ZETApress

hírportál

Stroke mindig érhet!

A gyors felismerés nyáron is életmentő. A nyár beköszöntével sokszor a melegnek tulajdonítjuk a hirtelen fellépő rosszulléteket, szédülést vagy zsibbadást. Azonban nem mindig, és nem minden tünet tulajdonítható pusztán a hőségnek – a stroke, azaz agyvérzés veszélye nyáron is fennáll.

A Strokeinfó Alapítvány elkötelezetten dolgozik azon, hogy felhívja a figyelmet a stroke felismerésének fontosságára. Sokat beszéltünk már a stroke tüneteiről, és talán már unalomig ismertek a klasszikus jelek, de éppen ezért ismételjük át őket:

Hirtelen fellépő zsibbadás vagy gyengeség az arc, kar vagy láb egyik oldalán
Hirtelen zavartság, beszéd- vagy megértési nehézség
Hirtelen látásproblémák az egyik vagy mindkét szemben
Hirtelen járási nehézségek, szédülés, egyensúly- vagy koordinációs problémák
Hirtelen, erős fejfájás ismeretlen okból

Fontos, hogy a felismerés gyorsasága az életmentés és a későbbi rehabilitáció sikere szempontjából is létfontosságú a nyári hónapokban is, amikor a némiképpen hasonlító tünetek miatt összetéveszthetjük a súlyos állapotot egy egyszerű hőgutával. A magyar nyelv szépen jelzi, mivel a gutaütés és a hőguta szavak is rámutatnak az esetleges összefüggésre.

A Magyar Néprajzi Lexikon szerint a guta népi gyógyászat betegségelnevezése. A XVI. század eleji gyöngyösi latin?magyar szójegyzék értelmezi első ízben apoplexiának (agyvérzés), ezt egy 1546-ből származó leírás is megerősíti.

A hőguta az Arcanum szócikke szerint nagy melegben, a test párolgásának elégtelen volta vagy megakadályozása folytán bekövetkező rosszullét, szédülés, láz, eszméletvesztés, esetleg halál.

A szédülés és a zsibbadás tünetei mindkét állapot esetén jelentkezhetnek, ami megnehezíti a gyors és pontos felismerést. Éppen ezért, ha valaki nyáron hirtelen szédülést, zsibbadást tapasztal, ne csak a hőségre gondoljunk! Lehet, hogy stroke-ról van szó, és az azonnali orvosi segítségkérés életmentő lehet.

De mi történik, ha nem tipikus esetekkel állunk szemben? – A stroke gyors felismerése és az azonnali orvosi segítségkérés valóban életmentő lehet, még nyáron is, amikor a tüneteket könnyen félreértelmezhetjük. Az emberek edukálása a stroke tüneteiről segíthet csökkenteni a súlyos következményeket és javíthatja a túlélési esélyeket – mondta Sarkadi Gabriella, a Strokeinfó Alapítvány vezetője. Kéri, kövessük közösségi média kampányukat Facebook-oldalunkon, hogy további információkat és gyakorlati tanácsokat kapjunk a stroke megelőzéséről és kezeléséről a nyári hónapokban is!

A stroke-ról

A stroke (szélütés, gutaütés) az agy vérellátási zavara miatt bekövetkezett hirtelen működészavar. Ez a zavar, ha a beteg nem kap 3-4,5 órán belül megfelelő ellátást, akkor súlyos, maradandó károsodást, de akár halált is okozhat. A gutaütés hátterében leggyakrabban, (kb. 80%-ban) agyérgörcs vagy agylágyulás áll, azaz amikor az agyat tápláló verőér (legtöbbször vérrög által) elzáródik, az elzáródás következtében pedig az agysejtek nem jutnak elegendő oxigénhez. Vérzés esetén (kb. 20%-ban) egy megrepedt ér miatt vér szivárog az agyban. A károsodás mértéke és helye határozza meg a stroke súlyosságát, amely a minimálistól a katasztrofálisig terjedhet.

Az Alapítványról

A Strokeinfó Alapítvány 2011-ben alakult és az egyetlen országos stroke-betegszervezet Magyarországon. A Szervezet fő céljai a stroke megelőzésének és rehabilitációjának információs segítése. A stroke betegségben sérült emberek megkaphassák azt a gondoskodást, odafigyelést, azokat az információkat, melyek segítségével boldog és teljes életet élhetnek. Közösségük – privát csoportjuk több mint 4900 tagot számlál, melynek célja a kapcsolattartás és tapasztalatcsere az érintettek között.

A budapesti stroke-túlélő klub szeptember és június között működik. E mellett közösségi programok szervezésével és az életmóddal kapcsolatban felvilágosító, szemléletformáló és oktató online rendezvényekkel, információs anyagok készítésével hívják fel a figyelmet a betegségre és annak következményeire.

Szóljon hozzá!