ZETApress

hírportál

Szakadékba táncolunk?

Bárándy GergelyAz MSZP álláspontja szerint néhány pillanattal az önkormányzati választások előtt nem lehet a vonatkozó törvényeket módosítani! ? közölte Bárándy Gergely országgyűlési képviselő délelőtt a Jókai utcai Pártházban.

A szocialista politikus sajtótájékoztatóján kijelentette: a Fidesz úgy gondolja, hogy a jelenlegi szabályrendszer szerint nem tudná megnyerni Budapesten az őszi választásokat, nem lenne többsége a Fővárosi Közgyűlésben. ? Az országgyűlési választások adatait alapul véve az látszik a legvalószínűbbnek, hogy a baloldali összefogás pártjai meg tudnák szerezni a mandátumok többségét a Fővárosi Közgyűlésben ? közölte az MSZP jogásza.

Bárándi doktor szerint ezért döntött a kormánypárt a választási szabályok átírásáról úgy, hogy legyen esélye nyerni. ? Ennek rendelték alá az alkotmányosságot, az igazságosságot és a logikát is ? fűzte hozzá az MSZP-s képviselő, aki szerint ebben a rendszerben már nem arról van szó, hogy a Fidesz felé lejt a pálya, hiszen a lejtő dőlésszöge már inkább szakadéknak mondható. ? Olyan szakadéknak, amelybe a budapestieket az akaratuk ellenére bele akarják taszítani a kormánypártok! ? fogalmazott a honatya.

Csütörtöki sajtóhír, hogy a kettős többség elvének bevezetését javasolja a Fidesz a fővárosi közgyűlési döntéshozatalban. Ez azt jelenti, hogy egy-egy döntéskor nemcsak arra lesz szükség, hogy a többség ? vagyis a 33 képviselőből legalább 17 ? jóváhagyja a javaslatot, hanem legalább annyi kerületi polgármester igen szavazata is kell, amennyien Budapest összlakosságának minimum a felénél eggyel több embert képviselnek. A lakosságszám alapjául a választás évében rögzített lélekszám szolgál majd az adott önkormányzati ciklusban.

Mivel a polgármesterek szavazata így súlyozva lesz a Fővárosi Közgyűlésben, Bárándy Gergelytől azt kérdeztem, hogy a kompenzációs listán bejutott kilenceket nem kellene-e azon kerületek lélekszáma alapján differenciálni, ahol ősszel kikapnak majd a polgármester-választáson? Az MSZP jogpolitikusa elmondta, hogy ez felesleges ötletelés, mert az sem mindegy, hogy a kerületük lélekszámától, vagy a szavazati arányuktól tennénk függővé a súlyukat. Így a biztos veszteseket a nagyobb lélekszámú kerületekben indítaná a Jobbik, hogy kompenzációs listáról bejutva nagyobb súlyt kapjanak a főváros vezetésében.

Tegnapi hír, hogy a kormányfő decentralizálni akarja a végrehajtó hatalmat: a miniszterelnök és hivatala a Budai Várba, a Sándor-palota melletti Karmelita kolostor épületébe, az agrártárca Debrecenbe, a honvédelmi pedig Székesfehérvárra költözne 2016. március 15-ig, míg a környezetvédelmi államtitkárságot már idén Szilveszterig Kecskemétre helyeznék át. Szerettük volna erről is megtudni Bárándy úr véleményét, de megvárja vele pártja állásfoglalását. Személyét érintő kérdésről viszont szívesen beszélt: Elmondta, hogy Kunhalmi Ágnes és Hiszékeny Dezső mellett talán ő is megméreti magát a budapesti pártelnöki választáson, de még nem döntött az indulásról.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Döntsenek a talárosok! | ZETApress

Szóljon hozzá!