ZETApress

hírportál

Belgrádba ért a Rally

Szombaton elindult, ma már Belgrádban jár a III. Balkan Rally. 52 autóval, 34 motorral, 14 ország közel 160 résztvevőjével indult útjára a mezőny a régió legnagyobb klasszikus autó- és motorversenyén – tudatták a szervezők.

A GoBeyond utazási iroda által idén 3. alkalommal megrendezett futamon a versenyzők nyolc nap alatt, négy országot átszelve teljesítik és fedezik fel a Balkánon húzódó lélegzetelállító útvonalat, miközben különböző kihívásokat is teljesíteniük kell.

Mint másnap megírtuk, az ünnepélyes megnyitónak idén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adott otthont szeptember 06-án pénteken 16 órától. A Műegyetem rakparton a K-épület előtt a résztvevő járművek mellett olyan különlegességek is felsorakoztak, mint a legendás 1931-es gyártású Ford A-modell, vagy az Ikarus híres 66-os Faros busza.

Trellay Levente, a Balkan Rally egyik alapítója, a megnyitón hangsúlyozta, hogy Magyarországon a balkáni úticélok felé tartó rally nem egy új találmány: már a XX. század elején is nekivágtak ilyen formában a Buda és Konstantinápoly közötti útnak. A rendezvénnyel egy nagy múltú hagyományt élesztünk újra, amely nemcsak a versenyszellemet, hanem a közösséget is ünnepli. – Budapest a Balkán kapuja! – emelte ki utalva a város fontos szerepére a régió összekapcsolásában. Hozzátette, hogy egykor az autós utazás funkciója önmagában is élménynek számított, nemcsak egy közlekedési módnak. A modern autógyártás világában ez a szemlélet kezd kiveszni, ám az idősebb járművek továbbra is hordozzák ezt a funkciót és esztétikumot, melyek életben tartása a Balkan Rally egyik célkitűzése.

Vértes János Benjámin, a GoBeyond utazási iroda ügyvezető igazgatója, egyben a rally másik megálmodója beszédében elmondta, hogy a cég immár 15 éves tapasztalattal rendelkezik a világ legkülönlegesebb kalandturisztikai útjainak megtervezésében. – Az évek során utasainkat elvittük a Himalája csúcsaira, a Panama-Kolumbia határvidékére és Tanzánia sivatagos területeire, lehetőséget teremtve arra, hogy életük legmeghatározóbb élményeit biztonságban élhessék át – mondta.

Kiemelte a GoBeyond másik fontos tevékenységi területét is: a magas színvonalú, precíz szervezést igénylő konferenciák és incentív utak lebonyolítását. – B2B partnereinknek olyan egyedülálló helyszíneken szerveztünk eseményeket, mint Grúzia, Izland vagy Omán, mindezt a legmagasabb szakmai színvonalon. Ez a két különböző szakmai háttér – a kalandtúrák és az összetett, kifinomult operatív szervezés – tette lehetővé a Balkan Rally létrejöttét is. Harmadik alkalommal szavaztak nekünk bizalmat a résztvevők, akik egyedülálló kalandokban és emlékezetes élményekben részesülnek, míg mi gondoskodunk az esemény minden apró részletének zökkenőmentes megszervezéséről – tette hozzá.

A tegnapi hivatalos rajthoz a szabadkígyósi Wenckheim-kastély biztosított az exkluzív autókhoz méltó, káprázatos hátteret. A versenyzők innen Délvidéken keresztül Belgrádba érkeztek, ahonnan útjuk a szerb síparadicsomba, Kopaonikba vezet, hogy végül Montenegrón, a Dinári-Alpok leghírhedtebb hágóin keresztül érkezzenek a Kotori-öbölbe, ahol grandiózus gálaeseményen ünneplik meg célba érkezésüket.

A Balkan Rally 2025-ben is garantáltan elindul, melynek már teljes útvonala is nyilvánosan elérhető. Jövőre az út Budapest és Dubrovnik között, az Adria partján kanyarog majd, a nevezés pedig egészen szeptember 15-én vasárnapig idekattintva kedvezményesen elérhető.

Szóljon hozzá!