ZETApress

hírportál

Bábolna lesz a nyerő

Shagya-arabNemzetközi Futam lesz vasárnap a Nemzeti Vágtán. A keleti nyitás értelmében az Egyesült Arab Emírségek, Katar és Kazahsztán versenyzője is rajthoz áll ? mondta el a délutáni sajtótájékoztatón a Nemzeti Lovardában Szíjjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, a Nemzetközi Futam fővédnöke.

A Nemzeti Vágta eseményeinek sorában idén először kerül megrendezésre a Nemzetközi Futam hét külföldi országot és a hazánkat képviselő lovasok részvételével. A Nemzetközi Futam a Nemzeti Vágta többi futamának szabályai szerint és ? természetesen ? ceremoniális keretek között zajlik.

Minden országnak megvannak a maga nemzeti hagyományai, melyek mind a mai napig áthatják, gazdagítják az adott kultúrát és formálják a világ más népeiben róluk kialakult képet: Brazíliában a riói Karnevál, a szamba iskolák felvonulása, Németországban, Münchenben a Sörfesztivál, Olaszországban a Velencei Karneválon a maszkos felvonulás vagy Sienaban a Palio. Természetesen, nekünk, magyaroknak is megvannak a magunk nemzeti tradíciói, ezek közül az egyik, igen régi és mélyen gyökerező hagyományunk, népünk lovas kultúrája.

A Nemzeti Vágta a magyar hagyományokra épülő kulturális, turisztikai, gasztronómiai és történelmi településfesztivál, egyedülálló lovas ünnep. Eredeti célja a lovas hagyományok felelevenítése, új tartalommal való gazdagítása és az országimázs építése. A Nemzeti Vágta 2013-ban immáron hatodik alkalommal kerül megrendezésre. (A 72 rajthoz álló versenyző sorsolása szeptember 3-án délben megtörtént.) Az eltelt hat év tapasztalatai azt mutatják, hogy a rendezvény elérte célját, mert sikerült életre keltenie és széles körben népszerűsítenie a nemzeti lovas hagyományt, illetve újabb hidat vert az anyaországi és a határon túli magyarság közé.

A Nemzeti Vágta idén rendez először Nemzetközi Futamot. A futamban összesen nyolc ország képviselői állnak rajthoz, beleértve hazánk lovasát is. Vasárnap délelőtt két előfutamban indulnak, az elsőben belülről kifelé haladva Szerbia, Katar, Málta és Csehország, a másodikban Szlovákia, Magyarország, Kazahsztán és az Emírség versenyzője teszi meg a két és fél körös távot. Csehországból és Kazasztánból lovasnő érkezett. A két futam első-második helyezettje küzd meg vasárnap este fél 6-kor a fődíjért.

A Nemzetközi Futam a Nemzeti Vágta alapgondolatán nyugszik, melynek célja a lovas hagyományok ápolása, és a lovas sportok népszerűsítése. A Nemzetközi Futamban a külföldi országok bátor lovasai lehetőséget kapnak, hogy összemérjék erejüket és tudásukat. A felsorakozott versenyzők nem saját lovaikkal állnak a starthoz, hanem a mai sorsolás alapján, minden lovas a számára kisorsolt magyar fajtájú, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok által rendelkezésünkre bocsátott, shagya-arab lovat üli meg.

A verseny különlegessége, hogy minden egyes lovas a saját nemzete tradicionális népviseletében képviseli országát, így a színek és formák forgatagában, a közönség bepillantást nyerhet a kulturális és nemzeti sokszínűségbe. A Nemzetközi Futam a Nemzeti Vágta többi futamának szabályai szerintés természetesen ceremoniális keretek között zajlik. Hisszük, hogy a Nemzeti Vágta a Nemzetközi Futammal kiegészülve felejthetetlen, látványos, az ország imázsát építő esemény lesz, és ez által hozzájárulhatunk Magyarország pozitív megítéléséhez.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Ágyúszóval nyílt a Vágta | ZETApress

Szóljon hozzá!