ZETApress

hírportál

Parlamenti értékek

32 pályázó, köztük egy határon túli vállalkozás vehette át az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy használati jogát ma az Országház Felsőházi Termében. Idén is a mezőgazdasági termékek voltak túlsúlyban, de megjelentek a robotika, és a mesterséges intelligencia vívmányai is. Az előzmények idekattintva olvashatók.

Átadták az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat (EMIN) kitüntetéseit a Gazdaság Ünnepén, az Országház Főrendiházi Üléstermében. Idén a védjegyhasználatot és a kitüntetést 32 pályázó 38 pályázata érdemelte ki, több mint 30 különböző területen tevékenykedő vállalkozás mutatta meg alkotóerejét, kreativitását. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a mezőgazdasághoz kötődő termékek alkották a legnépesebb díjazotti csoportot, az ágazatot érintő ismert nehézségek ellenére.

Új színt hozott az idei mezőnybe, hogy a pályázók 10%-a a robotika, a mesterséges intelligencia és az informatika területén alkotott kiemelkedőt. A díjazott pályázatok az ország 12 vármegyéjéből, egy pályázat pedig határainkon túlról, Erdélyből érkezett. Az ünnepségen beszédet mondott és a kitüntetéseket átadta: Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke és Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese. A Kiírói Tanács örömmel tapasztalta, hogy egyrészről jelentős volt az újonnan díjazott pályázók száma, másrészről pedig azt, hogy mára már 200 partnerük több mint 1000 terméke, termékcsoportja, szolgáltatása használja az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegyet.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot 2024-ben 7. alkalommal írta ki és valósította meg a DIAMOND Szervezőiroda Bt., az ExVA Vizsgáló és Tanúsító Kft., a FANNIZERO Kft., a Hajnal Húskombinát Kft., az INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft., a LEGRAND Magyarország Villamos Rendszerek Zrt., a SZÁM-PONT Számítástechnikai Szolgáltató és Oktató Központ Kft., mint a pályázati rendszer Kiírói Tanácsa. Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat eseményeinek fővédnöke Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke. Kiemelt támogatója a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága, szakmai támogatója az Agrárminisztérium, szakmai partnere a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetéseit a hagyományoknak megfelelően idén is az Országház Főrendiházi Üléstermében adták át ünnepélyes keretek között szeptember 12-én. Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy használata és vele a kitüntető cím viselése azon áruk, szolgáltatások, gazdasági szervezetek elismerése, amelyek megfelelnek egy magas színvonalú, komplex feltételrendszernek, és tevékenységük során bizonyíthatóan elkötelezettek a minőség ügye iránt. A pályázat és maga a védjegy olyan kiemelkedő eredményekre és teljesítményekre összpontosít, olyan vállalkozásokat ismer el, ahol különös figyelmet szentelnek a természeti környezet védelmére, a fenntarthatóságra, az energiahatékonyságra és korszerű, modern eszközökkel válaszolnak a globális kihívásokra.

