ZETApress

hírportál

Utcajogász toborzó

Önkéntes jogászokat toboroz az Utcajogász. A szervezet olyan elkötelezett jogászok vagy joghallgatók jelentkezését várja szeptember 29-én vasárnapig, akik szeretnék tudásukat arra használni, hogy javítsanak a szegénységben élők lakhatási és szociális helyzetén – tudatta Puskás Panni sajtófőnök.

Az egyesület ügyvédek jelentkezését is várja, akik a szakmai kihívások mellett, fontosnak tartják az emberi méltóság védelmét, és szívesen vállalnának peres képviseletet kiszolgáltatott helyzetben lévők érdekében. Jelentkezni önéletrajz és egy rövid motivációs levél megküldésével lehet, a részletes pályázati kiírás idekattintva érhető el.

Az Utcajogász egy olyan országért dolgozik, ahol biztosítottak a méltó lét feltételei, különösen a lakhatási és szociális jogok, és ahol elérhető a jogérvényesítés mindenki számára. Tagjai olyan végzett jogászok és joghallgatók, akik szabadidejükben önkéntesként dolgoznak a szegénységben élő emberek jogaiért – áll a szervezet felhívásában. Ám a munkából az azt végző jogászok is profitálnak, hiszen az Utcajogász közössége lehetőséget teremt számukra a szakmai fejlődésre.

A szervezet a Blaha Lujza téren működtet jogsegély-szolgálatot minden péntek délután olyan ügyfelek számára, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy ügyvédet fogadjanak. Az Utcajogász képviselte például annak a két mohácsi hajléktalan férfinak az ügyét, akiket 2020-ban és 2021-ben rendőrök bántalmaztak. Jelenlegi legfontosabb peres ügyeik közé tartozik, hogy ők képviselik a Kincsem Park bérházának bérlőit a bíróságon, akiknek a ház új tulajdonosa háromszorosára emelte a bérleti díját. 2023-ban pedig az Utcajogász nyerte Az Év Fővárosi Civil Szervezete megtisztelő címét.

A szakmai gyakorlat nem feltétele a jelentkezésnek, az újonnan csatlakozott tagok szakmai műhelyek keretében ismerkedhetnek meg majd az Utcajogász speciális szakterületeivel. Számukra a szervezet az első évben mentorokat biztosít, akik támogatják munkájukat, közösségbe való beilleszkedésüket.

Az önkéntes jogászok legfontosabb feladata a Blaha Lujza téri jogsegély-szolgálatban való közreműködés, de lehetőségük nyílik arra is, hogy bekapcsolódhassanak a szegényeket diszkrimináló jogszabályok megváltoztatásáért indított projektekbe a lakhatási jog, a szociális jog, a végrehajtási jog és a szabálysértési jog területein. Ezenkívül ügyvédként részt vehetnek a peres képviseletben is. Az Utcajogász 2010 óta nyújt ingyenes jogi segítséget lakhatási és szociális jogok területén rászorulóknak.

Szóljon hozzá!