ZETApress

hírportál

Városligeti biedermeier

Biedermeier arcképek és enteriőrök kortárs reflexiókkal láthatók holnaptól A portrék otthona, az otthon portréja címmel a Szépművészeti Múzeum Grafikai kiállítóterében 2025. március 16-ig minden héten csütörtöktől vasárnapig az állandó kiállításokra szóló belépővel. Minden hétfőn, kedden és szerdán a tárlat zárva tart!

A Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményében 2023-ban elindított sorozat legújabb fejezeteként tárlatunk azon kiállítások közé illeszkedik, amelyeken a közelmúlt szerzeményeit helyezzük gyűjteményi kontextusba, illetve kortárs és klasszikus művészet párbeszédébe. A mintegy 70 művet felvonultató tárlat magját Josef Kriehuber (1800-1876) elmúlt évtizedben vásárolt portréi alkotják, de a kiállításon Franz és Jakob Alt, Barabás Miklós, valamint Markus Schinwald és Zékány Dia alkotásaival is találkozhat a közönség – hallottuk a 11 órai sajtóbejáráson, ahol Katona Lucia fényképezett.

A biedermeier egy rég letűnt kifejezési mód, de témái nem vesztettek aktualitásukból. A kiállításon szereplő kortárs alkotók – Markus Schinwald és Zékány Dia – példát mutatnak egyrészt arra, hogy hogyan inspirálódnak múltbéli alkotásokból, másrészt arra, hogy egy egykor népszerű műfajban milyen érvényes gondolatok fogalmazódhatnak meg mai nyelven is. A klasszikus és kortárs művek párbeszéde így olyan értelmezési közeget teremt, amely aktualizálja a múlt eredményeit és időtlenné teszi a jelen kérdésfelvetéseit.

A tárlattal párhuzamosan a Magyar Nemzeti Galéria földszinti időszaki kiállítóterében október 29-től 2025. február 09-ig Biedermeier mindennapok. Művészet és polgárosodás a reformkori Magyarországon címmel a korszak festészetét bemutató nagyszabású kiállítás lesz látható. A kiállítás kurátora: Bodor Kata művészettörténész. Főtámogató és együttműködő partnerek: OTP Bank, Danubius Hotels, Volkswagen.

Szóljon hozzá!