ZETApress

hírportál

Örülhet az LMP

Meszerics TamásTegnap összeszámolták a külföldről beérkezett szavazatokat, mely után a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hivatalos eredményt közölt. Az öt százalékos küszöböt az LMP így is túllépte, így a hétvégi előzetes eredmény nem változott, Meszerics Tamás LP-mandátumot kapott.

Azóta már eldőlt, hogy a DK-s Gyurcsány Ferenc az Országgyűlés tagja marad, helyette az EP-be Niedermüller Péter kerül. Párttársuk, Dr. Molnár Zsolt inkább az EP-t választja, helyére Varjú László ül az Országgyűlésben. Bauer Tamás egykori SZDSZ-es képviselő szeretett volna Molnár helyett visszaülni a Tisztelt Házba, de mivel nem gondoltak rá Gyurcsányék, inkább kilépett a DK-ból. Indoknak persze egészen mát mondott.

Már a választás éjszakáján eldőlt, hogy Bajnai helyett Jávor Benedek lesz EP-képviselő, s az egykori kormányfő hétfőn országgyűlési mandátumáról is lemondott. Helyét Szelényi Zsuzsa foglalhatja el. A következő parlamenti ülés június 2-án, hétfőn lesz, ahol a mandátumigazolások mellett a mindenkori ülésvezető-elnök szavazásáról is szavazhatnak. Erre azért van szükség, mert a Fidesz-KDNP 133-as lépszáma épp elég a kétharmadhoz, s amíg párttársuk ülésvezetőként nem szavazhat, csak teljes létszámmal tudják elfogadtatni a kétharmados törvényeket. Más kérdés, hogy erről a kétharmadról is kétharmaddal illene szavazni, így egy ellenzéki alelnöknek kéne levezényelni ezt a szavazást, vagy a két lemondott ellenzéki képviselő ? Bajnai Gordon és Dr. Molnár Zsolt ? helyét nem kellene addig betölteni, amíg ebben a kérdésben határozat nem születik!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Megvannak a miniszterek | ZETApress

Szóljon hozzá!