Kiss Károlyné Ildikó, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati Rendszer alapítója elmondta: Magyarország jövője és a válságokon való átlendülés kulcsa a minőség iránti elkötelezettségben rejlik. Ez a megközelítés nem csupán a talpon maradásunkat biztosíthatja, hanem lehetőséget teremt arra is, hogy fontos szereplővé váljunk a nemzetközi piacokon. A kihívásokkal teli időszakokban különösen fontos a minőségi termékek és szolgáltatások elismerése és előtérbe helyezése, mint amilyen az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati Rendszerünk is, amely egyedülállóan nem szakmaspecifikus megmérettetési lehetőséget kínál. A szigorú bírálati rendszerünk továbbra is garantálja, hogy csak igazán magas minőségű termékek és szolgáltatások nyerhessék el a védjegyünk használatának jogát, ezzel is szolgálva a fogyasztók érdekeit és biztonságát. A gazdasági előrejelzések és a stabilizálódó környezet fényében különös figyelmet fordítunk arra, hogy új lehetőségeket tárjunk fel a minőségi fejlődés és innováció terén, megerősítve ezzel Magyarország pozícióját a globális piacon – fogalmazott az ügyvezető igazgatónő.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati fővédnöke köszöntőjében kiemelte: Az év első felében folyamatosan nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene, vagyis már hatodik hónapja töretlen a fogyasztás bővülése. Meg kell azonban jegyezni azt is, hogy a bővülés csak szerényebb mértékben követi a reálbérek emelkedését, mely az év első felében mintegy tizedével emelkedett. Ennek következtében az év hátralévő felében fokozatos élénkülés várhat a magyar gazdaságra, elsősorban azért, mert a reálbérek emelkedése szép lassan feloldja a háztartások óvatosságát, és a megtakarítások növekedése mellett a lakossági fogyasztás is extenzívebbé válhat. A lakosságot óvatosságra intő bizonytalansági tényezők egy jelentős része az üzleti szférára is negatív hatást gyakorolt, ugyanakkor egyértelműen érzékelhető, hogy a hosszútávra tervező vállalkozások mindent elkövettek, hogy versenyelőnyre tegyenek szert. Rövidtávon egy termék akciózása, átcsomagolása is versenyelőnyt jelenthet, hosszútávon azonban csak az innovációval párosuló aktív minőségpolitika, azaz, az érték és a minőség előállítása vezethet sikerhez. A termék számára önmagában bizalmat kölcsönözhet egy közismert márka értéke is, mely a megkülönböztetés mellett a legtöbb esetben ugyanúgy a minőség tanúsítását is hivatott szolgálni, mint az erre a célra létrehozott védjegyek. A hiteles minőségtanúsítás – azáltal, hogy bizalmat ébreszt a fogyasztóban – egyértelműen versenyelőnyt jelent és piacképesebbé teszi a terméket vagy szolgáltatást. Ennek gyakorlati jelentőségét idén is sokan felismerték és megmérettették magukat hazánk egyik legismertebb és talán legnagyobb közbizalomnak örvendő minőségtanúsító rendszerében, az Érték és Minőség Nagydíj pályázatán – mondta az alelnök.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese úgy fogalmazott: A XXI. század úgy tűnik, hogy komoly erőpróba az emberiség számára, hiszen az elmúlt évtized gazdasági fejlődése és életszínvonal emelkedése közepette senki sem láthatta előre, hogy előbb egy világjárvány, majd egy történelmi mértékű aszály, végül egy háború gyökeresen átformálja életünket. Megtapasztaltuk, hogy a mai világban mennyire kiszolgáltatottak egymásnak a nemzetek és bennük, mi emberek. A háború és az azokra adott hibás brüsszeli válaszok ezt tovább fokozták és egyben bebizonyították, hogy a nemzetek önrendelkezésének és önellátásának teljes feladása olyan sebezhetőséget jelent, amelyet egyik ország felelős vezetése sem engedhet meg magának. Sokan és sokszor támadják Magyarországot és annak Kormányát azért a politikájáért, amelyben kiáll a béke, a nemzet szuverenitása, a magyar emberek, a családok és a vállalkozások védelme érdekében. A békével nemcsak emberek ezreinek életét menthetjük meg, hanem a gazdaságilag hanyatló Európa is újra megerősödhetne, amivel az európai nemzetek végre ismételten a fejlődés útjára állhatnának. A haladás kulcsa mindig is az innováció volt és ahogy manapság a felgyorsult világunk alakul, ennek különleges jelentősége van és lesz. Ebben nyújt hosszú évek óta segítséget az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat, amely mára a magyar termékek és szolgáltatások minőségének fokmérőjévé vált – mondta a miniszterhelyettes.

