ZETApress

hírportál

Nyakék a Széchényi-teremben

Bárki megcsodálhatja a 3000 éves Somló-hegyi nyakéket a Nemzeti Múzeumban: Nyakék a késő bronzkorból címmel 12:30-kor megnyílt ma a Hónap kincse kamaratárlat az MNMKK Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-termében.

A bronzkor csodájára a Somló-hegyen bukkantak rá idén nyáron a múzeum régészei. Az európai mércével is ritka leletet 3000 év földben töltött várakozást követően dr. Tarbay János Gábor kutató vezetésével idén nyáron tárták fel.

Dr. Zsigmond Gábor, az MNMKK MNM főigazgatója köszöntőjében nemzetközi szenzációnak nevezte az eseményen bemutatott műtárgyat, mellyel kapcsolatban megosztotta a közönséggel személyes gondolatait is: Leírhatatlan érzés volt az, amikor legalább 29 évszázaddal később a kezünkbe vehettük ezt a tárgyat, legalább 29 évszázad óta mi érinthettük meg először – mondta el a megnyitóünnepségen.

Dr. Tarbay János Gábor régész elmondta: A lelet az egyik régészeti fémkereső-műszeres lelőhely felderítés során került elő, melynek során önkéntesekkel együtt dolgoztunk. Az egyik volt közülük Király Krisztián, aki néhány apró bronztárgyat talált, melyet kontextusában hagyott, nem bolygatott meg. Ez a szabály egyébként a kutatási programban, így lehet megfelelő módon, szakszerűen feltárni és dokumentálni ezeket a felderítéseket – tette hozzá az Őskori Gyűjteményi Csoport vezetője.

Dr. Latorcai Csaba János, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszterhelyettese megjegyezte: ez a nemzetközi mércével is kiemelkedő jelentőségű kincs hatalmas lehetőséget hordoz magában arra, hogy a Somlót és térségét felhelyezze a nemzetközi kulturális élet térképére is.

A késő bronzkor végére (Kr.e. 1000?850) datálható unikális nyakék egy urnamezős stílusú korsóban, több ezer bronzékszer: karika, pityke, gyöngy, spirál ölelésében került elő. A pompás ékszert, valószínűleg a korabeli elithez tartozó nő viselhette. Stílusát és díszítését tekintve a dunántúli urnamezős kultúra területén deponált aranyfólia borítású bronzdiadémok és díszkorongok köréhez illeszkedik, továbbá kapcsolódik a nyugat-közép-európai urnamezős aranyművesség tárgyaihoz is.

A hasonló kincsleletek jellemzően nem kötődnek közvetlenül temetkezésekhez, előfordulhatnak akár település környezetében, vagy különleges természeti helyeken is, így a tárgy egykori elrejtésének pontos körülményeit homály fedi. A Nemzeti Régészeti Intézet szakemberei augusztus elején egy több órán át tartó művelet végén szabadították ki a nyakéket, amely a hónap kincseként mától látható a múzeum Széchényi-termében.

Szóljon hozzá!