ZETApress

hírportál

Altiszti eskü a Hősök terén

Olyan erős honvédségre van szükség, amellyel senki nem akarja a harctéren összemérni az erejét; a kormány modern, ütőképes, XXI. századi high-tech haderőt épít – mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára délelőtt a Hősök terén, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján végzettek ünnepélyes eskütételén.

Vargha Tamás az esküt tett 355 altiszt és hozzátartozóik előtt hangsúlyozta: a Magyarország közvetlen szomszédságában dúló véres háború rávilágít arra, hogy soha többet nem engedhetjük meg, hogy felkészületlenül álljunk a kihívások előtt!

A honvédelmi államtitkár szavai szerint ha erős a honvédség, nem lesz senki olyan, aki erőszakkal próbálna meg érvényt szerezni akaratának Magyarországgal szemben, így meg tudjuk őrizni hazánk békéjét és biztonságát, mert a békéhez erő kell. Kiemelte, hogy ebben a szellemben modern, ütőképes, XXI. századi high-tech haderőt építenek, azonban a modern fegyverzet önmagában kevés a haza sikeres és hatékony védelmére. Fegyelem, szakmaiság, lojalitás, tisztelet, bátorság, elkötelezettség, és ami a legfontosabb: a hazaszeretet az, ami a honvédeket és a kiváló eszközöket egy legyőzhetetlen erővé teszi – figyelmeztetett hozzátéve: nem létezhet haderő tartalékos katonák nélkül, ezért fontos, hogy a tartalékos altisztek is letették esküjüket!

A HM miniszterhelyettese az esküt tett altiszteknek azt mondta: példájuk mutatja az utat azon bátor és tettre kész honfitársaink számára, akiknek a szeretem, megvédem kifejezi a haza védelméért való elhivatottságot és tenni akarást. Az ország nevében köszönetet mondott a frissen végzett altiszteknek mert ezt a nemes hivatást választották, és ezért biztonságban tudjuk hazánkat a következő évtizedekben is. Végezetül arra kérte az altiszteket, hogy szolgálatukkal és katonai hivatásukkal mutassák meg, milyen is az a magyar virtus!

Kajári Ferenc altábornagy arról beszélt, hogy az általunk ismert világ átalakulóban van, nemzetek feszülnek egymásnak, és egy hajszál választ el minket egy olyan időszaktól, amelyre már emberöltők óta nem volt példa. Ezért hazáknak erős, a kor kihívásainak megfelelő hadseregre van szüksége Magyarország és a magyar emberek biztonságának garantálása érdekében.

A Honvéd Vezérkar főnökének helyettese leszögezte: a katonák Magyarország Alaptörvényének megfelelően a demokratikus alapértékek és a béke védőfalai, hűséges és erős védelmezői. A frissen végzett altisztekhez szólva hangoztatta, hogy katonának lenni nem egy szakma, hanem a legszebb és a legnagyobb áldozatokkal járó hivatás, amely teljes embert, szívet, alázatot kíván. Az altiszti eskü letételével vállalják ezt a nemes szolgálatot.

Az altábornagy szólt arról is, hogy az altiszti képzést elvégző katonák vezetni képes, csapatszellemmel rendelkező altisztekké válnak, akik nem csupán a hazai feladatokban de a nemzetközi műveletekben is helyt tudnak állni. Az újonnan avatott altisztek eskütételük után a Magyar Honvédség légi erejének díszelgő átrepülését tekinthették meg hozzátartozóikkal együtt a Hősök terén.

Szóljon hozzá!