröskereszttel együttműködve 500-500 darab négyzethálós és vonalas jegyzetfüzettel, valamint egyéb tanszerekkel támogatja a szociálisan nehéz helyzetben lévő középiskolás fiatalokat.

Az ELTE ma 13 órától ünnepélyesen átadta az adományokat a Magyar Vöröskeresztnek, majd egy együttműködési szándéknyilatkozatot is aláírtak. A dokumentum előirányozza az együttműködés elmélyítését, így többek között azt, hogy a több mint 35 ezer ELTE-s egyetemi polgár egészségmegőrzési és elsősegélynyújtási ismereteket szerezzen, vagy önkéntes véradással segíthessen.

Oktatási intézményként jól tudjuk, hogy tanévkezdés számos család számára jelent anyagi nehézséget. A mostani adományunkkal ezt a terhet szeretnénk kicsit csökkenteni, egyben bízunk benne, hogy pár év múlva minél több olyan fiatalt láthatunk viszont a felsőoktatásban, akik részesültek a mostani támogatásból – emelte ki Darázs Lénárd, az ELTE általános rektorhelyettese hozzátéve: A Magyar Vöröskereszttel közös programokon, véradóeseményeken keresztük a hallgatók az önkéntességgel is megismerkedhetnek, mely formálja társadalmi felelősség-tudatukat, és arra ösztönzi őket, hogy aktívan részt vegyenek a közösségük építésében és támogatásában.

Az oktatási környezet fontos szerepet játszik a társadalmi különbségek csökkentésében, így nemcsak az iskolakezdés időszakában, de egész évben fontos a rászoruló gyermekek és családok támogatása. Helyi szervezeteink és alapszervezeteink az egész országban jelen vannak, munkatársaink jól ismerik a segítségre szoruló családokat. Az ELTE által nyújtott adományt hozzájuk juttatjuk el, hogy az eszközök hiánya ne hátráltassa a hatékony tanulást. Együttműködésünk mindemellett a társadalmi felelősségvállalás fontosságát is népszerűsíti majd a hallgatók között, ami hosszú távon mindannyiunk számára rengeteg előnnyel jár, nem utolsó sorban pedig egyezik a Magyar Vöröskereszt alapelveivel és törekvéseivel is – tette hozzá Horváth Péter Zsolt, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese.

Szóljon hozzá!