ZETApress

hírportál

Kész a logó és a mottó

Bemutatták Ferenc pápa áprilisi magyarországi apostoli útjának logóját és jelmondatát délelőtt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságán, a Városligeti fasor 45. I. emeletén. A hétfői előzmények idekattintva olvashatók.

Fotóinkon az új logó, az MKPKT-logó, valamint balról jobbra Sebő Balázs, az MKPKT sajtóosztályának vezetője, Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek, Veres András győri megyés püspök, az MKPK elnöke, Michael Wallace Banach apostoli nuncius a mögötte ülő tolmáccsal és Tóth Tamás, az MKPK titkára látható.

Michael Wallace Banach apostoli nuncius a sajtótájékoztató elején kiemelte: Olaszország mellett Magyarország az egyetlen, ahová Ferenc pápa kétszer is ellátogat. Apostoli útja nemcsak tovább erősíti a Szentszék és Magyarország kapcsolatát, hanem tanúságtétel is arról, hogy a kereszténységet tovább lehet adni a következő nemzedékeknek. Április 28-30-ai látogatása a 41. nemzetközi útja lesz. Jelenleg 183 ország tart fenn diplomáciai kapcsolatot az Apostoli Szentszékkel. Ehhez jön még az Európai Unió és a Szuverén Máltai Lovagrend. A Szentszék különböző szinteken aktív tagja az ENSZ-nek és más nemzetközi szervezeteknek is. E kapcsolatok között kiemelt helyet foglalnak el a Magyarországgal fennálló, több mit ezeréves múltra visszatekintő kapcsolatok.

Néhány évvel ezelőtt ünnepelték a Szentszék és Magyarország közötti modern diplomáciai kapcsolatok százéves évfordulóját, ezen diplomáciai kapcsolatok azonban 1945 áprilisában megszakadtak, amikor az akkori apostoli nunciust felszólították, hogy hagyja el az országot. A hivatalos diplomáciai kapcsolatot 1990-ben állították helyre, ez vezetett II. János Pál pápa két emlékezetes magyarországi látogatásához 1991-ben és 1996-ban. Így vált Magyarország azon kevés országok egyikévé, amelyeket a szent pápa kétszer is meglátogatott. Most Ferenc pápa látogatásával a történelem megismétli önmagát – mondta el a nuncius.

Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke ismertette: a logón a Lánchíd rajza látható. A főváros jelképe Ferenc pápa gondolatára is utal, hogy a keresztények sajátos feladata hidakká válni a világban. A hidat bal oldalról a vatikáni színek, a sárga-fehér, jobbról nemzeti trikolórunk színei, a piros-fehér-zöld keretezik. Mögötte egy kör látható, amely egyrészt jelenti az Eucharisztiát, a köztünk élő Krisztust, de a földkerekséget is. A kereszt a glóbuszon jelzi, hogy Krisztus az egész világot megváltotta. A jobb oldalon a látogatás jelmondata: Krisztus a jövőnk, valamint a következő felirat: Ferenc pápa Magyarországon 2023. április 28-30.

Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek reményét fejezte ki, hogy Ferenc pápa útja lelki ösztönzést és új indítást fog adni az egész magyar népnek. Ferenc pápa már a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Hősök terei miséje után a repülőtérre menet jelezte, hogy szívesen visszatérne Magyarországra. Ezúttal nem egy nemzetközi rendezvényre jön, április 28-30-ai útja a magyar közösségnek szóló lelkipásztori látogatás.

Természetesen egy ilyen látogatásnak része a világi vezetőkkel való találkozás is, ahogy ez mindjárt itt tartózkodása első délelőttjén, pénteken megtörténik majd. A pápa látogatásának további programjai szimbolikusok, egy-egy közösségnek szólnak. Aznap délután a Szent István-bazilikában találkozik a magyar püspökökkel, papokkal, szerzetesekkel, diakónusokkal, hitoktatókkal, kifejezve összetartozását a magyar katolikus közösséggel. A találkozót a téren kivetítőről lehet majd követni. Különösen szimbolikus a találkozó helyszíne, hiszen a bazilikában őrizzük a Szent Jobbot, annak a királyunknak az ereklyéjét, aki a történelmi hagyomány szerint elsőként felajánlotta Magyarországot Szűz Máriának.

Bíborosunk kiemelte: Ferenc pápa szombat délelőtti látogatása a vak és mozgássérült fiatalokat gondozó Mátyás király úti Boldog Batthyány-Strattmann László Gyermekotthonban jelzi a Szentatya szeretetét és szolidaritását e fiatalok iránt. A Rózsák terei Szent Erzsébet-templomban a szegényekkel, hajléktalanokkal, menekültekkel akar találkozni. Ez a találkozó is követhető lesz kivetítőről a templom előtti térről. Az egyházfő aznap este a Papp László Sportarénában fiatalokkal találkozik. Ferenc pápa 3/4-1 órát tölt majd a fiatalokkal, de a programnak része lesz a koncert és a közös imádság is.

A vasárnap délelőtti szentmisére a Kossuth téren várnak mindenkit határon innen és túlról, és a Szentatya várja a testvéregyházak képviselőit is. Ennek megszervezésére Horváth Zoltán terézvárosi esperes, kanonok, plébános atyát kérik fel. A repülőtérre menet Ferenc pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatóival és a tudományos és kulturális élet képviselőivel találkozik Józsefvárosban – fejezte be Erdő Péter a tájékoztatót.

Szóljon hozzá!