Idén a szigorú öt fordulós értékelés eredményeként 32 pályázó 38 munkája érdemelte ki az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy használatát. 37 hazai és 1 külhoni győztes munkát hirdettek. A 14 fővárosin kívül 18 pályázat Kelet-Magyarországról, 5 pályázat pedig az ország nyugati feléből érkezett. A legkiemelkedőbbek közül heten, munkájuk külön elismeréseként értékes különdíjakban is részesültek. Kimagasló kommunikációs munkáért 3 médiával foglalkozó cég vehetett át kitüntetést. A díjazottak többsége – több mint 60%-a – rendelkezik már ÉMIN, vagy valamilyen más minősítéssel, díjazással, védjeggyel.

A hagyományokhoz híven a mezőgazdasági- és élelmiszeripari termékek főcsoportjába neveztek a legtöbben, szám szerint ez a csoport 53%-ot jelent. Ezt követi a kozmetikai termékek, a gépipari, az informatikai termékek csoportja, az energiahatékony építési termékek, az infrastrukturális beruházások, a bel-és külföldi turisztika, falusi turizmus, utazásszervezés, majd az oktatási, képzési, továbbképzési, az emberi egészséget és biztonságot segítő termékek, eszközök és szolgáltatások, a kulturális rendezvények, sportesemények és az egyéb szolgáltatások csoportja.

A legkiemelkedőbbnek ítélt pályázatok elnyerték az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy használatát és ezzel együtt az Érték és Minőség Nagydíj Kitüntető Cím viselését. A Nívódíjakat és Különdíjakat magyar és angol nyelvű, Balázs Károly grafikus művész által tervezett kitüntető oklevél tanúsítja. Jelképe, a Ferenczy Noémi Díjas iparművész Szőcs Andrea által tervezett egyedi trófea. Az alapítók és a Kiírók Tanácsának tagjai által külön elismerésekben is részesültek kiemelkedő pályázatok:

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Vállalkozási Nívódíjat a Nádudvari Élelmiszer Feldolgozó és Kereskedelmi Kft. érdemelte ki.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Innovációért Nívódíjat a Natur Gold Global Kft. kapta a Grana Antico termékcsalád megalkotásért.

Az Érték és Minőség Energiahatékonyságért és Környezetvédelemért Nívódíjat a Zalakarosi Családi, Élmény- és Gyógyfürdő Zrt. az Energetikai innováció a zalakarosi gyógyvíz felhasználásával megnevezésű pályázata kapta.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Digitalizációért Nívódíj idei tulajdonosa a Dtec Developments Kft. a TaxiDriver applikáció és szoftver című pályázatával.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Év Felfedezettje-díját a T-CAD Stúdió Bt. kapta.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Lokálpatrióta Különdíjat a Jó Hentes Kft. a Jó Hentes Gourmet Kalocsai Parasztkolbász termékcsaládért, valamint az Erdélyi Poultry Brasov Kft. a Székely Csürke friss és fagyasztott csirkehús pályázatával érdemelte ki.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Életműdíjait kapták: prof. dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a pályázati rendszer fővédnöke, valamint Károlyi László, a LEGRAND Magyarország Villamos Rendszerek Zrt. vezérigazgatója, az ÉMIN Kiírói Tanács tagja.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kommunikációs Nívódíját a tv2 Mokka és Tények című műsorainak szerkesztősége, az MTVA Hírigazgatósága, valamint a Mediaworks vármegyei lapjainak Központi Szerkesztősége érdemelte ki.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázaton sikerrel szerepelt pályázók és pályázatok részére teljesítményük elismeréséül a kiírók külön-külön is, valamint különböző cégek, főhatóságok, civil szervezetek további értékes különdíjakat ajánlottak fel.

Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy nemzetközileg is egyértelműen utal használójának kiemelkedő színvonalára. Feltüntetése méltán biztosítja viselőjük számára a pozitív megkülönböztetést, szimbolizálja a magyar gazdaság erősödését.

Szóljon hozzá!