2018. Új Gluténmentes Terméke-díj
A Lisztérzékenyek Érdek-képviseletének Országos Egyesülete idén is kiosztotta az Év Új Gluténmentes Terméke-díjat a Jókai utcai Cöli Bisztróban. 2018-ban az Év Új Gluténmentes Terméke-díj mellett egy Különdíjat is megítélt a hét fős szakmai bírálóbizottság.
Az Év Új Gluténmentes Terméke díjat 2015-ben alapította meg a Lisztérzékenyek Érdek-képviseletének Országos Egyesülete. A Díj megalapításának, és idei, harmadik alkalommal történő kiosztásának több célja is van. Egyfelől a hazai gluténmentes élelmiszereket előállító cégeket kívánják innovációra ösztönözni, hogy fejlesszenek minél több új, változatos és a korszerű táplálkozás feltételeknek is megfelelő, ugyanakkor ellenőrzött és biztonságos termékeket.
A másik oldalról meg kívánják ismertetni a coeliakiás páciensekkel és a gluténmentesen diétázókkal azokat az új gluténmentes élelmiszereket, amelyek biztonságosak és ellenőrzött körülmények között készülnek. Végezetül a nagy nyilvánosság figyelmét is fel szeretnék hívni arra, hogy sokan élnek olyanok, akiknek a gluténmentes ételek a más krónikus betegek naponta szedett gyógyszereivel egyenértékűek.
A korábbi évek gyakorlatához idén képest változott a díj odaítélésének eljárása is, már nem az egyesület tagjainak szavazata, hanem egy szakemberekből álló Bíráló Bizottság véleménye döntött. Ennek oka volt az is, hogy a Bíráló Bizottságba bevont szakemberek és fogyasztók véleményét a gyártók figyelmébe ajánlva új fejlesztési irányokat mutathassanak a szervezők. A Bíráló Bizottságban gasztroenterológus szakorvos, dietetikus és élelmiszeripari szakemberek mellett volt szakács és újságíró is. Többen saját maguk vagy családtagjuk révén naponta találkoznak a gluténmentes diéta kihívásaival, a gluténmentes élelmiszerek beszerzésének, elkészítésének nehézségeivel, pozitív és negatív meglepetésekkel.
A bírálati szempontok között első helyen szerepelt a megfelelés az újdonság és a gluténmentesség követelményének, azaz a 2016. január elsejét követő piacra kerülés és a friss gluténtartalomra vonatkozó mérési jegyzőkönyv. További szempont volt a csomagolás megítélése, mind esztétikai megjelenése, mind a tájékoztatási követelményeknek való jogszabályi megfelelés és fogyasztóbarátság is. Hangsúlyos volt a termék újdonsága és megfelelése a korszerű táplálkozási követelményeknek, és az is, hogy mennyire finom. Ez utóbbi kérdésben a bizottság értékelt a gluténmentes hasonló, és a gluténtartalmú termékekhez képest is.
A díjra 9 magyar cég nevezte be a 2016. január elsejét követően piacra került gluténmentes új termékeit, összesen 12 terméket és 2 termékcsaládot. A Bíráló Bizottság értékelése szerint 2018-ban az Év Új gluténmentes Terméke-díj nyertese a Hunorganic Kft. Naturbit Répatortája lett. Emellett kiosztásra került egy különdíj is, a gluténmentes szimbólummal jelölt új, és a coeliakiás/lisztérzékeny fogyasztók esélyegyenlősége szempontjából valódi újdonságot jelentő terméknek is, a dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft. Gluténmentes muffinjának.
A délelőtti díjkiosztón valamennyi résztvevőnek átadták az okleveleket is, és egy rövid értékelést, amivel a gyártók erőfeszítéseit kívánták megköszönni, amit a hazai coeliakiás vásárlók ? a termékeik fogyasztóinak ? ellátása érdekében tettek eddig, és reméljük, hogy tesznek a jövőben is. A versenybe benevezett gluténmentes termékek közöl csak a fődíjas hozott kóstolót. A gyártók és termékeik:
Amurex GM Magyarország Kft: Puncs szelet és Csokicsepp kuglóf
Civita Food Kft: Magas rosttartalmú tészták
dr. Oetker Magyarország Kft: Gluténmentes muffin
Hadarik Rita: Almás-fahéjas zabkása és Kakaós-chia magos zabkása
Hunorganic Kft: Naturbit Rodeo keksz és Naturbit répatorta
M-Gél Magyarország Kft: Gluténmentes kalácskeverék és Gluténmentes kenyérliszt
Omegabázis Kft: Aby gluténmentes snack-család (szezámmagos, sajtos-fokhagymás, pizzás, chilis)
Piszkei Öko Kft: Bio gluténmentes kakaós-vaníliás tallér
Virgin Oil Press Kft: Csipkebogyómag-liszt és Homoktövismag-liszt