ZETApress

hírportál

Alkuk helyett megállapodást!

Szanyi Tibor MSZPMagyarország nem moszkvai külön-alkukban, hanem brüsszeli megállapodásokban érdekelt! ? jelentette ki Szanyi Tibor ma délelőtti sajtótájékoztatóján. Az MSZP Európai parlamenti képviselője felidézte, hogy az orosz embargó miatt keletkezett károk kompenzálására az Európai Bizottság négyszázmillió eurós kerete áll rendelkezésre, melyre az érintett magyar termelők is jogosultak.

S milyen embargóról beszélt az FVM 2002-04 közötti államtitkára? ? Oroszország az ellene bevezetett nyugati szankciókra válaszképpen 7-én, csütörtökön bejelentette, hogy egy éven át nem engedi be a területére az Európai Unióból, Norvégiából, az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából és Ausztráliából származó agrártermékeket. A Külgazdasági és Külügyminisztérium aznap közölte: az orosz lépés hátrányosan érintheti mind az európai uniós termelőket és exportőröket, mind az oroszországi fogyasztókat; az orosz kormány döntése negatívan hathat a prosperáló magyar?orosz kétoldalú gazdasági, illetve az EU?orosz sokoldalú kapcsolatokra is.

Az az érdekünk, hogy az igazolt magyar károk maradéktalanul megtérüljenek, a kormánynak ezt az álláspontot kell képviselnie Brüsszelben ahelyett, hogy csendben üldögélne! Kormányunk feje tavaly decemberben sem szólalt meg, amikor az agrártámogatásunkat megvonták. Moszkvai külön-alkuk helyett brüsszeli megállapodásokat kell kötnie ahelyett, hogy tovább feszegeti az embargó kereteit a paksi rémálommal! ? fogalmazta meg. Szerinte az embargó nem azért van, mert az bárkinek jó, vagy hogy a magyar cégeknek, a kormányoknak legyen mit megkerülniük. A gazdasági nyomásgyakorlásnak ezt az eszközét azért alkalmazza az EU, mert Oroszország a II. Világháború után példátlan módon megváltoztatta az európai határokat! A magyar kormány, a magyar külügyminiszter is rábólintott az EU intézkedésére.

Az orosz válaszlépésről, az élelmiszer-beviteli tilalomról elmondta, hogy Putyin célja saját népe kiéheztetésével egy háborús pszichózis kialakítása és fenntartása. Orbán Viktor ugyanazt a retorikát használja, mint az orosz államfő, amikor állandóan nem létező támadásoktól védi meg az országot. Miniszterelnökünk bármennyire is szeret kánonban énekelni az orosz elnökkel, semmilyen látszólagos előny érdekében nem köthet suttyomban külön-alkut! Ennek súlyos ára lehetne, éppen ezért kellene a paksi álommal haladéktalanul szakítani! ? szögezte le az EP-képviselő.

Az MTV és a Hír TV kérdéseire válaszolva az MSZP politikusa arról is beszélt, hogy szerinte nem fenyegeti Európát az energiaembargó bevezetése, mert az oroszoknak szükségük van minden egyes liter olaj utáni bevételre, mint egy falat kenyérre, jobban, mint valaha. Zöldségtermesztésünkkel kapcsolatban kérdésemre elmondta: a hosszú távú érdekeket az szolgálja, ha a termelők nem csak az orosz piacra kacsintgatnak. Jó lenne, ha eltörölnék nálunk a mezőgazdasági termékek 27 százalékos áfáját, a magyar piac azonnal felszívná a felesleget!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Csökkentsék a 27%-os áfát! | ZETApress

Szóljon hozzá!