ZETApress

hírportál

72 díj a Vigadóban

Az óriások sorába lépnek, akik most a nemzet hálájaként elismeréseket kapnak. Ezek az óriások tartják a hátukon a magyar kultúrát és a hazát – mondta kulturális és innovációs miniszterünk a Pesti Vigadóban a magyar érdemrendek, illetve az állami művészeti díjak délelőtti átadásán. Fotóink Egressy Rita felvételei.

Csák János a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából adta át az elismeréseket. Összesen 72 állami kitüntetést adott át: a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét 14-en, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét 34-en, az Érdemes Művész kitüntetést 15-en, a Kiváló Művész elismerést hatan, a Magyarország Babérkoszorúját pedig hárman kapták meg.

Ahogy Babits Mihály fogalmazott, a magyar kultúra szellemi jelenség, ami lelki úton öröklődik át. A kultúra nemzedékek egymáson átívelő során alakul ki. Az elmúlt 1100 év desztillálta, kik is vagyunk mi, magyarok, kultúránk kötődéseink összessége, identitásunk – hangsúlyozta a miniszter kitérve arra, hogy idén ünnepeljük Móricz Zsigmond születésének 145., Kőrösi Csoma Sándor 240., a Rubik-kocka 50. évfordulóját. Jövőre lenne Bolyai Farkas 250, Jókai Mór 200, Márai Sándor 125, Nagy László és Nemeskürty István 100-100 éves, a Magyar Tudományos Akadémia pedig megalakulása 200. évfordulóját fogja 2025. november 03-án ünnepelni.

Tavaly volt a Petőfi 200 év. A költő a Nemzeti dalban összefoglalta az Isten, család és haza hármas egységét, amelyen a mai magyarok állnak. Azt a talapzatot, amelyen az óriások, a művészek, a filozófusok, a politikusok, az üzleti életben dolgozók létrehoztak a történelem során. A tét az, hogy 1100 év múlva is itt éljünk. Önök a teljesítményükkel ehhez olyan mértékben hozzájárultak, hogy ezt a hazának kötelessége elismerni! – mondta Csák János megjegyezve, hogy a kultúrát nemzedékeken keresztül kell átadni és akkor lesz itt a Kárpát-medencében gazdaságileg erős, kulturálisan magabiztos, magabíró családokból álló nemzet, ha mindannyian ezt tesszük!

Kulturális és innovációs miniszterünk a kitüntetéseket helyettese: Vitályos Eszter parlamenti államtitkár és Závogyán Magdolna, a KIM kultúráért felelős államtitkára társaságában nyújtotta át. Az ünnepi programban közreműködött Mondok Yvette énekművész és ifjabb Balázs Elemér zongoraművész (Himnusz és Szózat), Csöre Gábor színművész (Toldi), valamint a 12 éves Balogh Ádám és 10 éves öccse: Máté, a Virtuózokban feltűnt két zongorista-fivér (Schubert és Chopin-négykezesek) a Déli-teremben és a Panoráma-folyosón tartott déli pezsgős állófogadás előtt.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. 144 díj a Vigadóban | ZETApress

Szóljon hozzá!