ZETApress

hírportál

Fehér Isten Cannes-ban

Fehér IstenA legrégebbi szövetségek is felbomolhatnak. A hosszú békét is követheti háború. Az ember legjobb barátja a kutya: de ha rosszul bánik vele, a hű társ a gazdája ellen fordulhat. És mert erősebb, gyorsabb, vadabb nála, nagyon veszélyes ellenfél válhat belőle. Egy új rendelet szerint a korcsokat be kell jelenteni, minden példányt összeírnak, amelyik nem fajtiszta.

Dániel viszont nem akar súlyos ebadót fizetni átmenetileg nála lakó lánya kedvencéért, Hágenért. A kislány hiába tiltakozik, kidobja a kutyát. Míg Lili egyre kétségbeesettebben keresi az állatot, az egyre borzasztóbb helyekre sodródik. Egy kóbor falka tagja lesz, harci kutyává képezik ki, viadalokon fogadnak rá, majd a sintérek fogják el. Amikor az egyre dühösebb négylábúnak sikerül kiszabadulnia a rács mögül, társai követik, és elözönlik Budapest utcáit. Aki valaha ártott nekik, meglakol. De a régi gazdi nem adja fel. Ő szembe akar nézni egykori barátjával, még akkor is, ha az addigra félelmetes, pusztító fenevad lett.

A Fehér Isten című színes, 120 perces magyar thrillert tegnap este nagy sikerrel mutatták be a 67. Cannes-i Fesztiválon. A hivatalos programot mintegy 1800 benevezett játékfilmből állították össze a szervezők. Az Un certain regard szekcióba 20 film kapott meghívást. A fesztivál május 25-ig tart, de az aznapi Európai parlamenti választásokra való tekintettel a hivatalos versenyprogram díjkiosztása kivételesen előző este, május 24-én, az Un certain regard díjainak átadása pedig május 23-án, pénteken este lesz.

A nemzetközi koprodukcióban több mint 700 milliós költségvetéssel készült Fehér Isten gyártását 280 millió forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap. Mundruczó Kornél filmje a Proton Cinema produkciójában készült a Filmpartners, a német Pola Pandora, a ZDF/Arte és a svéd Chimney Pot koprodukciójában, az Eurimages, a Medienboard Berlin-Brandenburg, a Film I Vast és a Swedish Film Institute támogatásával. Nemzetközi értékesítésével a Match Factory foglalkozik.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=21M5WJVCugA[/youtube]

Az ötvennapos budapesti forgatás egyik különlegessége volt a közel kétszáz, menhelyekről válogatott kutyaszereplő részvétele, amire még soha nem volt példa filmben. Az állatok kiképzése már hónapokkal a forgatás előtt megkezdődött Teresa Miller amerikai kutyatréner vezetésével. A Los Angeles-i szakember, aki olyan világhírű filmekben működött közre, mint a Rex felügyelő, a Kutyám, Jerry Lee és a Cujo, most Halász Árpád állatidomárral, a Gödöllői Kutyasport Központ oktatójával dolgozott együtt.

Forgatókönyv: Wéber Kata, Mundruczó Kornél és Petrányi Viktória. Zeneszerző: Asher Goldschmidt. Operatőr: Rév Marcell. Producer: Petrányi Viktória és Gyárfás Eszter. Szereplők: Psotta Zsófia (Lili), Zsótér Sándor (Dániel), Monori Lili (Bev), Thuróczy Szabolcs (öregember), Gálffi László (zenetanár), Nagy Ervin (hentes), Mundruczó Kornél (Afghan), Ascher Károly (Péter) és Horváth Lili (Elza). Bemutató június 12-én az InterCom forgalmazásában.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Városligeti ugatás, szurkolás | ZETApress
  2. Fődíjas a Fehér Isten | ZETApress

Szóljon hozzá!