ZETApress

hírportál

Külföldi sikerünk

Hatalmas kettős magyar siker a 34. EU Fiatal Tudósok Versenyén. Újra magyar fiatal a nemzetközi dobogón! A lengyelországi Katowicében mérte össze tudását 37 ország legtehetségesebb fiatalja a versenyen, melyre a Magyarországot képviselő diákokat a Magyar Innovációs Szövetség delegálta.

Az Európa-bajnokságon Hegedűs Márton két díjat kapott, a verseny Különdíját és egy 3. díjat – tudatta Garay Tóth János, a MISZ kommunikációs igazgatója és dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke.

Az Európa Unió által évente szervezett, legrangosabb tehetség-kutató verseny döntőjét, az EU Fiatal Tudósok Versenyét – melyre a világ 37 országából 65 ezer fiatal közül kiválasztott középiskolai fiatalok érkeztek – az idén szeptember 09-14-e között rendezték meg Katowicében. A 14-20 év közötti fiatalok között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2023/2024. évben megrendezett 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia három első díjas pályázatának készítője képviselhette:

Aklan Larion, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja: Kvantum mágnesesség – Zeeman-effektuson alapuló méréstechnika modellje című pályázatával. Konzulensei: Schnider Dorottya és Tóth Kristóf

Hegedűs Márton, a Kecskeméti Református Gimnázium diákja: [2]Katenán – Együtt vagy külön? című munkájával. Konzulensei: Tóth Imre és Bogner Marcell Márk

Horváth Zsombor, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja: Virtual Front Desk, a virtuális recepciós szoftver című pályázatával.

A négy lépcsős ifjú tudósok versenyének első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb maximum 3 pályamunkáról a brüsszeli nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri interjúk során alakítja ki a végleges sorrendet. Idén Katowicében lezajlott döntőn, a 35. EU Fiatal Tudósok Versenyén 37 országból, 90 projekt, 150 diák versenyzett egymással.

Az Európa Bajnokság különdíját Hegedűs Márton nyerte el, ezáltal meghívást kapott az EU-pavilonba a 2025. évi Oszakai Világkiállításra, egyidejűleg projektjével a 3. díjat is kiérdemelte, amelyhez 3500 eurós jutalom tartozik. A 2016-os kémiai Nobel-díjat Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart és Ben Feringa kapták a molekuláris gépek terén végzett kutatásaikért, amely egy új terület, sok jövőbeli alkalmazási lehetőséggel. Márton kutatása ehhez a Nobel-díjas kutatáshoz kapcsolódva egy fotóreszponzív szupramolekuláris egység, egy fotókapcsolóval funkcionalizált [2]katenán megtervezésére és szintézisére összpontosít, amely UV fény hatására deformálódni képes. A kutatás során egy prototípust állított elő és karakterizált, és most egy univerzálisan hasznos tiofén kapcsolóval felszerelt katenán szintézisén dolgozik, amely ígéretes lehet más területeken is.

Márton a Kecskeméti Református Gimnáziumban érettségizett, jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem I. éves kémia szakos hallgatója. A magyar delegációt Ivánka Gábor, OTIO bírálóbizottsági tag, MAFITUD elnök vezette.

Szóljon hozzá!