ZETApress

hírportál

Két hét múlva fesztivál

Az igazság békét teremt mottó szellemében hirdették meg a szeptember 14-22-e között zajló XVIII. Ars Sacra Fesztivál programját. A sajtótájékoztató 11 órakor kezdődött a Prohászka Ottokár Közösségi Házban, a városmajori kistemplomban. A közel 400 programot felsorakoztató fesztivál fővédnökei: Nagy Zsuzsanna asszony, államfőnk felesége és Erdő Péter bíboros, prímás.

Az ünnepélyes megnyitó szeptember 13-án pénteken 15 órakor kezdődik a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Köszöntőt mond: dr. Zsigmond Gábor, az MNM főigazgatója, Nagy Zsuzsanna, Sulyok Tamás felesége és Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere. Megnyitja: dr. Erdő Péter bíboros, prímás, közreműködik: a Korossy Kvartett és Váncsa Gábor színész. Az eseményt az EWTN élőben közvetíti.

Dragonits Márta az Ars Sacra Alapítvány Kuratóriuma nevében elmondta: a hitből született Európa vágyott békéjét állítja középpontba az idei fesztivál. Száz településen közel 400 programra kerül sor, ebből 175 lesz a fővárosban. Fotóink Egressy Rita felvételei.

Két újdonságot is kiemelt a szervező. Az egyik a 14-ei nyitott templomok napján egy hat helyszínes előadás-sorozat és beszélgetés. Hat központi budapesti templomban hat életbevágó kérdésre keresik a választ az előadók, megszólalók: hol van Isten a társadalmi megosztottságban, a társadalmi egyenlőtlenségben, a gyereknevelésben, a betegségben, a válásban és a háborúban? A másik újdonság egy nagyszabású szimpózium lesz Esztergomban. Szeptember 17-én rendezik meg a Magyar Sion-gondolat építészeti megvalósítása a reformkor kezdetén című konferenciát, amely az országos egyházi központ kialakítását tervező és az esztergomi főszékesegyházat építtető Rudnay Sándor hercegprímás életművére fókuszál.

Toroczkay Ilona elsősorban a kiemelt programokról szólt. Megemlítette Bogányi Gergely és zenész családtagjai nyitókoncertjét, a Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművész házaspár négykezes estjét és az úgynevezett Keresztkoncerteket a Korossy-onósnégyessel, a Szent Atanáz-kórussal és Kocsis Fülöp érsek-metropolita közreműködésével, a Capella Esterházy-kamaraegyüttessel, illetve a Tutti Cantabile-énekegyüttessel. A Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar és a Budapesti Énekes Iskola közreműködésével az Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplomban kerül sor az Erzsébet és Piroska című misztériumjáték bemutatójára. Fellép továbbá a Jazzation, a fesztiválon új előadóként Tallós Álmos hárfás, Váncsa Gábor színművész pedig Szent Ágoston vallomásait közvetíti monodráma formájában. A záróhangversenyt a Gemma-énekegyüttes adja a budavári Mátyás-templomban.

Kolek Ildikó a szépség, a jóság és az igazság felmutatására való törekvés jegyében Maria B. Raunio Finnországban született, Magyarországon élő festőművész a Mária Magdolna-toronyban már a fesztivál hivatalos kezdete előtt, holnap 18 órakor nyíló kiállítására, a gyerekekre gondolva pedig Fülep Márk zeneszerző, fuvolaművész Vuk-feldolgozására hívta fel a figyelmet.

Miskolc szeptember 13-ától 2. alkalommal szervez önálló, nagyszabásúbb városi fesztivált az Ars Sacra égisze alatt. Az Éltető Lélek Alapítvány összefogásával – az egyházakon, felekezeteken túl – civil szervezetek, helyi művészek, intézmények, iskolák csatlakoztak a kezdeményezéshez: Kilenc nap, 45 program. Flach Antal művésztanár olvasta fel a polgármester levelét, aki az isteni békét és a krisztusi szeretetet sugárzó Ars Sacrát úgy jellemezte, hogy az ma már nem egyszerűen fesztivál, hanem misszió. Az MMA-ösztöndíjas zenei szakíró szervezőnek a napokban jelenik meg nagyszabású, kétkötetes dokumentumgyűjteménye, a Miskolci dalok, dallamok. Míg Flach Antal az Ars Sacra zenei programjait, többek között az operaénekes Szegedi Csaba és Pitti Katalin fellépését, valamint Mosonyi Mihály, Bach és Olivier Messiaen műveinek előadását emelte ki a kínálatból, addig Máger Ágnes festőművész, Miskolc díszpolgára az irodalmi programokról, kiállításokról, a városi és környékbeli zarándoklatokról, spirituális indíttatású csoportos kirándulási lehetőségekről szólt.

Nemcsak vidéki városainkban, kisebb és nagyobb településeinken, hanem a határainkon túl is lesznek a fesztiválhoz kapcsolódó események: Bécsben, Kolozsváron, Nagyváradon, Alsóbodokon és Naszvadon. Az erdélyi Nagyszeben Miskolchoz hasonlóan külön Ars Sacra-alkalmakkal, többek között fotókiállítással, művészeti és egyháztörténeti tárlattal, valamint szakrális sétákkal készül. A következő szentévi Ars Sacra időpontja is kiderült: 2025. szeptember 13-ától 21-éig tart majd A remény zarándokai című XIX. Ars Sacra Fesztivál.

Szóljon hozzá!