ZETApress

hírportál

Belvárosi Könyvnapok

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 95. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet és 23. alkalommal a Gyermekkönyvnapokat.

Az év egyik legfontosabb irodalmi rendezvénysorozatára a jövő hét végén, június 13-a és 16-a között kerül sor a Vörösmarty téren, a Vigadó téren és a Duna-korzón – tudtuk meg délelőtt a Gerbeaud Arany-termében.

A 95. Ünnepi Könyvhét megnyitó programja június 13-án csütörtökön 16 órakor kezdődik a Vörösmarty téren: díszegyenruhába öltözött Tűzoltózenekar zenés bevonulása után Gál Katalin, az MKKE elnöke köszönti a látogatókat. Ezután Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító nyitja meg a könyvhetet, majd Karácsony Gergely főpolgármestere mond ünnepi köszöntőt. Utána kerül sor a Szép Magyar Könyv 2023 verseny ünnepélyes díjátadójára. A nyitó nap estéjén Dés László-Dés András és Grecsó Krisztián mutatják be Lányos és fiús apák című előadásukat a Vörösmarty téri színpadon.

A négy napos rendezvényt közel 100 színpadi program, a résztvevő könyvkiadók műsorkínálata és könnyűzenei koncertek színesítik. A három helyszínen 170 kiállító 150 standdal és ezernél több dedikálással várja az érdeklődőket. Az új szerzők műveiből találomra kiválasztottuk Mészáros István: Emlékek című 84 oldalas könyvét, melyet szerzője 15-én szombaton 12 órakor a Publio standján, a 15. pavilonnál dedikál.

E könyv szerzője számomra egy nagyon érdekes és szívemhez közeli téma dallamait pengeti meg kivételes hangszerelésű írói hárfáján. Az ember legszebb és legfontosabb értékeit hozza közel a szívünkhöz; a szeretet mindent túlélő csodáját, hiszen ki ne értené, hogy a szeretet a világmindenség mozgatórugója. Az itt olvasott történetek szeretettel, melegséggel járják át az olvasó lelkét és azzal a jóleső érzéssel teszi le a könyvet, hogy igen, ezt érdemes volt elolvasni! Én amikor elolvastam a novellákat, Vörösmarty Mihály közismert versének záró sorai jutottak eszembe, mert úgy éreztem, hogy illik rá: Köszönjük élet áldomásidat, ez jó mulatság férfimunka volt! –  írta a hátsó borítón John Bordas Texas, USA.

A megszokott módon elérhető lesz a Könyvhetet kísérő kiadvány, a Könyvheti Prospektus, melynek nyomtatott verziójából a helyszínen, online formában pedig az Ünnepi Könyvhét www.unnepikonyvhet.hu weboldalán tájékozódhatnak az olvasók az újdonságokról. A Könyvheti Jegyzékre idén is – a hagyományoknak megfelelően – 2024. januártól megjelenő, magyar nyelven, magyar szerzőtől származó első kiadású művek, illetve klasszikus magyar nyelvű, magyar szerzőjű művek átdolgozott kiadásai, új adaptációi kerülnek fel. A Könyvheti Jegyzéket online formában érheti el az érdeklődő olvasóközönség, a könyvheti honlap rovatait folyamatosan töltik fel.

Emléknap a Csányi5-ben

Felolvasással emlékezzünk holnapután délután az 1944-ben elpusztított könyvekre és szerzőikre! – kérték a sajtótájékoztatón. Minden könyvégetés, minden kulturális érték, műalkotás megsemmisítése a barbárság diadala a civilizáció, a humanizmus fölött! 1944. június 16-án, az akkori Könyvnapon Kolosváry-Borcsa Mihály belügyi államtitkár, az Országos Magyar Sajtókamara elnöke az egykori Budafoki Papírgyárban ünnepélyes keretek között kezdte meg a nem kívánatos magyar és külföldi zsidó szerzők műveinek megsemmisítését. Összesen 447.627 könyvet, azaz 22 teljesen megrakott tehervagonnyi értékes irodalmat tettek tönkre. Mintha minden elpusztított magyar zsidó honfitársunk egy könyvet vitt volna magával a halálba!

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) június 07-én pénteken 15 óra és 17:30 között a Csányi5-ben felolvasással emlékezik az 1944-ben elpusztított könyvekre és szerzőikre. A nemkívánatos szerzők műveiből Bíró Kriszta, Dobó Enikő, Ficza István, Für Anikó, Gábor György, Galkó Balázs, Havas Judit, Hetényi Zsuzsa, Kálid Artúr, Kukorelly Endre, Kulcsár Krisztián, Molnár Piroska, Nagy Ervin, Novák János, Petőcz András, Rost Andrea, Saly Noémi, Takáts Andrea, Tompa Andrea és Vörös István olvas fel részleteket. A részvétel ingyenes, a szervezők mindenkit szeretettel várnak!

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Megismertük a nyerteseket | ZETApress
  2. Gyermekkorból jelenkorba | ZETApress

Szóljon hozzá!