ZETApress

hírportál

Drónpilóták Keszthelyen

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak. 16 fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft. legutóbbi közös növényvédelmi drónpilótaképzését Keszthelyen.

A mai oklevélátadó ünnepségen a Georgia Campuson dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora gratulált a végzetteknek – tudatták sajtósaik. Fotóink a MATE felvételei.

A MATE és az ABZ Drone Kft. együttműködésében létrejött növényvédelmi drónpilótaképzésekre 2023 januárja óta lehet jelentkezni. A tanfolyam során a képzés hallgatói megismerkednek a drónok technikai hátterével, valamint a jogszabályi környezettel, melyek elengedhetetlenek a biztonságos és hatékony működtetéshez. A szakképesítés megszerzésével lehetőségük nyílik növényvédelmi monitorozás és növényvédelmi kezelések drónnal történő elvégzésére. A képzés időközben – az új jogszabályi környezetnek megfelelően – egy speciális műveleti kategóriára vonatkozó tanfolyammal is bővült, így a hallgatók már a pilóta nélküli légijármű-irányító igazolványt is megszerezhetik a képzés során. A növényvédelmi drónpilótaképzést így már csak a Közlekedés Alkalmassági Vizsgaközpontnál sikeresen elvégzett vizsgát követően lehet megkezdeni.

Az idén 227 éves Georgikon Campuson 16 fő teljesítette mind az igazolvány megszerzéséhez szükséges, mind pedig a növényvédelmi drónpilóta tanúsítvány előfeltételeként szolgáló tanfolyamot és elméleti, valamint gyakorlati vizsgákat. Ezzel közel száz főre emelkedett azon hazai szakemberek száma, akik a 2023-as kezdete óta sikerrel elvégezték a képzést.

Az oklevélátadó ünnepségen dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora hangsúlyozta, az egyetemnek nagyon fontos feladata, hogy alkalmazkodjon ahhoz a robbanásszerű változáshoz, ami a mezőgazdaságban és a mezőgazdaságtudományokban zajlik. – Nincs még egy olyan területe az életnek, ahol olyan gyorsan változik a tudomány és olyan gyorsan évül el a ma korszerűnek gondolt szaktudás, mint éppen az agrárium – jelentette ki hozzátéve: mindezekhez a változásokhoz alkalmazkodni kell a tudományban, az innovációban és az oktatásban. – Éppen ezért nagyon fontos célunk volt, hogy azokat az új eszközöket, amelyeket elsősorban a növényvédelem területén vagy a talajtérképezés területén használnak és használni fognak a jövőben, azoknak a szakember utánpótlásában is kivegyük a részünket – mutatott rá Gyuricza doktor. Felidézte, hogy ehhez kiváló partnerre leltek az ABZ Drone Kft. munkatársai személyében, akikkel tavaly év elején indult el a közös munka a Dunától keletre Szarvason, nyugatra pedig Keszthelyen. – Akik e korszerű tudás megszerzésére vállalkoztak, úttörői lesznek ennek az új szakterületnek. Akik pedig ma átveszik az oklevelüket, egy olyan különleges klubhoz csatlakoznak, ami mára közel száz főt foglal magába – hangsúlyozta a rektor.

Török Gyula, az ABZ Drone Kft. ügyvezető igazgatója szerint a precíziós mezőgazdaság – beleértve a dróntechnológiát és a drónokhoz kapcsolódó szoftvereket is – nélkül a jövőben nem lesz sikeres agrárvállalkozás. – Az a képzés, aminek végén ma itt papírt szereztek, elengedhetetlen lesz a jövő mezőgazdasága számára – húzta alá. Mint fogalmazott, a jövő egyik kulcsa van a most végzettek kezében, amivel nem csak itthon, de nemzetközi szinten is az elit körbe tartoznak, hiszen Magyarországon és külföldön is egyaránt egyedülálló az a szaktudás, amit növényvédelmi drónpilótákként birtokolnak.

Szóljon hozzá!