ZETApress

hírportál

És mi mégis ellenállunk

Október 23-i megemlékezések Budapesten: plakátkiállítással, filmmaratonnal, színházzal, érdekes városi sétákkal és nosztalgiavillamossal emlékezik Budapest az 1956-os forradalom évfordulójára – tudatták sajtósaik.

A Corvin mozi Jávor termében egész napos ’56-os filmmaratonnal készülnek a szervezők. Déli 12-kor a Néma forradalom, 15 órától a Szabadság, szerelem című alkotásokat láthatják az érdeklődők, 17:45-től pedig a Megáll az idő című klasszikus kerül vászonra. A Merlin Színházban Maléter Pál, egy hétköznapi hős özvegyének élettörténetével ismerkedhetünk meg. A Pali című monodráma 15 órától Szamosi Zsófia előadásában lesz látható. A program ingyenes, de a korlátozott férőhely miatt regisztráció köteles, melyet idekattintva lehet megtenni.

Az 56-os villamos vonalán, Hűvösvölgy és a Móricz Zsigmond körtér megállók között, október 23-án 10-től 18 óráig UV típusú nosztalgiavillamos repít minket vissza az időben. Kipróbálhatjuk, milyen szerelvénnyel utaztak 1956-ban Budapesten. A villamosra a BudapestGo applikációjában és a helyszínen is lehet jegyet váltani.

Már sokszor hallottuk, mi történt 1956. október 23-án, de még talán sosem láttuk, hogyan éltek a forradalom kitörése előtt a budapestiek. Melyek voltak a legnépszerűbb könyvek? Mit játszott a rádió, milyen előadás ment a színházban? Milyen volt akkoriban a divat? – Erre mind fény derül, ha ellátogatunk a Városháza Parkba, ahol formabontó plakátkiállításon elevenedik meg 1956. A kiállítás a Károly körút felölről közelíthető meg.

Október 23-án szerdán négy időpontban is részt vehetünk egy-egy vezetett sétán, ahol közelebbről is megismerhetjük az ’50-es évekbeli Budapestet. Az egyedi tematikus sétaútvonal a Budapest Bejáró részeként valósul meg, első állomása a plakátkiállítás lesz a Városháza Parkban, az utolsó pedig a Kálvin téren. A történész, idegenvezető által vezetett túrákra idekattintva lehet regisztrálni.

Az október 23-i programok a Budapest Brand nZrt. és a Fővárosi Önkormányzat szervezésében valósulnak meg. Részletes leírás itt elérhető, a főváros további eseményeiről pedig a Budapest Te meg Én Facebook-oldalon lehet tájékozódni.

Szóljon hozzá!