ZETApress

hírportál

Projektzáró konferencia

Cseh és szlovák civil szervezetek részvételével zajlott ma a Családbarát Magyarország Központ és a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség projektzáró konferenciája. A téma kapcsán Ferenczi Andrea, a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség elnöke és Zsigmond Tibor, a CSBM fenntartható programok igazgatója nyilatkozott. Fotóink Förster Tamás felvételei.

Mi inspirálta, hogy ezt a projektet elindítsa? Az MNKSZ eddigi tevékenységét hogyan színesíti a projekt?

FA: 2003-ban alapítottuk a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetséget, melynek célja a nők foglalkoztatásának elősegítése, összhangban a családi háttér fontosságával, az élethosszig tartó tanulásban való részvétel biztosításával, a kormányzati-, az üzleti- tudományos- és civil szféra közötti párbeszéd elősegítésével, együttműködésben a magyar, a határon túli, az európai és más külföldi civil szervezetekkel és szakértőkkel. A március 08-ai Zoltán- és nőnapi konferenciáról idekattintva olvashatunk.

Az MNKSZ közhasznú civil szervezet, amely tevékenysége során átveszi mindazon külföldi jó példákat, amelyeket meghonosításra érdemesnek ítél. További célunk, hogy a magyar példákat megismertessük a világgal, a kialakított kapcsolatrendszerünkön keresztül az Európai Unióval és az ENSZ-szel. Büszkék vagyunk rá, hogy 2009-től első magyarként az ENSZ-ECOSOC speciális konzultatív státusszal is rendelkezünk. Nagy öröm volt számunkra, hogy 2023-tól egy újabb Erasmus+ együttműködési célú, kis léptékű partnerségben vettünk részt. Megkönnyítette a partneri együttműködést, hogy a ma záruló Nők, család, karrier – Digitális megoldások a felnőtt tanulásban című projektben a koordinátor Családbarát Magyarország Központtal, valamint a cseh és szlovák partnerekkel már nem először dolgoztunk együtt. Ez a projekt gyakorlatilag a 2020-2022 között cseh, szlovák és lengyel partnerekkel a Visegrádi Alap támogatásával, az MNKSZ koordinációjában megvalósított Nő, Család és Karrier témájú kutatási projektjeink folytatása.

Fontos még megemlíteni, hogy az elmúlt 3 évben a Családbarát Magyarország Központtal együttműködésben jelentünk meg minden év márciusában a New Yorkban megrendezésre kerülő ENSZ legmagasabb szintű női rendezvényén, a CSW-ENSZ nők helyzetét vizsgáló bizottsági ülésének keretében szervezett fórumon.

Milyen konkrét célokat tűztek ki és mi valósult meg?

F.A: A projekttel a Családbarát Magyarország Központ, a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség és a külföldi partnerek célja, hogy a nőket és a családokat segítse azzal, hogy felhívja a figyelmet az őket érintő kihívásokra és lehetőségekre a mai digitális világban, a gyermeknevelésben és a munkahelyi helytállásban, vagy akár a szabadidő eltöltésében. A mai projektzáró nemzetközi konferencián ismertettük először a nyilvánossággal az eredményeket. A partnerségben résztvevő szervezetek kapcsolati hálója és kommunikációs csatornáin keresztül szeretnénk minél szélesebb körben felhívni a figyelmet a projekt eredményeként létrehozott applikációgyűjteményre és használati útmutatóra. Ez az európai uniós platformokon angol nyelven, míg a partnereknél a saját anyanyelvükön jelenik meg. Reméljük, minél több felhasználóhoz eljut majd!

A Családbarát Magyarország Központtól Zsigmond Tibor, a fenntartható programok igazgatója nyilatkozott. – Hogyan illeszkedik a Nők, család, karrier – Digitális megoldások a felnőtt tanulásban című projekt témája a Családbarát Magyarország Központ célkitűzéseihez?

ZST: Az Erasmus+ program kiemelt prioritása a digitális átállás európai szintű hatékony segítése és ehhez kapcsolódóan a digitális készségek fejlesztése. Ezt a célt illesztettük a projektterv kidolgozása során a Családbarát Magyarország Központ céljaihoz, hisz Társaságunk egyik legfontosabb vállalása, hogy hasznos, hiteles ismeretekkel járuljon hozzá a családok harmóniájának, testi-lelki egészségének, jóllétének megerősítéséhez, megőrzéséhez, hogy segítse az egyensúly megtalálását és megőrzését a családi élet és a munka között. Ebben a digitalizáció térnyerése nagy lehetőséget jelent, hiszen annak vívmányai nemtől és kortól függetlenül mindenki számára elérhetők. Ahhoz azonban, hogy ezeket mindenki hatékonyan tudja használni, szükséges a folyamatos támogatás. Ebben nyújthat segítséget a projekt keretében kidolgozott applikáció- és jó gyakorlat gyűjtemény, és a hozzájuk tartozó útmutató.

Hogyan összegezné a projektben résztvevők szerepét és a megvalósult eredményekben vállalt tevékenységüket?

ZST: A projektben a Családbarát Magyarország Központ koordinátori-projektmenedzsmenti szerepet vállalt. Mi nyújtottuk be a pályázati kérelmet a Tempus Közalapítvány felé, és kötöttük meg a támogatási szerződést. A projekten belüli kommunikációs feladatok, az adminisztratív és beszámolási feladatok szintén hozzánk tartoznak. Az ötletgazda Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség feladata volt a szakmai koncepció kidolgozása, valamint a kutatás vezetése. Tekintve, hogy a projekt munkanyelve az angol, így minden munkadokumentum, az eredménydokumentumok is angol nyelven születtek meg, ezek elkészítését is az MNKSZ végezte, míg a végső arculati munkákat a mi szakembereink dolgozták ki.

A szakmai vezető által összeállított módszertan alapján a cseh és a szlovák partner összegyűjtött 80-80 db, az országuk kapcsán fontosnak ítélt applikációt, amelyek a nők és családok számára a naprakész digitális jelenlét szempontjából a leghasznosabbak. A projekteredmények terjesztésében szintén minden együttműködő részt vesz. A weboldalunkon teljes-körűen elérhető a projektleírás, a célkitűzések, a projekttagok bemutatása, a lezajlott események ismertetése, valamint letölthetők lesznek az eredménydokumentumok is. Örülünk, hogy részt vettünk ebben a programban, és hozzájárulhattunk a sikeréhez!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Projektzárón a CSBMK-n | ZETApress

Szóljon hozzá!