ZETApress

hírportál

Jubileumi Világnap

Szeptember 15-e immár 20 éve a Limfóma Világnapja. A Magyar Rákellenes Liga idén is aznap rendezi meg a hagyományos biciklis felvonulását, hogy felhívja a figyelmet a betegség megelőzésére, valamint kifejezze együttérzését az érintettek és hozzátartozóik felé.

A Limfóma Szövetség (Lympfoma Coalition) kezdeményezése idén ünnepli 20 éves születésnapját. A nemzetközi nonprofit szervezet célja a Limfóma Világnappal a figyelemfelhívás, a betegek edukálása és a betegségtudatosság erősítése – tudatta Nagy Ákos, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

A limfóma sokszínű betegség, 80 különböző megbetegedést takar. Magyarországon évente mintegy 2000 esetet diagnosztizáltak, és évente 600 halálozásért felelősek e betegségek. Altípustól függően a lehet agresszív, és gyorsan fejlődő, más formái fájdalommentesen alakulnak ki, és lassabban fejlődnek. A limfómák egy része ma már gyógyítható, és számos további típus pedig jól kezelhető, azonban komoly gond, hogy a limfóma betegséget nagyon nehéz felismerni, nincsenek jellegzetes tünetei, elsődleges jeleit könnyű összekeverni akár az influenza, vagy más egyéb betegség tüneteivel.

A Limfóma Szövetség új, idei kutatása (2024 Global Patient Survey on Lymphoma & CLL) arra is rámutatott, hogy a betegek több mint 2/3-a (67%) szembesül olyan mentális problémákkal, mint az izoláció, szorongás, depresszió, vagy a rák kiújulásától, progressziójától való félelem.

Természetesen minden daganatos betegségben szenvedő szembesül e mentális kihívásokkal, azonban a szakértők egy fontos különbségre hívták fel a figyelmet. A szolid tumorokhoz (az un. szolid daganatok a nem vérképző vagy nyirokszervi eredetű daganatokat jelentik) képest a limfómák egy jelentős részében sok lehet a dinamizmus: pl. leukémiában napokon belül megtudod, hogy a kezelés megfelelő-e. Ezért nagyon gyorsan kell tudni váltani, a következő lehetőséghez fordulni, pl. gyorsan és sürgősen el kell menni a transzplantációra, vagy dönteni kell egy másik vagy a támogató kezelés mellett.

Ez mintegy összenyomja időben az olyan szokásos problémákat, mint a bizonytalanság és az érzelmi szorongás. Amit például egy hasnyálmirigyrákos beteg egy éven keresztül dolgozhat fel, azt a leukémiás betegeknek 2, 3 vagy 4 héten belül kell feldolgozniuk. Talán ezzel függ össze az is, hogy a már említett felmérésben a megkérdezett hozzátartozók, gondozók 91%-a is beszámolt arról, hogy negatív érzelmi hatásokkal élt át az elmúlt fél év során.

További, a betegség csoporttal kapcsolatos újdonság, hogy az American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2024-es kongresszusán bemutattak egy tanulmányt, ami azt az elképzelést vizsgálta miszerint az egészséges testsúly minden szempontból csökkenti a rák kockázatát még vérrák esetén is. Ezt a kockázatcsökkentő hatás már ismert (elsősorban szolid tumorok, azon belül is a hormonok által vezérelt daganatoknál nézték), azonban eddig hematológiai kórképekben még nem vizsgálták. A szakértők ennek kapcsán megjegyezték, könnyen lehet, hogy az egészséges testsúlyt elérése – teljesen mindegy, ki hogyan csinálja – minden rák kockázata csökkenti, de ez még nem tudható biztosan…

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Zöld bringán, zöldben | ZETApress

Szóljon hozzá!